MAXTV FILMOMANIJA 4

Novi film Keire Knightley na reviji

31.01.2011 u 07:47

Bionic
Reading

Pogledajte koji vas filmovi očekuju na programu Filmomanije u ponedjeljak, 31. siječnja

Četvrta revija recentne europske i svjetske kinematografije traje do 6. veljače, a gledateljima će ponovno donijeti izbor najzanimljivijih filmova s najznačajnijih svjetskih filmskih festivala.

Tijekom 12 dana na reviji će biti prikazano 20-ak filmova, a već tradicionalno, filmovi će biti prikazivani svakoga dana u nekoliko termina u Movieplexu u Kaptol centru. Pogledajte što MAXTv Filmomanija nudi petoga dana.

16:00
DOBRO SRCE / THE GOOD HEART

Danska, Island, SAD, Francuska, Njemačka

Režija: Dagur Kári
Scenarij: Dagur Kári
Uloge: Paul Dano, Brian Cox i Bill Buell

Sinopsis: Brian Cox glumi Jacquesa, mrzovoljnog vlasnika opskurnog njujorškog bara koji je dom velikom broju profesionalnih pijanaca. Jacques se predano ubija pićem i cigaretama kada upoznaje Lucasa, mladog beskućnika koji je digao ruke od života. U želji da netko nastavi tradiciju bara, a Jacques Lucasa smatra dostojnim nasljednikom, uzima ga pod svoje okrilje i uči ga muškim postulatima svog alkoholičarskog bara: nema novih mušterija, nema prijateljstva s mušterijama i, najvažnije, nema žena. Lucas brzo uči, no njihovo je prijateljstvo stavljeno na kušnju kad se u baru pojavi izbezumljena, ali prekrasna April tražeći zaklon, a Lucas zahtijeva da joj pomognu.

Nagrade i festivali: Službena konkurencija – Goteborg Film Festival 2010.

16:00
PROVJERENA KOPIJA / COPIE CONFORME

Francuska, Italija, Iran

Režija: Abbas Kiarostami
Scenarij: Abbas Kiarostami
Uloge: Juliette Binoche, William Shimell i Jean-Claude Carrière

Sinopsis: Univerzalna priča o susretu muškarca i žene u malom talijanskom gradiću na jugu Toskane. Muškarac je britanski pisac koji je upravo održao predavanje na konferenciji. Žena, Francuskinja, vlasnica je galerije. Na neki način, ovo je priča o Adamu i Evi. Obična priča koja se mogla dogoditi bilo kome, bilo gdje.

Nagrade i festivali: Najbolja glumica - Cannes Film Festival 2010.

19:00
ČOVJEK KOJI VRIŠTI / UN HOMME QUI CRIE

Francuska, Belgija, Čad

Režija: Mahamat-Saleh Haroun
Scenarij: Mahamat-Saleh Haroun
Uloge: Youssouf Djaoro, Dioucounda Koma i Emile Abossolo M'bo

Sinopsis: Chad, današnje doba. Adam, čovjek od 60-ak godina, bivši prvak u plivanju, čuvar je bazena u hotelu N’Djamena. Kada hotel preuzmu novi vlasnici Kinezi, Adam mora prepustiti posao svom sinu Abdelu. Strašno je uvrijeđen i osjeća se poniženim. Zemlju razara građanski rat. Pobunjeničke snage napadaju vladu. Vlasti zahtijevaju da narod doprinese 'ratnim naporima' na način da daju novac ili 'dobrovoljce' koji su dovoljno stari da se odupru napadačima. Šef okruga konstantno maltretira Adama da da svoj doprinos. No Adam je bez novaca. Ima jedino sina…

Nagrade i festivali: Nagrada žirija - Cannes Film Festival 2010; Službena konkurencija - Karlovy Vary Film Festival 2010.

19:00
THE DOORS: WHEN YOU'RE STRANGE / WHEN YOU'RE STRANGE

SAD

Režija: Tom DiCillo
Scenarij: Tom DiCillo
Narator: Johnny Depp

Sinopsis: Film nagrađivanog scenarista i redatelja Toma DiCilloa otkiva nikad prije viđene snimke čuvenog benda The Doors i daje novi uvid u revolucionarni utjecaj njihove glazbe i njihovog nasljeđa. Kreativno nadahnuće četvorice briljantnih umjetnika - bubnjara Johna Densmora, gitarista Robbyja Kreigera, klavijaturista Rayja Manzareka i pjevača Jima Morrisona – pretvorilo je Doorse u ikone rock glazbe i jedan od najutjecajnijih bendova uopće. When You're Strange je prvi dugometražni dokumentarni film o njima. Uz pomoć snimaka načinjenih od njihova osnutka 1965. do Morrisonove smrti 1971., film prati bend od hodnika filmske škole na UCLA-u, gdje su se Manzarek i Morrison upoznali, do pozornica rasprodanih dvorana. Naslovljen prema proslavljenoj istoimenoj pjesmi Doorsa, film bilježi stvaranje njihovih šest studijskih albuma u samo pet godina, kao i njihove uzbudljive nastupe uživo. Rijetke cinèma vèritè snimke nude intiman pogled na njihovu glazbenu suradnju – i živote iza pozornice.

Nagrade i festivali: Službena konkurencija - Sundance Film Festival 2009, Berlin Film Festival 2009.



21:00
NIKAD ME NE OSTAVLJAJ / NEVER LET ME GO

Velika Britanija, SAD

Režija: Mark Romanek
Scenarij: Alex Garland prema knjizi Kazua Ishigura
Uloge: Keira Knightley, Carey Mulligan i Andrew Garfield

Sinopsis: Kathy, Tommy i Ruth žive u svijetu i vremenu koji bi nam mogli biti poznati, ali zapravo nisu slični ničemu što znamo. Svoje djetinjstvo provode u Hailshamu, naizgled idiličnom engleskom internatu. Nakon što napuste sigurnost škole i otkriju zastrašujuću istinu o sebi, moraju se boriti s dubokim osjećajima ljubavi, ljubomore i izdaje koje ih prijete razdvojiti zauvijek…

Nagrade i festivali: Službena konkurencija – Toronto Film Festival 2010.

21:00
UTROBA / WOMB

Njemačka, Mađarska, Francuska

Režija: Benedek Fliegauf
Scenarij: Benedek Fliegauf
Uloge: Eva Green, Matt Smith i Lesley Manville

Sinopsis: Kada se Rebecca vrati u djedovu kuću, susreće Thomasa, svoju simpatiju iz djetinjstva. Thomas ostavlja svoju djevojku Rose i njihova se ljubav nastavlja tamo gdje je stala, sve dok Thomas ne pogine u automobilskoj nesreći. Očajna, mlada žena razmišlja o samoubojstvu sve dok ne pronađe utjehu u ideji o kloniranju. Iako to društvo još u potpunosti ne prihvaća, Rebecca odluči roditi Thomasa i (ponovno) vratiti svoju izgubljenu ljubav u život. Živeći u staroj zabačenoj kući Rebeccinog djeda, Thomas odrasta vjerujući da je njegov otac poginuo u nesreći. Rebecca mu nikada nije spomenula kloniranje. Usprkos njezinoj tajni, Rebecca i Thomas žive gotovo normalan život sve dok Rose ne sazna istinu...

Nagrade i festivali: Službena konkurencija - Locarno Film Festival 2010, Toronto Film Festival 2010.