'POLICAJAC' NA AVVANTURI

Napeti film o klasnim i unutarnjim sukobima

12.02.2014 u 17:58

Bionic
Reading

Predstavljamo vam izraelski igrani film 'Policajac' koji možete sasvim besplatno pogledati 16. veljače u sklopu Nedjeljne Avvanture na tportalu

Policajac Yaron dio je elitne izraelske antiterorističke jedinice. On i njegovi kolege su oružje kojim se država obračunava s arapskim neprijateljem. Yaron obožava svoju jedinicu, kolege suborce i svoje mišićavo tijelo. S druge strane, Yaron bi vrlo skoro trebao postati otac. Sukob s radikalnom i agresivnom skupinom otvara mu oči prema izraelskom klasnom ratu, kao i brojne sukobe u njemu samom.

Film 'Policajac' režirao je Nadav Lapid koji je objasnio nastanak filma: '1960-ih i 70-ih godina, dok je u zapadnoj Europi rastao politički terorizam, ljudi su u Izraelu uglavnom bili društveno izjednačeni. Klasni sukobi bili su prikriveni sukobom sa stalnim neprijateljem – Palestinom. No ispod površine rastao je bijes. U filmu 'Policajac' taj bijes, gušen snagom većom od snage same, eruptira.

Pokušao sam sukobiti dvije grupe, svaku kao predstavnicu jednog konflikta – nacionalnog i društveno-ekonomskog. Na jednoj strani je elitna policijska jedinica koja je u vječnom sukobu s neprijateljskom Palestinom. Oni predstavljaju dio zemlje ispunjen muškarcima koji su izgubili živote u ratu. S druge strane sukoba je mala grupa mladih radikala koji kidnapiraju tri izraelska milijardera tijekom vjenčanja kćeri jednog od njih. Oni su spremni ubiti ili biti ubijeni kako bi oslobodili društvo od ugnjetavanja koje većina društva podrazumijeva normalnim životom. Obje grupe dijele kombinaciju velike naivnosti i velike agresivnosti. Članovi tih grupa tu zatvorenici vlastitih vrijednosti, istina i moralnih sustava'.

U filmu glume Yiftach Klein kao Yaron te Yaara Pelzig, Michael Aloni, Menashe Noy i Michael Mushonov

Film 'Policajac' besplatno pogledajte na avvantura.tportal.hr u nedjelju 16. veljače od 18 do 24 sata u sklopu Nedjeljne Avvanture na tportalu. Nakon toga možete ga gledati uz minimalnu naknadu od 7,50 kuna u sklopu usluge Video on Demand