GRIČ, 30. RUJNA

Održana premijera filma 'Ona koja se kupala na Bačvicama'

03.10.2011 u 13:55

Bionic
Reading

U petak, 30. rujna, u kinu Grič održana je premijera kratkog dokumentarnog filma 'Ona koja se kupala na Bačvicama'

Premijeru je najavila fotografija bake Sonje iz 1950. godine objavljena u monografiji 'Bačvice - raj na zemlji', kao jedne od najljepših Hrvatica u dvodijelnom kupaćem kostimu koji je sama skrojila od obične marame. Priča vremešne udovice Sonje Protić o bakama i udovicama koje su svoje najljepše godine provele živeći i radeći u Splitu, preživjele ratove, stvorile obitelji, vidjele devastaciju Splita i njegovu ponovnu izgradnju te nadživjele svoje muževe, inspirirala je autorski tim mladih dramskih umjetnika za stvaranje dokumentarca o Splitu i njegovim stanovnicima u razdoblju od ’50-ih do ’70-ih godina prošlog stoljeća.

Nekada najljepša žena Splita, Sonja Protić, ujedno i baka jedne od autorica filma, udovica je Vinka Protića, hrvatskog slikara (rodom s Korčule). Dane provodi u stanu razgovarajući na telefon sa sinovima i unučadi, u šetnji ili kupanju na Bačvicama, njezinom najdražem dijelu grada. Sa svojim prijateljicama rado ih obilazi kao što je to rado činila i kao mlada djevojka. Voljela je raditi i stvarati s djecom u svojoj školi 'Bruno Ivanović', istovremeno pokušavajući biti i savršena žena svome mužu i majka svojoj djeci. Prisjeća se nedaća, ali i lijepih trenutaka u tom razdoblju. Radovi njezinih učenika obilazili su svijet.

Priču bake Sonje i drugih splitskih baka, uz arhivske snimke te fotografije starog Splita, pratilo je stotinjak okupljenih posjetitelja na zagrebačkoj premijeri, među kojima su bile i bivše učenice Sonje Protić, a o duhu vremena koji je tada vladao te o Bačvicama nekad i sad, još se raspravljalo na prigodnom domjenku organiziranom u Društvu Splićana u Zagrebu - 'Marjan', čije su prostorije ustupljene posebno za ovu prigodu, a srdačnu dobrodošlicu poželjela je i Tina Jakaša, tajnica Društva. Tijekom večeri najavljena je i skorašnja premijera dokumentarca u Splitu.

Scenarij filma napisala je Tena Bošnjaković, režirale su Dijana Protić i Tena Bošnjaković, snimatelji su Tomislav Vincetić Ladišić i Tena Bošnjaković, snimateljica tona je Jasna Čagalj, montažeri Marija Kobić i Jerko Ban. U filmu sudjeluju Sonja Protić, Mirjana Korin, Ana Grabovac, Hanja Ozretić i Nives Petković. Dokumentarac je nastao u produkciji Udruge za multimedijalnu umjetnost i afirmaciju kulture – Sintoment