NEDJELJNA AVVANTURA

Ne propustite filmove u kojima junaci tragaju za boljim životom

11.01.2014 u 08:10

Bionic
Reading

Nedjeljna Avvantura na tportalu u nedjelju 12. siječnja nudi debitantski igrani film 'Silent Ones' nizozemske redateljice Ricky Rijneke te potresni dokumentarni film Christiana Povede, 'La Vida Loca', koji govori o životu opakih bandi na ulicama El Salvadora

Film 'Silent Ones' mlade redateljice Ricky Rijneke uvodi nas u život Csille i njezinog mlađeg brata Istija koji planiraju putovanje bez jasnog odredišta, u potrazi za boljim životom. Jednog dana Csilla se budi u smrskanom autu na sasvim nepoznatoj lokaciji, ne znajući gdje joj se nalazi mlađi brat. Uznemirena i sama, Csilla ulazi u teretni brod odlazeći u zapadnu Europu. Iza sebe ostavlja svoju domovinu i tužnu prošlost težeći za boljim sutra, kako je i obećala svom bratu Istiju. No svijet koji je ostavila ne napušta je tako lako. Na otvorenom moru Csilla susreće Gabora - samoprozvanog biznismena koji joj nudi posao na brodu. Gabor se pokazao brutalnim, uzevši Csilli zadnju uspomenu na Istija. Csilla od tog trenutka u potpunosti gubi volju za životom. Njezino putovanje se pretvara u nestvaran put na granici života i smrti....


Dokumentarac 'La Vida Loca' se fokusira na život tetoviranih članova ozloglašene bande MS - 18. Nekoliko pripadnika bandi je ubijeno ili odslužuje zatvorske kazne tijekom snimanja dokumentarca. 'La Vida Loca' sadrži uznemirujuće scene uličnih ubijanja članova bandi te obitelji koje tuguju nad lijesom ubijenog. Redatelj filma je u želji da svijetu pokaže život bandi platio svojim životom za to. Naime, Christian Poveda nađen je mrtav u autu 2009. godine, 10 kilometara od San Salvadora, a za njegovo su ubojstvo osumnjičeni pripadnici bande koju je snimao.

Salvadorske bande su, prije svega, slika suvremene povijesti, lokalna slika jednog svijeta u globalnom smislu. Spomenute bande iznikle su u latinoameričkim getima u Los Angelesu, svoje su ratove počele voditi na ulicama Los Angelesa, a sada su svoje djelovanje proširile na velik broj gradova i zatvora u Sjevernoj Americi, u kojima tisuće članova bandi trenutno služi kaznu.

Filmove 'La Vida Loca' i 'Silent Ones' besplatno pogledajte na avvantura.tportal.hr u nedjelju 12. siječnja od 18 do 24 sata u sklopu Nedjeljne Avvanture na tportalu. Nakon toga možete ih gledati uz minimalnu naknadu od 7,50 kuna u sklopu usluge Video on Demand.