ADUTI GLAZBENOG BIZNISA

Najiščekivaniji albumi 2011. godine

03.02.2011 u 09:24

Bionic
Reading

Na koje se izvođače polaže najviše nade ove godine, ne samo kada je kreativnost u pitanju, već prije svega tiraža koja garantira zaradu industriji koja svake godine gubi nekoliko postotaka u odjelu prodaje. Stižu nam Gaga, Foo Fighters, Peppers, Dr. Dre...

I 2011. godina će biti godina povrataka – tek smo na početku, a već se najavljuju mnogi veliki albumi koji bi trebali pomoći industriji da stane na noge, kako u kvalitativnom, tako i komercijalnom smislu.

Kanye West & Jay-Z

Predstavljamo nekoliko izdanja koja ćete moći slušati u mjesecima koji slijede:

BEASTIE BOYS 'HOT SAUCE COMMITTEE 2'
Još uvijek nema datuma izlaska, ali novi album legendarnih bijelih repera očekuje se na proljeće. 'Hot Sauce Committee 2' ima brojku u naslovu, iako nije nastavak postojećeg albuma – naime, riječ je o izdanju koje je trebalo izići još u jesen 2009, ali kada je Adam Yauch aka MCA dobio rak, projekt je stavljen na led pa će se ove godine 'Hot Sauce Committee 2' pojaviti kao svojevrstan produžetak iste ideje, zapravo isti album s drugačijim poretkom pjesama i pokojom drugom manjom izmjenom.

BEYONCE

Ne zna se ništa osim toga da bi album trebao u prodaju do kraja 2011. Sama je Beyonce u intervjuu za Entertainment Tonight otkrila da je već neko vrijeme u studiju, gdje nastaju nove pjesme, uz pomoć puno živih instrumenata. Ipak, neće biti radikalnih promjena: 'Ne bih rekla da izmišljam novi žanr… Miješam svaki žanr koji volim i inspirira me svaki žanr. To nije R&B. Nije ni tipični pop. Nije ni rock. Ja volim sve i sve to miješam…' Novi materijal, kaže ona, inspirirali su Fela Kuti, Lauryn Hill, Stevie Wonder i Michael Jackson

COLDPLAY
Prvi album nakon trogodišnje stanke trebao je izići još u prosincu 2009, ali je odgođen za ovu godinu jer se bend zauzet svirkama nije mogao posvetiti novim pjesmama. U startu su novi materijal najavljivali kao želju za stvaranjem intimnijih i akustičnijih pjesama, a na njima radi Brian Eno kao producent, zbog čega se priča i o tome da će biti više 'elektronički' od onoga što je bend dosad snimio.

Dr. Dre
DR. DRE 'DETOX'
'Chinese Democracy' hip hopa – album na kojem Dr. Dre radi još od 2002. godine i najavljuje ga gotovo svake sljedeće otada, ali sada se kune da bi trebao u prodaju 2011, kao posljednji, oproštajni uradak legende G-Funka. Konceptualan ili ne, čini se da bi se 'Detox' ove godine zbilja mogao pojaviti, s obzirom da ga je lani najavio i prvi službeni singl 'Kush', još jedna posveta kanabisu na kojoj gostuju Snoop Dogg i Akon

DRAKE 'TAKE CARE'
Kada je nakon nekoliko iznimno uspješnih i hvaljenih mixtapeova Drake lani konačno objavio svoj službeni prvijenac 'Thank Me Later', odličnu zbirku pjevanja i repanja, postao je jedna od najvećih zvijezda na planetu. Nije čudo da je u, današnje vrijeme brzoj smjeni zvijezda, požurio završiti i novi uradak, koji bi pod nazivom 'Take Care' trebao u prodaju između ožujka i travnja 2011. Drake kaže da je dosta žurio s prvim albumom – drugi je snimljen u većem miru, s više pozornosti i peglanja kvalitete, a osim potvrđenih gostovanja Jamieja Smitha (The xx) i Florence and The Machine, mogli bi gostovati Beyonce, Kanye West Justin Timberlake, Kid Cudi...

FOO FIGHTERS
Sedmi album i prvi od 2007. završen je u siječnju 2011, a u prodaju će 12. travnja. Novi je materijal navodno žešći i siroviji od svega što je bend dosad snimio, u jednoj od pjesama gostuje i Krist Novoselić, koji se s Daveom Grohlom proslavio devedesetih u Nirvani, a iako se sve zna, od datuma izlaska do prvih koncerata kojima će bend promovirati nove pjesme, u trenutku pisanja ovog teksta sam naziv albuma još uvijek nije poznat.

NELLY FURTADO
Od simpatične kantautorice preko Timbaladovim beatovima ozvučenog seks simbola do... pa, ne znamo još kako će izgledati i zvučati nova inkarnacija kanadske pjevačice portugalskog porijekla, ali navodno bismo je trebali dočekati 2011. Lani je objavila svoju best of kompilaciju s nekoliko novih pjesama, kada se počelo pričati i o tome da je ta zbirka hitova samo sredstvo za popunjenje diskografske rupe do izlaska novog materijala. Ostaje vidjeti hoće li on biti spreman do kraja ove godine.

