'VOYAGE'

Najbolji album u karijeri Jelene Radan!

09.07.2013 u 10:00

Bionic
Reading

Sva sreća što postoje umjetnici kojima na prvom mjestu nije profit i podilaženje publici. Jelena Radan snimila je album s prekrasnim pjesmama koje nemaju gotovo nikakvih dodirnih točaka s aktualnom hrvatskom popularnom glazbom svakodnevno prisutnom u radijskom eteru. 'Voyage' je album ispunjen toliko lijepim pjesmama, otpjevanim s toliko emocija i strasti da vam jednostavno neće dozvoliti da radite nešto drugo slušajući ih. Bez sumnje, najbolji album u karijeri Jelene Radan

Gotovo svih 14 pjesama odvlači vam pažnju svojom ljepotom, iskrenošću i onom zaboravljenom nevinošću kakva se danas vrlo rijetko može pronaći u pjesmama. Senzibilnost kakvu njeguje grupa Nola i iskrene emocije kroz stihove karakteristične za Aljošu Šerića (koji i gostuje na album u pjesmi 'Blagoslov') glavne su odlike ovog zaista sjajnog albuma Jelene Radan. Albuma koji je predstavlja kao vrhunsku autoricu, pjesnikinju i pjevačicu kojoj je ljepota pjesme i snaga stihova, te samog izvođenja, jedini i glavni cilj. Kao slikaru lijepa slika ili kiparu lijepa skulptura. Pjesmama na hrvatskom, engleskom, portugalskom i francuskom jeziku, Jelena se predstavila kao umjetnica koja ne bira sredstvo (jezik) izraza u trenucima kada želi izraziti svoje emocije i ispričati neku priču.

Istovremeno, njezin prateći bend u sastavu Miroslav Navračić, Emil Gabrić, Ivan Gazibara, Tomi Novak i Josip Kontica, te instrumenti koje sviraju (violina, kontrabas, akustična gitara i udaraljke), od svake je pjesme stvorio malo komorno djelo koje djeluje poput intimnog koncerta održanog samo za vas. Akustična pozadina svih pjesama (osim pjesme Gorana Boškovića) koje potpisuju Anita Valo i Meri Jaman i u kojem se osjeća taj karakteristični glazbeni izraz Meritas daje poseban šarm i ugođaj zbog kojeg gotovo svih 14 pjesama sjaji tom finom intimom. Zahvaljujući producentu albuma Ediju Cukeriću'Voyage' je album koji vas doista vodi na putovanje jer je Jelena odabrala dobitni tim. Kako osobno ona sa svojom vizijom i željom da nas odvede na svoj put, tako i Cukerić s odličnom produkcijom (koju ju posebno teško dobro složiti za ovakav žanr), ali i čitav niz gostiju umjetnika, koji su svojim sudjelovanjem obogatili ove pjesme i ovaj album: Aljoša Šerić, Cinkuši, Pedro Abreu, Robster Martin, Meri Trošelj, Goran Bošković, Dean Trdak, Ines Prajo i Arjana Kunštek, Nenad Sinkauz, Luka Žužić, Ivan Arnold, te Anita Valo i Meri Jaman.

Navodno je punih pet godina Jelena Radan radila na ovom albumu pa je pravo čudo koliko je dobro ujednačen i usklađen dok jedna pjesma prati i nadopunjuje drugu. Ma koliko sladunjavo zvuči, 'Voyage' je toliko topao album da vas pjesme na njemu doista mogu odvesti na put, daleko, daleko odavde, daleko od stvarnosti u nestvarni, ali postojeći svijet kakav još samo postoji u ovakvim pjesmama i kod umjetnika koji žive u njemu. Sudeći po ovom albumu, Jelena je u potpunosti pronašla svoj glazbeni izraz koji je očito tražila svih ovih godina. I treba ga se držati jer na ovom albumu zvuči kao da joj netko poklonio sve zlato svijeta.

Valja na koncu svakako spomenuti da je 'Voyage' ilustrirao i likovno oblikovao Boris Sekulića sadrži 14 razglednica koje svatko može poslati zajedno sa stihovima neke od pjesama koje se nalaze na njima. Grafički dizajn albuma potpisuju Kreativne ovčice i zajedno s glazbom na albumu ozbiljno pretendira za Porin 2014. godine, i to u više kategorija. O samom albumu Jelena Radan je rekla i jednu istinu koja ga možda najbolje opisuje: 'Glazba nas uvijek vodi nekamo. Kad slušamo pjesmu, u glavi su slike, misli, trnci, vrućina, miris… sjećanje. Svaki jezik ima svoj zvuk i različito vibrira u uhu. Svaki jezik daje novu geografsku širinu, novi obris, pejzaž i cestu kojom putujemo u onim već spomenutim mislima i koja nas odvodi na različite strane svijeta…' 'Voyage' je putovanje za svaku preporuku. Putovanje na koje bi svatko barem jednom trebao krenuti.

Ocjena: 9/10
Izdavač: Menart