ČETVRTAK NA ZGDOXU

Od zrna do slike, od Šeherezade do '1.001 dana'

01.03.2012 u 14:06

Bionic
Reading

Četvrtak na ZagrebDoxu donosi premijeru filma 'Od zrna do slike' Branka Ištvančića koji je na rasporedu u 21 sat u dvorani broj 1, a donosi priču o umjetnicama od slame, zvanim i 'slamarke'

'Od zrna do slike'

U filmu 'Od zrna do slike' riječ je o poetskoj odi posebnoj umjetničkoj vještini, a ujedno i poticaj na očuvanje jedne baštine koja polako, ali sigurno nestaje. Pored spomenute premijere, svoje filmove predstavit će autori Dana Budisavljević ('Nije ti život pjesma Havaja'), Mejra Mujičić i Marina Viculin ('Nije bilo vitra'), Pekka Ville Lehtinen ('Dušokradica'), Piotr Sulkowski ('Razgovor') te Nicolas Rincon Gille ('U zagrljaju rijeke').

Četvrti festivalski dan započinje u 13 sati u dvorani broj 1 projekcijom jednog filma iz međunarodne i jednog iz iz regionalne konkurencije. Kratki crno-bijeli poljski film 'Povratci' dokumentira događaje koji su se zbili nakon 10.travnja 2010. Godine; tog je dana 96 osoba, uključujući poljskog predsjednika i članove vlade, poginulo u avionskoj nesreći kod Smolenska. Nakon njega slijedi film nagrađivane autorice Dane Budisavljević 'Nije ti život pjesma Havaja' o zagrebačkoj, četveročlanoj obitelji koja se okuplja za istim stolom nakon četiri godine.

U 14 sati u dvorani broj 5 na rasporedu su dva filma iz programa Baltički dox: 'Veseli starkelje' autora Manfreda Vainokivija o starom redatelju, starom snimatelju i njihovom prijateljstvu te film 'Umjetnost prodaje' autora Jaaka Kilmija i Andresa Maimika koji je kronika novih načina snalaženja u postkomunističkom društvu.

U 17 sati u dvorani 1 bit će prikazana dva naslova iz međunarodne konkurencije: '1001 dan' autora Oliviera Jourdaina koji prati najtvrdokornije fanove turskih sapunica od Zagreba do Istanbula te iranski film 'Zeleni Val' čiji autor, Ali Samadi Ahadi spaja animaciju, dokumentarni materijal, svjedočanstva i postove hrabrih iranskih blogera kako bi prikazao sve strane političkog pokreta uoči iranskih predsjedničkih izbora 2009. godine.

Program Stanje stvari na rasporedu je u 18 sati u dvorani broj četiri s dva filma – riječ je o američkom filmu 'Bez domovine' autora Thea Rigbya koji pokušava nadići uobičajeni medijski pristup problemu imigranata te istražuje složeno i emotivno putovanje jedne obitelji, uključujući i njihovu deportaciju te film 'Dugokracija' koji traži uzroke dužničke krize u Grčkoj i predlaže rješenja koja ne prihvaćaju vlada i najjači mediji. Autori Aris Hadžistefanu i Katerina Kitidi razgovarali su s ekonomistima, novinarima i intelektualcima iz cijelog svijeta koji opisuju korake koji su Grčku doveli u današnju dužničku zamku – dugokraciju.

U 20 sati u dvorani broj 4 na rasporedu su dva filma iz međunarodne konkurencije: film 'Razgovor' mladog poljskog autora Piotra Sułkowskog o Januszu i Agnieszki koji su oboje osuđeni zbog ubojstva i poznaju se samo preko pisama te film ‘U zagrljaju rijeke’ koji donosi priču o životu uz rijeku Magdalenu kojom vlada Mohan, mitsko riječno čudovište koje se poigrava s ribarima i zapliče im mreže.

U 22 sata u dvorani broj 5 očekuju nas još jedan Glazbeni globus, film 'Beat, rime & život: A Tribe Called Quest' američkog glumca, redatelja i komičara Michaela Rapaporta koji je u svojem prvom dugometražnom snimio priču o jednom od najutjecajnijih i najrevolucionarnijih grupa u povijesti hip-hop glazbe. Film je nagrađen za najbolji strani dokumentarni film na međunarodnom filmskom festivalu u São Paulu, a na festivalu u Los Angelesu osvojio je nagradu publike.

Posljedni film dana na rasporedu je u 23 sata u dvorani broj 1 – američki film 'Kumovi Monda' autora Davida Gregoryja dio je programa Mondo dox, a bavi se poviješću filmova i suradnji Gualtiera Jacopettia i Franca Prosperia.