U KINIMA: 'CONAN BARBARIN'

Neuspješni povratak velikoga ratnika

  • Autor: Luka Kašpar
  • Zadnja izmjena 29.08.2011 13:04
  • Objavljeno 29.08.2011 u 12:54
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Conan se vratio, ali bez Arnoldova šarma

Iako se mnogi s pravom pitaju zašto je snimljen novi 'Conan Barbarin', treba razmisliti o pravom porijeklu ove priče. Ljubitelji Howardovih romana bili su pomalo razočarani izlaskom Milius-Schwarzeneggerova Conana koji je, bez obzira na  kvalitetu filma, bio daleko od vjerne adaptacije. Stoga novi filmski projekt ima smisla, ali naravno ako bi bio vjerniji romanima. Filmski gledano, teško je ne sjetiti se Schwarzeneggerova utjelovljenja masivnog ratnika i gledati ovaj film bez ikakvih usporedbi. Teško je bilo unaprijed ne zapitati se je li Jason Momoa zaslužio nostiti Conanovo ime? Njegov vrhunski nastup u 'Igri prijestolja' daje razlog za optimizam, no njegov talent lako bi mogli zasjeniti potencijalno loš scenarij, priča ili režija neiskusnog Marcusa Nispela, poznatog po očajnom remakeu 'Petka 13'.

Nakon uvodnog dijela u kojem se donekle solidno prikazuje Conanovo odrastanje, nestaje svakak nada da će film postati bolji. Zajedno s pojavljivanjem Jasona Momoe scenarij naglo postaje zamršena 'kaša' problema u nastojanju da se predoči slaba i nezanimljiva priča. Zanimljivo, radnja nije veliki skok u odnosu na izvorni film, s Conanom u potrazi za ubojicom (Stephen Lang) svoga oca kao primarnim motivom. Najveća razlika je u doslovnijem naglasku na magiji, prvenstveno preko lika negativčeve kćeri vještice (koju neuvjerljivo tumači Rose McGowan). Za razliku od izvornog filma u kojem je magija igrala zanemarivu ulogu, ali je bila dovoljno vidljiva da bi imala šarm i bolje uvela gledatelja u mitologiju Conanovog svijeta, ovdje je naglašena zahvaljujući već dosadnim specijalnim efektima koji nikako ne doprinose razvoju likova. Kad smo već kod likova, oni su jednodimenzionalni i bez ikakva šarma. To je pogotovo problem kod samog Conana koji unutar scenarija nema nikakav razvoj, već samo ide od točke a do točke b, mašući svojim mačem. Istina, ni original  nije imao 'božanstveni' scenarij, ali barem smo pratili Conanovu transformaciju iz bezumnog ratnika u malo društvenijeg i mudrijeg borca što ovdje nije slučaj. Jason Momoa nije loš glumac kao ni ostali uključeni u ovaj projekt, ali sa zapletima i dijalozima na razini prosječnih televizijskih serija poput 'Xene' teško je očekivati upečatljive nastupe koje ćemo dugo pamtiti. Akcijske sekvence pokazuju sve slabosti režije Marcusa Nispela. Slaba preglednost kadrova, česta trešnja kamere i brzi montažni rezovi podsjećaju na najgore trenutke filmova Michaela Baya gdje gledatelj samo zbunjeno promatra film ispred sebe. Na žalost, ovo je posve očekivana pojava za moderni holivudski ljetni spektakal.

'Conan Barbarin' je veliko razočaranje i film bez ikakva šarma. Ljubitelji knjiga opet nisu dobili vjernu adaptaciju, a ljubitelji originalnog filma samo slabu presliku. Žalosno je da se u modernog 'Conana' nije uložilo više truda te da smo dobili nešto na razini osrednje epizode 'Xene' ili 'Herkulesa' samo s većim budžetom koji je potrošen na zanemarive specijalne efekte umjesto na priču. Daleko od najgoreg filma godine, ali opet teško za preporučiti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi