SVE JE TO BIZNIS

Normalno je da hrvatski pjevači nastupaju u Srbiji

  • Autor: Katarina Zorić
  • Zadnja izmjena 27.04.2010 19:37
  • Objavljeno 27.04.2010 u 17:40
Severina

Severina

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Kakva će biti budućnost hrvatske filmske i glazbene industrije? Odgovor na to pitanje danas su pokušali dati sudionici okruglog stola koji je organizirala Visoka novinarska škola iz Zagreba

Ugledni stručnjaci Nikša Bratoš, Nikša Sviličić, Tomica Petrović, Boris T. Matić i Branko Komljenović govorili su danas o stanju u hrvatskoj glazbenoj i filmskoj industriji, a pokušali su predvidjeti i što glazbi i filmu donosi budućnost.

Visoka novinarska škola

Visoka novinarska škola

Izvor: Promo fotografije / Autor: Visoka novinarska škola

Poznati stručnjaci govorili su o filmskoj i glazbenoj budućnosti

'Hrvatska kinematografija napreduje, ali treba još prilagoditi viziju publike i naviknuti je na novu tematiku koja je različita od one koju smo gledali devedesetih. Ipak, mogu reći da je film jedina prava stvar kojom se Hrvatska može predstaviti u inozemstvu', istaknuo je filmski producent Boris T. Matić.

S njim se složio Nikša Sviličić, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra i redatelj filma 'Vjerujem u anđele': 'Ako se uspoređujemo s regionalnom produkcijom, mogu reći da je kod hrvatskog filma vidljiv napredak. Sasvim je sigurno hrvatska kinematografija trenutno najbolja na prostoru bivše Jugoslavije.'

Iako hrvatski filmovi bilježe uspjehe u inozemstvu, ipak još uvijek ne donose novac. 'Zarade od izvoza filmova vrlo su male. Tu se zapravo ne može govoriti o zaradi jer nijedan film nije zaradio neki novac', pojasnio je Boris T. Matić.

Nikša Sviličić osvrnuo se i na problem snimanja stranih filmskih produkcija na području Hrvatske. Svjedoci smo da je zadnjih dana Srbija u središtu pozornosti zbog Gerarda Butlera koji u toj zemlji snima film. Teško da će se takva situacija dogoditi i u Hrvatskoj. 'Nažalost, Hrvatska nema pozitivne propise kojima bi stimulirala strane produkcije da dođu snimati kod nas', istaknuo je Sviličić.

Za razliku od filma, hrvatska glazba ima koristi od inozemstva. Točnije, bez inozemstva hrvatski glazbenici ne bi ni mogli živjeti jer je hrvatsko tržište premalo. 'Hrvatska glazba je pravi izvozni proizvod i dobro je da glazbenici što više idu van jer u protivnom nemaju šanse napredovati. Pjevači moraju širiti svoje tržište', napomenuo je Tomica Petrović, Severinin menadžer. Sudionici okruglog stola pojasnili su da je i glazba proizvod te da je normalno izvoziti je na druga tržišta. Stoga, kažu, napadanja pojedinih izvođača koji nastupaju u Srbiji nisu opravdana.

Nikša Bratoš, jedan od vodećih glazbenih producenata u regiji, istaknuo je da glazbu čekaju nova vremena. ‘CD-i više ne prolaze. Danas se traže drugi formati koji su lakše dostupni. Jedinica prodaje više neće biti CD, nego pjesma. Važan će biti sadržaj, što je dobro jer će se paziti na kvalitetu. Naravno, ostaje nam problem piratstva za koji već sada postoji zakonska regulativa, ali se nažalost ne provodi’, zaključio je Bratoš.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi