PAKAO NA FILMSKOM PLATNU

Najpoznatiji filmski vragovi

05.12.2009 u 13:50

Bionic
Reading

Prošlo je više od četrdeset godina otkad je Mia Farrow iskusila groznu ljubav za jednu noć sa Sotonom iz koje se rodila Rosemaryina beba. No od tog filmskog debija, Nečastivi se na filmu pojavio mnogo puta u raznim oblicima. Prisjetimo se nekih zastrašujućih, ali i duhovitih filmskih uprizorenja Nečastivog

Rosemaryina beba

Ne vidimo mnogo od Rosemaryinog paklenog ljubavnika za vrijeme zloglasne scene silovanja, no zanimljivija od samog uprizorenja je urbana legenda koja je popratila film. Naime, kružile su glasine da je Sotonu u ključnoj sceni utjelovio Anton LaVey, koji je dvije godine prije premijere filma osnovao Sotonističku crkvu u San Franciscu, a koja je podigla dosta prašine u javnosti iako je LaVey racionalizirao svog Sotonu kao prirodnu silu i pravu ljudsku prirodu koja je požudna, sklona pretjeranom ponosu, hedonizmu i svojeglavosti, atributima zbog kojih se društvo razvija.

No, na stranu LaVeyeva filozofija, povezivanje njegovog imena s Rosemaryinom bebom pokazalo se kao vrhunska reklama za film. Iako zaboravljen u sjeni, Clay Tanner, glumac koji je zapravo odglumio Rosemaryinog paklenog ljubavnika, očito je napravio odličan posao jer se otad za svaku priliku da utjelove Princa tame natječu najveće holivudske zvijezde.


Legenda

Stara filmska iskusnjara Ridley Scott je netom nakon remek-djela 'Istrebljivač' dao šansu novom holivudskom mladcu Tomu Cruiseu u njegovom fantastičnom epu 'Legenda', ali je istovremeno Timu Curryju ponudio jednu od prvih filmskih uloga, i to onu samog Vraga koji kao da je izašao iz najgorih noćnih mora.

Plan zastrašujućeg demona je jednostavan - želi odsjeći rog jednoroga, čime će se pobrinuti da sunce nikad ne izađe.

Pomislili bismo da je njegova mržnja prema suncu nastala iz činjenice da izgleda žešće opečen nakon predugog sunčanja, no kad se njegov plan prenese u našu manje fantastičnu stvarnost, iščitava se kao i svi ostali dijabolični planovi koji uvijek imaju isti cilj - potpuno uništenje života.


Anđeosko srce

S dva Oscara u džepu, i filmski velikan Robert De Niro je prigrabio šansu da utjelovi Nečastivog. Ovoga puta je sakrio rogove, rep i kopita ispod elegantnog odijela, a glavno oružje mu je uglađena riječitost potpomognuta neodoljivim šarmom pred kojim njegove žrtve ostaju potpuno razoružane.

Upravo je tako, u pravoj Faustovskoj maniri nagovorio Johnnyja Favoritea da potpiše ugovor kojim Vragu predaje svoju dušu. No kad Johnny nestaje, pakleni Robert De Niro je primoran, vjerojatno iz mafijaške navike stečene u 'Kumu', unajmiti plaćenika koji će mu izručiti Johnnyja i natjerati ga da plati svoj dug.

Dodatni začin na ionako već sočnu priču jest ime detektiva. Lik Mickeyja Rourkea kojeg Vrag unajmi za prljavi posao zove se Harry Angel.

Đavolji odvjetnik

'Bolje je vladati u paklu nego biti sluga na nebu', riječi su Sotone u Miltonovom 'Izgubljenom raju'. A za zvijezdu 'Đavoljeg odvjetnika' Ala Pacina najbliže paklu na zemlji dolazi beskrupulozna odvjetnička tvrtka u čijim mutnim vodama vrluda mladi i naivni pripravnik kojeg u svojoj zbunjenosti vješto portretira Keanu Reeves.

I zaista, Al Pacino kao Sotona vlada ovim paklom kroz svoju karizmatičnu, strastvenu i osvetoljubivu pojavnost. Nepobitnim argumentima i retorikom lupajući na sama vrata Raja, od kojih ne dolazi nikakav odgovor, privija sve čvršće zbunjenog odvjetnika žutokljunca na svoja paklena prsa.

Ne čudi da je Vragov mladi pomoćnik toliko izgubljen jer uviđa da mu unatoč dobrom životu i lijepoj mladoj ženi s kojom ga dijeli, Sotona nudi puno više, naravno, sagledano kroz prizmu najprizemnijih strasti. Dosljedan sebi, Pacinova Sotona krade, siluje i ubija gdje god stigne, pritom slatkorječivo lažući da se on, za razliku od Boga, uvijek brinuo o čovjeku i nudio mu prava ovosvjetska blaga.


South Park: Bigger, Stronger and Uncut

Možda Sotoni treba samo topli zagrljaj. Ako može sam birati, najpoželjniji je zagrljaj od brkatog bivšeg iračkog diktatora. Sotona iz 'South Park', kojem glas posuđuje Trey Parker, jedan od tvoraca kultne serije,  neshvaćeni je zlobnik koji bi se radije sunčao na gay krstarenjima, jedrio na jedrilicama ukrašenima dugom te pjevao dramatične pjesme nego bio utjelovljenje zla.

No, i to je posao. 'Bez zla ne bi bilo ni dobra', pjeva Sotona, 'stoga mora da je dobro ponekad biti zao.' A nakon što sa Sadamom Huseinom zamalo uništi svijet, svoju teoriju će i potrvrditi. Naime, kad Sadam počne nosom parati oblake i odnositi se prema svojem ljubavniku ružno i bezobrazno, Sotona baca uobraženog nasilnika nazad u pakao, čime spašava South Park.

Kao u kakvom prpošnom mjuziklu, cijela priča završava sa smiješkom i Chefovim pozivom Sotoni da ih posjeti svaki put kad je u prolazu.



Tenacious D i trzalica sudbine

Ne samo da Sotona posjeduje svu dobru glazbu, nego je zna i svirati! Upravo to će spoznati rock skupina u povoju, Tenacious D, kad nimalo mudro izazove Nečastivog na glazbeni dvoboj.

Takozvani 'rockoff' kao grand finale filma jedna je od najboljih glazbenih scena u filmskoj povijesti, a Dave Grohl briljira u ulozi Sotone, pri čemu je, naravno, zaista otpjevao i odbubnjao svoje dionice. A Sotona je iza svojih rogova, kopita i ubojite kozje brade prost i užasan te spreman odvući u pakao rokerski dvojac koji mu je oteo komad očnjaka i koristi ga kao trzalicu.

Nasreću, Jack Black i Kyle Gass posjeduju dovoljno jak rock da pobijede Sotonu i ovog puta mu otmu rog. Imamo osjećaj da ćemo Davea Grohla u ulozi seksualno opterećenog rock'n'roll Vraga ponovo susresti.