IZDVAJAMO

Najbolje s ovogodišnjih open air festivala

22.06.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Kada bi se zbrojili svi izvođači koji nastupaju na ovogodišnjim festivalima u Hrvatskoj, taj bi broj iznosio sigurno preko tisuću. Snaći se među tolikim zvijezdama u raju za DJ-e, među rock bendovima čije vrijeme tek dolazi ili među regionalnim imenima o kojima zahvaljujući zatvorenosti domaćih medija ne znamo gotovo ništa, doista nije lako. Stoga smo pokušali izdvojiti među svima njima neke od najvećih, zbog kojih bi svakako valjalo posjetiti neke od predstojećih ljetnih festivala u Hrvatskoj, ali i u susjedstvu

Rock Otočec, 26. lipnja – 1. srpnja: New Young Pony Club
Slovenci ove godine dovode na svoj najdugovječniji open air festival Bajagu, Kirila, Gogol Bordelo  i vruću britansku koncertnu atrakciju New Young Pony Club koja nastupa u petak, 29. lipnja. Sa svega dva albuma iza sebe unazad pet godina, postali su izuzetno traženi i cijenjeni bend jedinstvenog glazbenog izraza kombinirajući nu rave s post punkom i new waveom. Osim svega nabrojanog, jedan od aduta je i atraktivna pjevačica Tahita Bulmer.

INmusic festival, 28. – 30. lipnja: New Order
Najveći hrvatski open air festival i ove će godine ugostiti neke od najatraktivnijih rock i world music imena današnjice kao što su Franz Ferdinand, Plan B, Mando Diao, Gogol Bordelo, Gorillaz Sound System, Tamikrest, Retro Stefanson itd. Međutim, ime koje bezrezervno plijeni pažnju je New Order. Jedan od najutjecajnijih britanskih bendova osnovan je 1980. godine od članova grupe Joy Division nakon samoubojstva Iana Curtisa. Gitarista Bernard Sumner preuzeo je ulogu frontmena, te ubrzo postaju popularni, što potvrđuju i hitom 'Blue Monday' koji u vrlo kratkom roku osvaja titulu najprodavanijeg dance singla svih vremena. Iza njih je osam albuma i kultni status. Ako ni zbog koga drugoga, zbog njih valja posjetiti INmusic festival.

Exit, 12. – 15. srpnja: Duran Duran
Festival Exit i dalje nam je najbliži najveći europski festival čiji line up je i ove godine više nego impresivan: Guns'n'Roses, Erykah Badu, New Order, Suicidal Tendecies, Wolfmother, Gossip, Hercules and Love Affaire… No, možda među svim nastupima najviše pažnje pripada grupi Duran Diran. John Taylor, Roger Taylor, Nick Rhodes and Simon le Bon – četiri originalna člana iz prve postave grupe koja iza sebe ima preko 80 milijuna prodanih albuma, 18 hit singlova u SAD-u, 30 top no. 1 hit singlova u Velikoj Britaniji i obožavatelje na svim kontinentima. Iako su ih već mnogi otpisali, Duran Duran su 2010. objavili izuzetno hvaljeni album 'All You Need Is Now' koji je producirao Mark Ronson, dok su, kako im i priliči, spotom za singl 'Girl panic!' ponovno digli prašinu jer se u spotu između ostalog pojavljuju supermodeli kao što su Naomi Campbell, Yasmin le Bon, Eva Hezigova, Cindy Crafords… U svakom slučaju, nastup grupe Duran Duran na ovogodišnjem Exitu zasigurno će biti vrhunac ovogodišnjeg festivala.


Hartera, 19. – 21. srpnja: Gus Gus
Još jedno izdanje riječke Hartere i nove zvijezde koje će bez sumnje oduševiti publiku i ove godine. Uz Laurenta Garnirea koji nastupa sa svojim hvaljenim LBS šouom, kanadskim kvartetom Azari & III, Asian Dub Foundation Sound System, valja izdvojiti multimedijalni islandski kolektiv Gus Gus koji su se etablirali kao jedan od najpoznatijih i najuzbudljivijih 'živih' izvođača plesne elektronike, s preko pola milijuna prodanih albuma i kultnim uspješnicama poput 'David' i 'Moss'. Okosnicu projekta danas čine President Bongo, Biggi Veira i Daniel August, trojac čija glazbena kreativnost nema granica, što su možda najbolje dokazali na aktualnoj ploči 'Arabian Horse', snimljenoj u posebno konstruiranom studiju na izoliranom imanju usred islandskih polja lave!