DAVID GUETTA
Francuski DJ koji je od internog imena house scene, zahvaljujući suradnjama s najvećim hip hop i R&B zvijezdama, postao najvećim producentom i najvećim hitmejkerom 2010. godine, vraća se u 2011. s novim albumom. Kada i kako će se on zvati, još se ne zna, ali Guetta je u studiju od siječnja ove godine, a svima je otkrio svoju najveću želju: 'Volio bih raditi s Bonom i U2. Bilo bi to nešto drugačije i izazov.' S obzirom da znamo s kime je dosad sve radio i kakve je uspjehe postigao, nećemo se čuditi ako se i to realizira. Osim toga, novi je album, kaže, inspiriran rock and rollom, bendovima kao što su Kings Of Leon i Coldplay, pa bi to mogao biti prilično drugačiji Guetta od onog na kojeg smo navikli.

JANE'S ADDICTION
Dave Sitek zamijenio je Duffa McKagana pa će on sada svirati bas za nadolazeći, četvrti studijski album rock legendi. Njegov naziv nije poznat, kao ni točan datum izlaska, ali trebao bi biti u prodaji u ljeto 2011. Gitarist Dave Navarro izjavio je da tim albumom bend skreće u 'posve drugom pravcu', iako i dalje 'zvuči kao Jane's Addiction'.

R.E.M.

JAY-Z & KANYE WEST 'WATCH THE THRONE'
Kanye već govori o svom novom albumu, a još nije izdao ni ovu suradnju, o kojoj se također govori već neko vrijeme – zasad se zna da bi zajednički album dviju superzvijezdi trebao izići ove godine, da na njemu ima deset pjesama te da je snimljen u Engleskoj, u studiju Petera Gabriela. Priča se i o tome da u jednoj pjesmi bubnja Phil Collins. Dosad je objavljen samo najavni singl 'H.A.M.', u produkciji Lexa Lugera

LADY GAGA
'Born This Way' tek je drugi službeni studijski album najveće pop zvijezde današnjice, iako se čini da ih je, s obzirom na aktivnosti u zadnje dvije godine, objavila barem pet. Datum izlaska je 23. ožujka, a Gaga radi na tim pjesmama još od 2009, koje kombiniraju sve od metala i rocka do popa i dancea. Prvi singl dijeli naslov albuma.

LIL WAYNE 'THA CARTER IV'
Prošli je 'Tha Carter' bio najprodavaniji album godine, pretvorivši Waynea u najveću rap zvijezdu novog doba, no onda je slavni reper otišao u zatvor pa mu je to malo pomutilo planove... Wayne je sada opet slobodan čovjek, a iako je 'Tha Carter IV' trebao izići na dan njegovog izlaska iz zatvora, planovi su opet promijenjeni pa će nove pjesme u prodaju na zimu 2011. Prvi singl je '6 Foot 7 Foot', a očekuju se suradnje s Drakeom, Rickom Rossom…

RED HOT CHILI PEPPERS
Njihov prošli album 'Stadium Arcadium' izišao je 2006. pa nije ni čudo da su fanovi već prilično nervozni – posebno nakon što je bend ponovo napustio John Frusciante. No ipak se čini da će se RHCP vratiti, već do kraja ove godine. Rick Rubin se opet navodi kao producent, a bubnjar Chad Smith je čak spominjao sviranje 'afro-popa' u nekim pjesmama.

Britney
R.E.M. 'COLLAPSE INTO NOW'
Petnaesti (o da, već petnaesti!) album R.E.M.-a izlazi 7. ožujka. Snimljen je u tri različita grada (Berlin, Nashville i New Orleans), a na njemu gostuju mnoga zanimljiva imena, kao što su Patti Smith, Eddie Vedder, Peaches, Lenny Kaye i Joel Gibb. Basist Mike Mills opisuje novi materijal kao raznolik, kao zbirku svega u rasponu od balada do glasnih rock pjesama. 'To je više osobna, nego politička ploča', kaže on.

U2
Iako službene potvrde još uvijek nema, U2 bi se trebao vratiti krajem svibnja ove godine, ako je vjerovati njemačkom Amazonu koji je najavio dolazak novog izdanja u svoju online trgovinu, ali i menadžeru Paulu McGuinnessu, koji je još u listopadu prošle godine potvrdio da se povratak U2 očekuje do svibnja, kada bi bend trebao krenuti na novu turneju. Radni naziv je 'Songs of Ascent’, a na albumu bi se navodno trebale naći pjesme kao što su 'Mercy', 'Every Breaking Wave' i 'Boys Fall From the Sky'.

BRITNEY SPEARS

'Circus' je izišao 2008, a novi, sedmi studijski album nekadašnje pop princeze trebao bi u prodaju tijekom 2011. Jedan od producenata bit će i legendarni Max Martin, koji je stvorio njezinu karijeru, a novi materijal skladat će i Dr. Luke, Darkchild, Stargate... dakle, krema pop zvuka. Taj se zvuk najavljuje kao nešto prljavija elektronika, a najbolja najava došla je u obliku singla 'Hold It Against Me'.