INTERVJU: BRKOVI

'Ne sramimo se činjenice da slušamo narodnjake'

17.12.2014 u 10:29

Brkovi

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dunja Dopsaj

Bionic
Reading

U petak, 28. i subotu, 29. studenoga, u zagrebačkom Domu sportova održat će se 10. Pozitivan koncert koji je na svoju okruglu obljetnicu postao dvodnevna manifestacija. Drugoga dana pozitivca na scenu će stupiti Brkovi koji svojom prepoznatljivim underground punk rock wellness zvukom privlače najrazličitiju publiku na svojim žestokim nastupima. Evo što nam je u intervjuu otkrio pjevač Shamso69

Predstavite se u kratkim crtama za čitatelje tportala!
Mi smo grupa Brkovi iz Zagreba. Ima nas petoro i svi smo hetero. Snimili smo četvrti studijska albuma i izdali kompilaciju na kojoj prijateljski bendovi sviraju naše pjesme. Odsvirali smo gomilu koncerata po Hrvatskoj i susjednim zemljama.

Kako je nastao bend? Kako ste se odlučili baš za ime Brkovi?
Bend su 2004. oformili članovi nekoliko tadašnjih underground bendova iz Zagreba, a od 2007. djelujemo u ovoj postavi s novim pjevačem. Ime Brkovi predložio je naš gitarist Prasac i mislimo da se dobro uklapa u naš stil.

360048, 359952, 359909, 359903Otkud ta fascinacija narodnjacima?
Nemamo predrasude o vrstama glazbe i ne sramimo se činjenice da slušamo narodnjake. Ne znamo ih svirati onako kako se inače sviraju, odrastali smo mahom na punku, pa zato naša verzija folka zvuči ovako kako zvuči.

Tko vam smišlja živopisnu scensku odjeću?
Sami slažemo odjevne kombinacije za nastup, a ponekad nam i prijatelji poklone neki odjevni predmet. Tome posvećujemo pažnju jednako kao i pjesmama. Ako sviramo i zvučimo kao pravi šabani, onda tako želimo i izgledati na bini.

Što po vama privlači publiku? Tko su vaši fanovi? Jesu li to rokeri, alternativci, pankeri, metalci…? Ima li među njima i pravih ljubitelja narodnjaka?
Publiku čini miks ovih skupina ste nabrojali. Među njima se nađe i pravih folkera. Teško je iz naše pozicije prosuditi što ih toliko privlači. To je možda više pitanje za sociologe. Možda ta energija i zajedništvo koje se osjeća na nastupima.

Svoj žanr opisujete kao 'punk folk wellness spa'. Možete nam to objasniti?
Često nas ovo pitaju. Za punk i folk je jasno kad se posluša neka od pjesama, a wellness i spa su nam se učinili kao zgodni termini za opis atmosfere koja vlada na nastupima.

Gdje pronalazite inspiraciju za stihove?
U svakodnevnom životu. Ponekad se radi o osobnom iskustvu, a ponekad o sudbinama ljudi iz našeg okruženja. Dosta pažnje poklanjamo muško-ženskim odnosima, imamo jednu pjesmu koja govori o politici, bude i socijalnih tema, moralnih promišljanja, odnosa prema prijateljstvu, malograđanštini itd.

Je li moguće da npr. nekog hard core ljubitelja narodnjaka zainteresirate za punk ili metal?

Zna se dogoditi da nam stignu komentari tipa: 'Ne slušam punk ili rock, ali vi ste mi super' ili obrnuto: 'Mrzim narodnjake, ali vi ste OK', itd.

Tko su vam uzori?
Nervozni Poštar, Ramonesi i mnogi drugi.

Biste li voljeli surađivati u budućnosti s nekim od estradnih zvijezda? Tko bi to bio?
Već smo surađivali s mnogima i volimo kad se takve stvari dešavaju spontano. Dosad su to većinom bili prijateljski izvođači koje srećemo po nastupima ili malo ekstravagantnije ličnosti kao npr. Zmaj Od Šipova. U slučaju da opet osjetimo zajedničku potrebu za suradnju s nekim, nećemo se krzmati.

Koji biste nastup posebno izdvojili i zašto? Kako obožavateljice reagiraju na vas? Imate li gruopie iskustava?
Bilo je zaista nastupa za pamćenje i nekih koji su nam otvorili vrata da nas upozna malo širi krug ljudi. Teško je sada izdvajati neke posebno jer svaki od nas ima neke svoje favorite. Zanimljivo je da nam se nikada nije desilo da propadne nastup i da bude baš loše u smislu posjećenosti ili atmosfere. Evo, upravo smo se vratili sa svirki iz Mostara i Beograda i bilo je uistinu nezaboravno, toliko da se to riječima teško može opisati. Što se tiče obožavateljica, nije vam to kao na filmu. Ovim današnjim generacijama je najvažnije da se slikaju za Facebook.

Planovi za budućnost?
Postigli smo po nekim našim mjerilima začuđujuće velik uspjeh, pa očekujemo da se u jednom trenutku na nas sruči možda i malo veći val mržnje, netrpeljivosti i jala te stoga planiramo javno objaviti da smo se prodali i na taj način preduhitriti dežurne 'hejtere'. Želimo još povećati broj nastupa te pokušati probiti neka nova tržišta i na taj način još malo podići rejting benda. Čim se desi da ulovimo vremena, počet ćemo lagano uvježbavati i pjesme za novi album koji će se vjerojatno zvati 'Torzo Dade Topića'.