Sziget festival, 6. – 12. kolovoza: The Stone Roses
The Best European Major festival je titula koja krasi jedan od najvećih europskih open air festivala koji se ove godine održava po jubilarni 20. put. Uz imena kao što su Ministry, Placebo, Korn, The Pogues, The Killers, Mando Diao i još na desetine drugih koji će nastupiti na Pop-Rock Main Stageu, World Music Main Stageu, Europe Stageu, Party Areni itd., svakako treba izdvojiti veliki povratak grupe The Stone Roses, koja nastupa u petak, 10. kolovoza. Ipak je u pitanju okupljane kultne britanske grupe nakon punih 15 godina. Riječ je pionirima britanskog guitar popa iz Manchestera koji su svoje dane ponosa i slave osjetili krajem 80-ih i početkom 90-ih.

San Pellegrino Beach Festival, 28. -30. lipnja: Kraak & Smaak
Ljubitelje housea, funka, diska, soula i ostalih srodnih stilova očekuje 30-ak međunarodnih i domaćih glazbenika i DJ-a: Mo'Horizons, Smoove & Turrell, Mop Mop, The Captain aka Fab Samperi, Jayl Funk i nizozemski dvojac Kraak & Smaak. Wim Plug, Mark Kneppers i Oscar de Jong okosnica su ove ekipe koja njeguje elektronsku stranu funk glazbe. Iza sebe imaju tri studijska albuma te remikseve za Jamiroquaija, Fort Knox Five, Smoovea, Richarda Dorfmeistera, Fedde le Grand, Junkieja XL i ultimativni plesni hit 'Squezze Me'.


29. lipnja – 1. srpnja, Hideout Festival: Ricardo Vilalobos
Uz Chase & Status DJ set, Loco Dice, Annie Mac, Skreama & Benga, Andyja C-ja, Adama Sheltona i još desetke drugih izvođača i DJ-a, nastupa i Ricardo Vilalobos. Čileanski producent elektronske glazbe poznat po svom minimal techno zvuku koji se i nakon skoro punih 20 godina na sceni smatra jednim od najznačajnijih minimal techno producenata i DJ-a današnjice.

5. – 8. srpnja, Fresh island Festival: Nas
Uz čitav niz domaćih i regionalnih hip hop i rep zvijezda, na prvom izdanju Fresh island Fetsivala u Novalji ove godine uz DJ Muggsa iz Cypress Hilla i repericu Eve, nastupa i legendarni Nas. Poznat po suradnji s najvećim glazbenim zvijezdama današnjice kao što su Jay-Z, P. Diddy, Lauryn Hill, Demian Marley, R.Kelly, Alicia Keys, Dr. Dre, The Game, Kanye West, Snoop Dog... S devet studijskih albuma i sedam ostvarenih filmskih uloga, Nas je trenutno u fazi snimanja novog albuma 'Life Is Good' s kojega će sigurno premijerno izvesti i neke pjesme na Fresh island Festivalu.

17. – 20. srpnja, Papaya Day & Night Festival: Armin van Buuren
Zrće će se i ove godine tresti u plesnim ritmovima DJ-a iz cijelog svijeta, pa tako i u trance ritmu Armina van Buurena. Vrhunski DJ i producent trance i EDM scene. Na Zrće dolazi 19. srpnja u sklopu promocije novog albuma 'A State Of Trance'.


19. – 22. srpnja, Seasplash Festival: Ruts DC
Deseto izdanje najvećeg reggae, dub, ska, rocksteady, dancehall, dubstep, jungle, drum'n'bass festivala u ovom dijelu svijeta i ove godine dovodi goste sa svih strana svijeta. Među velikanima te scene kao što su Dreadzone, Vibronics, Jah Free, Paprika Korps, Joke, ST!llness, Brain Holidays našla se i grupa Ruts DC. Reggae punk rokeri po prvi puta nastupaju u Hrvatskoj iako su zajedno s grupama kao što su The Clash, The Damned i Seks Pistols, stvarali punk rock scenu u Velikoj Britaniji. Njihovi hitovi 'Babylon Burning', 'Jah War', 'Something That I Said' i 'Staring At The Rude Boys' i danas se smatraju klasicima tog žanra.

21. srpnja, Big Beach: Carl Cox
Nakon što je prošle godine slavni Fat Boy Slim započeo sezonu B ig Beach partyja i u Hrvatskoj, ove godine se provod nastavlja s jednako slavnim Carlom Coxom. Kao i prošle godine, očekuje se najmanje 10.000 gostiju, a uz Coxa će atmosferu grijati Pero Fullhouse i Jon Rundell.


28. – 31. srpnja, Re-Ve-Lin Electronic Music Festival: Tom Novy
Uz Sharama iz Deep Disha, Dannyja Howllsa, Josha Winka i trenutno najveće europske dance zvijezde Inne, u Duborvnik dolazi i Tom Novy. Rezident kultnog kluba Space na Ibizi punih 14 godina i autor velikog dance hita 'Without Your Love'.

1. – 3. kolovoza After Beach Festival: Thomas Gold

Čast za otvaranje ovogodišnjeg After Beach Festivala u Papayi je pripala jednom od trenutno najtraženijih DJ-a i producenata na svijetu – Thomasu Goldu. Gold je nastupao na najvećim svjetskim festivalima, klubovima i eventima diljem svijeta te je autor vjerojatno jednog od najvećih hitova prošle godine - Adele 'Set fire to the rain' Thomas Gold Remix.


7. – 10. kolovoza, Terraneo Festival: The Roots
Terraneo se već nakon godinu dana nametnuo svojim izvođačima kao vodeći festival u regiji što dokazuje i ovogodišnje izdanje. Tako ćemo ove godine doživjeti: Thievery Corporation, The XX, The Jon Spšencer Blues Exolosion, Groove Armada, Parlov Stelar Band, Swans, The Ting Tings i the Roots. Ovaj planetarno poznat šesteročlani američki hip-hop, neo soul i rap sastav iz Philadelphije osnovali su 1987. Tariq 'Black Thought' Trotter i Ahmir 'Nuestlove' Thompson. Hvaljeni po korištenju pravih instrumenata kao što su bubnjevi, gitare i bas gitare, albume najčešće snimaju uživo, bez korištenja samplova, a njihov zvuk karakterizira snažni utjecaj jazza i funka. Do sada su surađivali s mnogim poznatim glazbenicima različitih žanrova kao što su Jay-Z, Mos Def, Betty Wright ili Sufjan Stevens. Prekretnicu je označio album 'Things Fall Apart' (1999), s kojega je duet s neo soul pjevačicom Erykah Badu, 'You Got Me', nagrađen Grammyjem za najbolju duet izvedbu. Časopis Rolling Stone proglasio je The Roots jednim od 20 najboljih bendova za live nastupe, a kako to stvarno izgleda moći ćete se i sami uvjeriti u Šibeniku.

15. – 20. kolovoza, Lost Theory Festival: Hallucinogen
U Gračacu se održava jedan od boljih festivala elektronske glazbe u Hrvatskoj koju su organizatori podijelili na Psychodelic, Crossover i Chill-Out. Puno će tu izvođača nastupiti iz svih žanrova no valja izdvojiti Hallucinogena – pionira psy-trance scene. Uz njega nastupaju i Zion Train, Hilight Tribe, Cosmosis, Shponghle, Furious, Darshan itd.

24. kolovoza – 2. rujna, Špancir fest: Leningrad Cowboys
Ove godine varaždinski Špancir fest doista nudi izuzetno bogat program koji će se održavati na pozorinici Stari grad, Korzo, na Trgu Miljenka Stančića i na pozornici na Trgu bana Jelačića. Uz Flogging Molly, Kirila Džajkovskog, Hladno pivo, Partibrejkerse, Disciplin A Kitschme, Kultur Shock, Ramba Amadeusa, Edu Maajku, Dubiozu Kolektiv, Perpetuum Jazzile, nastupa i totalno otkačena grupa Leningrad Cowboys. Finska rock, ska, metal ekipa prepoznatljiva po svom izgledu i specifičnim frizurama koja izvodi obrade rock klasika, a izmislio ih je kultni finski redatelj Aki Kaurismaki za potrebe snimanja filma 'Leningrad Cowboys Go America'.

30. kolovoza – 3. rujna, Oulook Festival: Fat Freddy's Drop
Prošle je godine prvo izdanje ovog najvećeg europskog festivala bass glazbe i sound system kulture osvojilo prestižnu titulu najboljeg ljetnog festivala izvan Velike Britanije, pa su ovogodišnja očekivanja još veća, ali i potvrđena samim line upom među kojima se nalaze istinski velikani kao što su Lee Scratch Perry, Andy C, Jah Shaka, Phife iz A Tribe Called Quest, Zion Train te sedmeročlani dub, reggae i techno sastav s Novog Zelanda Fat Freddy's Drop.

6. – 9. rujna, Dimension Festival: Carl Craig
Ovaj Underground Electronic Music festival dobiva sve više svojih poklonika, i to iz cijelog svijeta koji će i ove godine uživati u aktualnim elektro ritmovima. Tako i u nastupu legendarni detroitski DJ i producent Carla Craiga koji nastupa sa svojim novim projektom Live 69. U sklopu tog nastupa, Craig će izvesti izabranih 69 klasika.