U TRI DIMENZIJE

Noć svjetskih rekorda u Puli

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 27.07.2012 16:06
  • Objavljeno 25.07.2012 u 14:25
Arena 3D (4)

Arena 3D (4)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Festival igranog filma u Puli

U utorak je na 59. festivalu igranog filma u Puli prikazana projekcija koja će zbog svojih tehničkih karakteristika i posjećenosti ostati zapamćena u svjetskim razmjerima
Festival igranog filma u Puli

Festival igranog filma u Puli

Izvor: Promo fotografije / Autor: Festival igranog filma u Puli

Prilikom prvog prikazivanja 3D filmova u pulskoj Areni, postignuto je nekoliko rezultata koji do sada nisu zabilježeni u kinoprikazivačkoj industriji.

3D projekcija u pulskoj Areni izvedena je s udaljenosti od 73,6 metara, što je vrijednost koja nadilazi sve dosad poznate filmske projekcije, ali i tvornički predviđene postavke same tehnologije. Uz to, postignut je kut vidljivosti 3D projekcije od 60 stupnjeva, čime je pokrivena ukupna površina auditorija u Areni u svom punom kapacitetu.

Zahvaljujući takvim tehničkim postavkama projekcije, ostvaren je još jedan svjetski rekord. Jučerašnju 3D projekciju prema službenim podacima pratilo je 5.920 gledatelja, što je ujedno i najveći zabilježen broj gledatelja na jednoj 3D projekciji u svijetu.

Tehničku realizaciju spomenute 3D projekcije pomogao je LMT Laboratorij multimedijskih tehnologija d.o.o. iz Zagreba, koji je u Areni instalirao službeno najsvjetliji projektor na svijetu prema Guinnesovoj knjizi rekorda, a koji je ustupila tvrtka Barco. Kao 3D tehnologija koja je omogućila postizanja dosad nezabilježenih rezultata koristio se  projekcijski sustav RealD 3D, koji je omogućio Blitz-Cinestar.

Za potrebe 3D projekcije zamijenjeno je postojeće platno novim srebrnim platnom proizvođača Harkness Screens, širine 18,70 metara.

Prošla je noć bila iznimna i za hrvatsku kinematografiju, u Areni je prikazan prvi hrvatski dugometražni igrani 3D film, 'Slučajni prolaznik' Joze Patljaka. Nakon hrvatskog 3D prvijenca, uslijedila je i 3D projekcija 'Čudesnog Spider-Mana' Marka Webba

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi