U KINIMA 'VRIJEME JE NOVAC'

Neuspjela holivudska podrška prosvjednicima s Wall Streeta

02.11.2011 u 07:31

Bionic
Reading

Vrijeme je novac, i to doslovno, u SF trileru 'In Time' redatelja Andrewa Niccola, kojem je vjerojatno najsjajnija točka u karijeri bio scenaristički posao na filmu 'Trumanov show'

Bez obzira na to koja se valuta u svijetu koristi, kapitalizam će uvijek pokazivati svoje najgore lice jer ljudi su pohlepni, a Darwinovu teoriju o preživljavanju najjačih rado koriste kao alibi za vlastitu beskrupuloznost - takva je vizija svijeta budućnosti redatelja Andrewa Niccola, u kojem se vrijeme ostanka na Zemlji mora zaraditi, osim ako niste bezdušni bankar vremena.

Justin Timberlake glumi Willa Salasa, stereotipnog pravdoljubivog osvetnika koji nema što izgubiti. Uz robinhudovski motiv, propagiranje ideje ravnopravnosti i gotovo dječju začuđenost nad nepoštenjem društvenog sustava, 'Vrijeme je novac' svojevrsna je holivudska podrška prosvjednicima s Wall Streeta, film koji se s pravom - ali poprilično naivno - zgraža nad bahatošću i rasipništvom ultrabogatih.

Nepravedni sistem koji rezultira dubokim socijalnim raslojavanjem je nimalo slučajno preslika slike današnjice, uz jednu poprilično bizarnu manjkavost – u svijetu budućnosti nema mobitela! I dok je to rješenje redatelju bilo važno zbog građenja ionako krhke i često posve lažne dramske napetosti, nekako mu je uspjela promaknuti poprilična nelogičnost takve odluke.

S obzirom na to koliko su dijalozi neuvjerljivi, zaplet predvidiv (kao i rasplet), a režija ne osobito zanimljiva – ukratko, koliko je film općenito ispodprosječan - teško da će borci protiv postojećeg ekonomskog modela i dominacije šačice moćnih od toga moći imati ikakve koristi, pa čak i te da se barem dobro zabave. 
Kao što domaći naslov filma kaže – vrijeme je novac. Ne trošite ga uzaludno na ovaj film!