UZBUDLJIVA FILMSKA 2013

Najiščekivanije filmske premijere u 2013. godini

05.01.2013 u 08:03

Bionic
Reading

Filmska 2012. je iza nas, skupa s inventurom svih filmova koje smo voljeli, mrzili, gledali na tv-u, u kinu, kroz 3D naočale... Vrijeme je za nestrpljivi pogled u 2013. i pokušaj sumiranja najiščekivanijih filmskih premijera godine

Najavljen je veliki broj potencijalnih hitova znanstveno-fantastičnog i fantasy žanra pa stoga neće nedostajati izvanzemaljaca, zombija, robota, superjunaka... U pregledu koji slijedi izdvojili smo nekoliko naslova, točnije - zagrebali smo po površini brojnih filmova koje iščekujemo zbog redateljskih genija čije filmotvorine volimo i cijenimo, glumačkih bravura i karizme, filmskih adaptacija romana koje volimo ili pak tehničkih noviteta koji filmske fantazije uvijek odvedu jedan korak dalje. Prisjetimo ih se uz klik na trailere kojima nas industrija uvijek na vrijeme zaintrigira te kratki info o samom filmu.

Master (The Master)
Filmovi redatelja Paula Thomasa Andersona gotovo uvijek se očekuju s velikom nestrpljivošću. 'Masteru' u prilog dodatno ide intrigantna tema – scijentologija te fantastična glumačka postava koju predvode Joaquin Phoenix i Philip Seymour Hoffman. Mada je film već imao svoju premijeru u Americi, još uvijek ga čekamo u domaćim kinima gdje je najavljen za početak veljače.

Master

Moje najdraže čudovište (Frankenweenie)
Novo iz tvornice bizarnih snova Tima Burtona jest 'Moje najdraže čudovište' – priča o dječaku koji je pomoću znanstvenog eksperimenta vratio u život preminulog psa – no ne bez monstruoznih posljedica. Crno-bijeli 3D film snimljen stop animacijom Burtonova je posveta klasicima horor žanra iz glasovitih britanskih Hammer studija koji u domaćim kinima očekujemo krajem siječnja.

Moje najdraže čudovište

Jadnici (Les Misérables)
Filmska adaptacija romana Victora Hugoa i najpopularnijeg mjuzikla svih vremena 'Jadnici' (Les Misérables) desila se pod redateljskom palicom oskarovca Toma Hoopera ('Kraljev govor)' i sa zvjezdanom holivudskom glazbenom postavom koju predvode Hugh Jackman, Russell Crowe, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter. Šuška se kako bi Anne Hathaway za svoje glumačke bravure lako mogla biti nagrađena, ako ne samim kipom, onda makar nominacijom za Oscara za glavnu žensku ulogu. Film u domaća kina dolazi uskoro – u četvrtak, 24. siječnja.

Jadnici


Odbjegli Django (Django Unchained)
Iza kamere je Quentin Tarantino, ispred su Leonardo DiCaprio, Christoph Waltz i Jamie Foxx. Testosteronska ekipa u vestern priči o robu Djangu (Foxx) koji pokušava osloboditi svoju suprugu te ulazi u sumnjive planove s nemilosrdnim vlasnikom plantaže (DiCaprio), a u tome mu pomaže njemački lovac na glave i bivši zubar (Waltz). U domaća kina stiže u četvrtak 17. siječnja i to na krilima čak 5 nominacija za Zlatni globus te s desetak već osvojenih nagrada.

Odbjegli Django

Veliki Gatsby (The Great Gatsby)
Za holivudski glamur uz moto 'više je više' pobrinut će se dragi Australac Baz Luhrmann s adaptacijom poznatog, istoimenog romana Scotta Fitzgeralda o moralnoj dekadenciji mondenog američkog društva s Leonardom DiCapriom, Tobyjem Maguireom i Carey Mulligan u glavnim ulogama.

Veliki Gatsby

Oblivion
Šezdeset godina nakon napada izvanzemaljaca, Zemlja je opustošena. Tom Cruise u ulozi je mehaničara Jacka Harpera zaduženog za popravke bespilotnih letjelica koji putuje natrag na navodno prazan planet. No, Harper ipak otkriva tajno stanovništvo... Redatelj Joseph Kosinski snimio je film prema vlastitom strip predlošku, a pored Cruisea, filmu glumački pridonose Morgan Freeman i Olga Kurylenko. Američka premijera filma zakazana je za sredinu travnja.

Oblivion

Pacific Rim
Redatelj 'Panovog labirinta', Guillermo del Toro, donosi priču o svijetu gdje se divovski roboti bore protiv divovskih čudovišta koja su se pojavila s dna oceana. Del Toro je film najavio kao 'prekrasnu poeziju o čudovištima' te je otkrio da se pri radu na filmu inspirirao čuvenom Goyinom slikom 'Kolosej'. Za specijalne efekte koji bi trebali potaknuti naše empatične osjećaje i zadivljenost ovim čudovištima zadužen je slavni i nagrađivani Industrial Light & Magic studio, kojeg je 1975. godine osnovao George Lucas. Svjetska premjera filma zakazana je za srpanj 2013.

Pacific Rim

Carstvo velikog Oza
Disneyjev avanturistički film u režiji Sama Raimija ima zadatak upoznati nas s Čarobnjakom iz Oza kojega je Dorothy posjetila na velikom platnu još prije sedamdesetak godina. Nakon što Oscar Diggs (James Franco), mađioničar iz cirkusa upitne etike, igrom slučaja iz prašnjavoga Kanzasa dođe u čudesnu zemlju Oz, u prvi mah pomisli da je osvojio jackpot budući da mu slava i bogatstvo stoje pred nosom. Razuvjerit će ga tri vještice koje uskoro upoznaje, a koje su utjelovile Michelle Williams, Mila Kunis i Rachel Weisz. Film u domaća kina dolazi početkom ožujka kad ćemo ga moći pogledati i u 3D verziji.

Carstvo velikog Oza

Elysium
Nastavak debitantskog filma Neilla Blomkampa iz 2009. godine, 'District 9', ima težak zadatak – nadvisiti ili makar biti jednako dobar kao ovaj uzbudljivi i intrigantni znanstveno-fantastični film nastao s vrlo malim budžetom i nepoznatim glumcima. 'Elysium' je snimljen s većim budžetom, u glavnoj je ulozi Matt Damon, radnja se događa u budućnosti. Naziv filma potječe od grčke riječi koja znači 'život nakon života', ujedno je naziv high-tech svemirske stanice koje se svim silama želi dokopati Damonov lik zapeo na Zemljinim ruševinama. Svjetska premijera filma najavljena je za 9. kolovoza.

Elysium

Star Trek Into Darkness
J. J. Abramsova 'Star Trek' avantura iz 2009. uspjela je zadovoljiti odane fanove ove franšize, ali i zainteresirati neku novu publiku koja nikad nije vidjela ni jednu epizodu uove klultne serije. Bio je to i više nego dovoljan razlog da se J. J. Abramsu još jednom ponudi kormilo Star Trek broda na koji je ukrcao gotovo cijelu posadu iz prethodnog filma te im dodao jednog opasnog negativca kojeg je utjelovio Benedict Cumberbatch, širem gledateljstvu poznat kao Sherlock iz popularnog BBC-jevog serijala. Dvanaesti 'Star Trek' igrani film svjetsku premijeru ima u svibnju.

Star Trek Into Darkness