VELIČINA DO VELIČINE

Najopakije herojske smrti filmskih junačina

  • Autor: Igor Tretinjak
  • Zadnja izmjena 12.05.2012 12:08
  • Objavljeno 12.05.2012 u 09:00
Butch Cassidy i Sundance Kid

Butch Cassidy i Sundance Kid

Izvor: Screenshot / Autor: YouTube Screenshot

Nakon što je Sylvester Stallone izjavio da će slavna filmska junačina John Rambo u petom nastavku herojski skončati, zamislili smo se nad njegovim riječima i brzinski počeli kopati po filmskim analima tražeći herojske smrti glavnih junaka

Rambova sudbina nije rad na nekoj farmi ili u budističkom hramu. Dapače, ona nije nimalo nejasna. Rambo mora otići na herojski način', rekao je Sylvester Stallone najavivši time smrt jednog od najpoznatijih akcijskih junaka u završnom dijelu filmskog serijala. Njegovim tragom iskopali smo ponešto junačkih, ponešto opako dojmljivih filmskih smrti.

Hrabro srce - junačina u životu i smrti

Škotsku legendu Williama Wallacea 1995. godine je Mel Gibson pretočio u moćnu epsku filmsku priču sa završetkom koji tuče, lupa, udara gledatelja u sve pore. U filmu se William junački poigrava ljutim neprijateljima Englezima sve dok ga vrla politika ne izigra. U Williamovu tragičnom kraju isti oni poraženi Englezi vraćaju mu dug za ranije rane, javno ga mučeći do smrti, dok gledatelj, gledao film prvi ili deseti put, u suzama tuge i jada zbog nepravda većih od života, proklinje boga filmskih scenarija što nije promijenio kraj u bajkoviti happy end. Originalni kraj bez naših intervencija pogledajte ovdje.


Spartak - heroj potlačena naroda
Istinski heroj potlačena čovjeka, jedan, jedini i najveći Spartak podijelio je sudbu kolege po srcu junačkom, Williama Wallacea, digavši bunu, a potom rat robova protiv znatno nadmoćnijeg neprijatelja, samog Rimskog Carstva. U ratu u kojemu je osuđen na propast, Spartak uzleti do zvijezda da bi potom podijelio Wallaceovu sudbu. Međutim, dok njegov škotski kolega po junaštvu završava sam na stratištu, Spartak biva razapet u društvu svojih vjernih vojnika koji ga štite do samog tragičnog kraja. Sve to moćno djeluje već na papiru, a kad još na mjestu Spartaka vidimo legendarnog Kirka Douglasa u klasiku Stanleya Kubricka, tragičnost same legende poprima legendarne okvire.


Gladijator- tužno i moćno s natruhama sreće

Dok je Spartak neuspješno pokušavao spasiti robove od robovlasničke čizme, Russell Crowe, odnosno bivši general Maximus Decimus Meridius, u rimskim je arenama uspješno branio vlastiti život u svrhu zabave tih istih Rimljana, usput se izborivši za vlastitu pravdu u ljutom sukobu s Komodom, zahvaljujući kojem je od generala i nasljednika rimske krune postao rob. Nakon što se s Komodom uspješno obračuna usred arene, junačina Maximus umire na pijesku na kojemu je dohvatio neželjenu slavu i odlazi u zagrobni svijet voljenoj supruzi i djetetu. Tužan i moćan kraj s natruhama sreće, rekli bismo.

Armagedon - veliki prasak

Nakon Starog svijeta, vraćamo se današnjicama i bliskim nam sutrašnjicama. Asteroid veličine Texasa namjerio se na naš planet, ali i na bušioničara Brucea Willisa, srca većeg od cijelog SAD-a. U svim silama pokušaja da mu zabije nuklearni eksploziv u bolno mjesto, Bruce pokaže svu raskoš svog jurcavog talenta, da bi na samom kulminativnom kraju podijelio sudbu svog ljutog neprijatelja. Zajedno u sukobu i u velikom prasku.


