MULJATORI OD FORMATA

Najbolji filmski prevaranti

25.01.2014 u 13:53

Bionic
Reading

Budući da su kinima ovih dana zavladali opako dobri 'Američki varalice', red je prisjetiti se ponajvećih filmskih varalica. Mi smo to učinili uz pomoć Huffington posta

Najnoviji filmski prevaranti upravo osvajaju kino publiku. Riječ je o briljantnom prevarantu Irvingu Rosenfeldu (Christian Bale) i njegovoj jednako briljantnoj partnerici i ljubavnici Sydney Prosser (Amy Adams) koji su prisiljeni raditi za divljeg agenta FBI-a Richieja DiMasa (Bradley Cooper). DiMaso ih u filmu 'Američki varalice' gura u podzemni svijet Jerseyja prepunog mafije, koji je opasan koliko i zavodljiv.

Iako su jedni od najboljih, Irvin i Sydney, odnosno 'Američki varalice', svakako nisu prvi i jedini filmski prevaranti. U nastavku vam nudimo prisjećanje na njihove prethodnike, jednako spretne, sretne, duhovite, dovitljive i šarmantne.

10. Frank Abagnale – 'Uhvati me ako možeš'

Mlađahni Leonardo DiCaprio glumi srednjoškolskog pametnjakovića Franka Abagnalea mlađeg koji odlučuje pomoći ocu u dugovima. Odlazi na Manhattan sa 25 dolara, da bi već nekoliko godina kasnije bio jedan od najtraženijih svjetskih prevaranata. Iako se u raznim tvrtkama predstavljao kao pilot, liječnik i odvjetnik, Frank je bio tek stručnjak za prevare koji je tim istim tvrtkama dignuo više od četiri milijuna dolara.


9. Raymond i Charlie – 'Kišni čovjek'

Nakon smrti oca Charlie (Tom Cruise) saznaje dvije stvari: da ima brata i da je upravo bratu pripala gotovo sva očeva imovina. Kad upozna brata, saznat će i da je Raymond (Dustin Hoffman) autističan te da živi i odlično se snalazi tek u brojkama. Jedno dovodi do drugoga te Charlie, koji ima nos za zaradu, i Raymond, s nosom za matematiku, kreću u prevarantsku turneju po kasinima.


8. Fast Eddie Felson – 'Boja novca'

Kad smo već kod Toma Cruisea, ne možemo zaobići film 'Boja novca' u kojemu se Tom i njegov mentor Paul Newman, koji je za ulogu Fast Eddie Felsona 1987. godine dobio Oscara, ne bave kockom, već štapom i kuglama. Eddie je nekad vrhunski biljarski natjecatelj i vrhunski biljarski prevarant koji na poziciji svog nasljednika, malo u biljaru, više u biljarskim prevarama, vidi upravo Toma. Uz odlične biljarske muljaže, u filmu su odlično prikazane ljubav i mržnja dvaju junaka.


7. Danny Ocean - 'Oceanovih jedanaest'

Danny Ocean (George Clooney; 40-ak godina prije njega Frank Sinatra) je šarmantan, opaki gangster, koji obožava akciju, adrenalin i brda dolara. Nakon što uvjetno izađe iz zatvora, u manje od 24 sata nakon izlaska, okuplja prvorazrednu ekipu za prvorazrednu pljačku tešku 150 milijuna dolara. Opasno hrabar plan je popaliti nevjerojatnu svotu u trima najvećim kockarnicama u Las Vegasu, vlasnika Terryja Benedicta. Ostalo je povijest.


6. Lawrence Jamieson i Freddy Benson – 'Prljavi, pokvareni prevaranti'

Freddy Benson (Steve Martin) i Lawrence Jamieson (Michael Caine) beskrajno su zabavni šarmeri i prevaranti koji žive zavlačeći se u ženska srca i novčanike. Kad se nađu u istom gradu, odluče da ostaje onaj koji iz mlade dame prvi izvuče 50 tisuća dolara. Lov na zelembaće može početi!


5. Johnny Hooker i Henry Gondorff – 'Žalac'

Jedna od najboljih krimi komedija donosi nam ludo dobre i zabavne Paula Newmana i Roberta Redforda u ulogama nekadašnjeg pljačkaša velikog kalibra Henryja Gondorffa i sitnog kriminalca koji je nabasao na prekrupnu lovinu Johnnyja Hookera. Kemija između dvaju glumaca nosi film do vrhova buddy filmova, komedija i ostaloga.


4. Tom Ripley – 'Talentirani gospodin Ripley'

Umjesto da iz Italije dovede mladog milijunaša, Ripley (Matt Damon) ga odluči ubiti i preuzeti njegov identitet. Iako ovaj zaplet djeluje dovoljnim za cijeli film, ovo je tek početak Ripleyevih pustolovina.


3. Max Bialystock - 'Producenti'

Beskrajno zabavni producenti-prevaranti Max Bialystock (Nathan Lane) i Lea Blooma (Matthew Broderick) pronalaze ključ za zaradu na Broadwayu: prikupiti više novca no što je potrebno, pobrinuti se da mjuzikl bude totalni fijasko, i onda pokupiti višak love. U provedbi plana, odnosno stvaranju gej-naci mjuzikla pomažu im Will Ferrell kao autor opako lošeg scenarija 'Springtime For Hitler' te Uma Thurman kao švedska seks bomba u usponu Ulla.



2. Keyser Soze – 'Privedite osumnjičene'

Radnja ovog već sad kultnog indie filma započinje na mjestu zločina – kalifornijskoj luci San Pedro, gdje je zbog 91 milijuna dolara brutalno ubijeno 27 ljudi. Preživjela su dvojica: mađarski terorist i bogalj Verbal Kint (Kevin Spacey), sitni prevarant koji je pao zbog posjedovanja oružja. Naslovni osumnjičenici su petorica kriminalaca na čelu s bivšim policajcem Keatonom (Gabriel Byrne), a sve upućuje na misterioznog Keysera Sozea…


1. Del Boy - 'Only Fools And Horses'

Šlag na prevarantsku tortu je legendarni Derek Edward Trotter, odnosno Del Boy (David Jason), najšarmantniji i najduhovitiji sitni muljator malih, većih i najvećih ekrana o kojemu, sigurni smo, svi sve znate. Pa da mi dodatno ne pametujemo, reći ćemo samo ovo: 'This time next year we'll be millionaires'.