U NEDJELJU U TVORNICI

Ne propustite uzbudljv koncert Rachida Tahe

09.05.2014 u 14:49

Bionic
Reading

Ovogodišnji Subversive, s naslovnom temom Moć i sloboda u doba kontrole: mreže – ideologija – alternative, propituje kako birokratizacija i fragmentacija društva dovode do intruzivnog umrežavanja silnica kontrole koje su ispod praga društvene vidljivosti.

U sklopu festivala u Zagrebu će prvi put gostovati Rachid Taha. U sklopu europske turneje u pratnji osmeročlanog benda po prvi put dolazi u Hrvatsku. Taha je osebujni i autentični Francuz alžirskih korijena koji osvaja srca publike svojim karakterom, fantastično energičnim scenskim nastupima i jedinstvenim glazbenim izričajem, koji bi se najlakše mogao okarakterizirati kao world music. Glazba Rachida Tahe svakome nudi ponešto – u njoj će uživati ljubitelji rocka, punka, elektronike pa sve do orijentalnih ritmova, poput shaabija i raija.

Koncert će se održati 11. svibnja u Tvornici kulture, a dan kasnije (12. svibnja) imat ćemo priliku slušati i njegovo predavanje na Konferenciji u 19 sati u kinu Europa na temu migracija, Arapskog proljeća, prosvjeda u BiH, uloge umjetnosti u krizom i recesijom devastiranoj društvenosti, nasilju u Ukrajini itd.

Inače, prije pankerske i kantautorske karijere Taha je svoje afinitete pokazao kao klupski DJ miješajući različite stilove i kulturne tradicije, od arapskih evergrina do hitova Led Zeppelina, Boa Didleyja i Kraftwerka. Iz današnje perspektive to je bio samo još jedan zanimljiv mash-up, ali 70-ih je zvučao posve unikatno:

'Napravio sam taj spoj jer sam oduvijek slušao indijsku glazbu, rock, rai, i sve to zajedno tvori svojevrstan souk (arapsku tržnicu). Volim taj souk prenositi drugima, moja je glava jedan veliki glazbeni supermarket.' govori Taha.

Najavljujući zagrebački koncert u Tvornici, Taha kaže da će biti glasno i preglasno kao 2002. kad su gostovali na ljubljanskom festivalu Druga Godba i opasno protresli amfiteatar Križanke.

'Ništa se nije promijenilo', kaže i dodaje: 'Dapače, još je opasnije.'

Ulaznice za koncert Rachida Taha u Tvornici kulture, mogu se kupiti u Tvornici kulture (Šubićeva 2), kao i na svim prodajnim mjestima Entrio sustava (entrio.hr) te svim prodajnim mjestima Eventim sustava (eventim.hr) po cijeni od 130 kuna u pretprodaji, a 150 kuna na ulazu. Cijena za studente uz predočenje x-ice ili indeksa iznosi 90 kuna.