Leon- iskupljeni grijesi

Nakon heroja po rođenju, slijedi jedan koji je to postao tek putem. Leon, odnosno Jean Reno, profesionalni je ubojica koji zahvaljujući ubojstvu u susjedstvu omekša i odluči pomoći maleckoj Natalie Portman da osveti svoju ubijenu obitelj i da putem preživi. Kako već ide u filmskim moralkama, Leon je zbog grijeha iz prošlosti već u startu osuđen na kobni metak opako velikog kalibra prije odjavne špice, a ludo dobra napetica tijekom filma tek mu pomaže da taj metak primi junački.

King Kong - suze krijem, same teku

Slijedi prava životna, štoviše, životinjska poslastica uz koju su svi pravi ljubitelji filmskih emocija isplakali potoke suza. Priča je svima znana, tipična storija o ljepotici i zvijeri kojoj je zvjersko tek 'odijelo'. Kulminacija priče, King Kong na Empire State Buildingu, ljepotica u njegovu dlanu, avioni u napadu na njih, jedno je od kultnih mjesta sedme umjetnosti. Sam kraj nećemo spominjati zbog opasnosti od neplaniranih plima uzrokovanih suznim žlijezdama.


Terminator - sprešani negativac

Nakon predimenzionirane plišane gorile (srca od pliša, jasno), odustajemo od dobrica i malo manjih dobrica što spašavaju svijet i uplovljavamo u vode ispunjene negativcima, kriminalcima i ostalim nasilnicima. Jedan od takvih je i slavni Terminator koji se u prvom dijelu bori na stranama zla, odnosno strojeva, te se svim silama trudi snažno oslabiti ljudski rod u budućem ljudsko-metalnom ratu. Pakleni plan mu je ubiti Sarah Connor čiji bi još nerođeni sin John trebao ujediniti preživjele i postati vođa Pokreta otpora protiv vojske strojeva. Na kraju filma opako zli Arnie, oguljen do čelika, završava u hidrauličkoj preši na radost budućih generacija.

Butch Cassidy i Sundance Kid - odlazak u velikom stilu

Slijede legendarni pljačkaši banaka na Divljem zapadu, Butch Cassidy i Sundance Kid, odnosno Paul Newman i Robert Redford. U legendarnom kraju, našavši se u beznadnoj poziciji, slavni opaki momci izlijeću s pljucama pred cijelu bolivijsku vojsku, odnosno u herojsku smrt. Pljačkaši za života, junačine u smrti.


Bonnie i Clyde - rataratara

Dok su nas Butch i Sundance privukli velikom gestom, Bonnie i Clyde našli su svoje mjesto u top 10 velikih filmskih smrti spaktakularnim krajem u kojemu pogibaju u zasjedi, primivši svaki u prsa junačka po kilu do dvije olova ili od oka 332,443 metaka. Za možebitne neznalice, Bonnie i Clyde slavni su ljubavnici i pljačkaši koji su harali SAD-om za vrijeme velike depresije. U filmskom klasiku Arthura Penna iz 1967. glume ih Warren Beatty i Faye Dunaway, zloglasnoj noti naslovnih junaka pridodajući elemente romantike, šarma i fatalnosti, zbog čega sam mitraljeski kraj, koji možete pogledati ovdje, djeluje još moćnije

Dvanaest žigosanih - kolektivna herojska smrt

Za kraj našeg Topa 10 ostavili smo pravu poslasticu – kolektivnu herojsku smrt veću od života samog. Riječ je o Dvanaest žigosanih, odnosno dvanaest ubojica i kriminalaca najvećeg reda, sve osuđenika na smrt ili zatvor do smrti, koji iskupljuju svoje grijehe u smrtonosnom napadu na utočište viših njemačkih časnika. Kako smo sigurni da ste svi gledali film više puta, samo recimo da od velike i opako prljave dvanaestorice u žestokoj akciji preživljava tek Wladislaw, odnosno Charles Bronson

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi