FACE NA ČETIRI KOTAČA

Najpoznatije filmske jurilice

04.08.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Ako postoji poslovični 'duh u mašini', on se svakako nalazi u automobilima. Personificirani u umu mnogih zaljubljenika, a nekima i vredniji od bilo čega u životu, ljubimci na četiri kotača zauzimaju kultni pijedestal moderne kulture. Kinematografija je uvelike zaslužna za romantiziranje seksi jurilica i pridavanje ljudskih osobina moćnim automobilima do mjere kada praktički postaju glavni likovi filmskih hitova

Kamera voli pomilovati agresivne obline sportskog automobila tresući se pod grmljavinom punog gasa i moći visokooktanskog goriva, istovremeno izazivajući navalu adrenalina u gledatelja. No pravi četverokotačni junaci filmova mogu više nego ubrzati do stotke za četiri sekunde. Prave makine imaju veću ulogu od sporednih plavuša kojima je jedini cilj izgledati lijepo. Svakako moraju posjedovati svojevrsnu 'želim odmah' kvalitetu dok nadopunjuju karakter glavnog junaka dajući mu 'ono nešto', podižući mu kul faktor i seksipil.

S obzirom na to da je 'ono nešto' teško definirati, autor ovog teksta ne može pobjeći od subjektivnog pristupa kod izbora najvećih faca među filmskim automobilima; usto, njih je daleko previše da bismo ih spomenuli sve na jednom mjestu. Stoga, dosta filozofiranja, otpustimo kočnice i jurnimo kroz pregled nekih od najpoznatijih filmskih automobila.

Batmobile
Osim što je jedan od najinteligentnijih ljudi na svijetu i što lakoćom satire kriminal s mračnih uličica Gotham Cityja, Batman rola sa stilom.

Oblikovan poput metka u elegantan spoj zastrašujućeg i prekrasnog, Batmobile je ultimativni mokri san svakog muškarca koji gaji kult vječnog dječaka. Do suludih brzina pogoni ga mlazni motor, može se njime upravljati daljinskim upravljačem, a ako stvari pođu po zlu, presvući će se oklopom i postati neuništivim!

Bez obzira na mnoge inačice, od Burtonove reinkarnacije usnule TV serije, do 'Viteza tame' i metamorfoze Batmobilea u Tumblera, Batmanova jurilica manifestacija je moći, brzine i stila, zadržavajući uvijek isti prepoznatljivi pečat Čovjeka Šišmiša.

DeLorean
Povratak u budućnost ne bi bio moguć bez ovog klasika među automobilima. DeLorean je našao posebno mjesto u pop kulturi kao upečatljiv simbol hit trilogije Roberta Zemeckisa.

Svojim prepoznatljivim vratima koja se otvaraju poput galebovih krila te karoserijom u cijelosti iskovanom od nehrđajućeg čelika, ovaj vremeplov izgleda kao da doista dolazi iz budućnosti.

A kada se na brzinomjeru pokaže 140 kilometara na sat, DeLorean obuhvate plave munje i automobil nestane ostavljajući plamteći trag guma iza sebe, jasno nam je što je Doc Brown mislio kad je Martyju rekao – 'Zašto ne bismo putovali kroz vrijeme sa stilom?'

Lotus Esprit
Lotus Esprit našao je svoje mjesto na velikom ekranu mnogo puta. Od nadopune stilu i seksipilu Richarda Gerea u 'Zgodnoj ženi' do priručnog alata za zavođenje i bijeg od opasnosti u arsenalu Jamesa Bonda. Upravo potonji u 'Špijunu koji me volio' može se pohvaliti titulom najveće face u voznom parku poznatog tajnog agenta. Uz dozvolu za ubijanje, Bond, James Bond može se pohvaliti impozantnom konjažom u garaži.

No njegov Aston Martin Vanquish, koliko god seksi bio, ipak se čini nepraktičnim s kamuflažom koja ga čini nevidljivim, dok Aston Martin DB5 svojim ispucavajućim sjedalima zalazi duboko u domenu riskantnog i opasnog.

Zbog toga smo se odlučili za Lotus, koji svojim elegantnim linijama podsjeća na DeLoreanova pretka, a osim klasične ljepote, krasi ga i mogućnost transformacije u podmornicu. Idealno za ove ljetne dane!

ECTO-1
Postoji li bolje vozilo za grupu smotanih istraživača paranormalnih pojava od starih i izudaranih mrtvačkih kola?

Stara krama kupljena za sitne pare s naslikanim simbolom Ghostbustersa, novim imenom i zavijajućom sirenom na prvi pogled govori više od tisuću riječi o predanim lovcima na duhove, a istovremeno su njime Ghostbustersi dokazali da stil ne dolazi nužno iz dubokog džepa.

Lexus Concept
Za razliku od nekadašnjih maštovitih i bajkovitih ideja budućnosti s prikazima automobila koji su često izazivali podsmijeh, današnji filmski pogledi u bolje sutra nude prilično uvjerljive ideje vozila koje bismo uskoro mogli susretati po gradskim ulicama.

Najbolji primjer upravo je Lexus Concept, dizajniran posebno za Spielbergov 'Specijalni izvještaj'. Dok Tom Cruise i Colin Farrell izmjenjuju udarce na ovom čudesnom vozilu, gledateljima od klimaktične makljaže pažnju odvlače elegantne linije Lexusa.

Za razliku od apsolutnog prometnog kaosa budućnosti koji prikazuju 'Peti element' ili 'Ratovi zvijezda 2: Klonovi napadaju', Lexus Concept, osim nevjerojatnog dizajna, nudi i smislenu ideju rješenja prometne vreve. Koristeći sustav maglev kako bi se kretao po magnetskim cestama, Lexus Concept svoje putnike prevozi vodoravno, ali i okomito!

Christine
Nijedan automobil ne ilustrira tvrdnju s početka o 'duhu u mašini' bolje od Christine iz istoimena filma velikana horora, Johna Carpentera. Prenesen na filmsko platno iz pera Stephena Kinga, demonski Plymouth Fury prigodna imena (eng. fury, gnjev) ima jednostavnu misiju – proganja i ubija sve koji naude njezinu vlasniku.

Kroz prijeteće turiranje motora uz rock'n'roll hitove pedesetih, Christine je unijela novu dimenziju u fascinaciju ljubimcima na četiri kotača – strah.

Osim očitog i doslovnog zapleta o opsjednutom automobilu, Christine ispod površine ilustrira čovjekov podsvjesni strah od ovisnosti o strojevima dotičući se kasnije u filmografiji često obrađivanog motiva o inteligentnoj tehnologiji koja neminovno dovodi čovječanstvo na sam rub egzistencije.