PORIN

Nagrada za životno djelo Hrvoju Hegedušiću i Davorinu Kempfu

  • Autor: D. A. M.
  • Zadnja izmjena 07.03.2016 14:28
  • Objavljeno 07.03.2016 u 14:28
Davorin Kempf, Hrvoje Hegedušić

Davorin Kempf, Hrvoje Hegedušić

Izvor: Promo fotografije / Autor: Siniša Uštulica, Anastazija Vržina

Istaknutim glazbenicima statua će se uručiti na svečanoj dodjeli 17. ožujka u Splitu. Porin za životna djela dodjeljuje se onim umjetnicima koji su svojim znanjem i radom zadužili hrvatsku glazbu

Ovogodišnji dobitnici su glazbenik, skladatelj, producent i ton-majstor Hrvoje Hegedušić te pijanist i kompozitor Davorin Kempf. Prestižnu statuu Hegedušiću će uručiti Alfi Kabiljo, a Kempfu prošlogodišnji dobitnik Frano Parać.

Hrvoje Hegedušić karijeru je započeo u grupi Vokalni kvintet Hrvoja Hegedušića 1957. U narednim godinama bio je član skupine Zagrebački vokalni kvartet u kojoj je pjevao s Arsenom Dedićem, Anđelkom Kovačićem i Ivanom Bobincem te Studio 64 . Paralelno je radio i na Radio Zagrebu kao ton-majstor, gdje je ostao sve do 1984. Hegedušić je poznat po tome što je jedan od rijetkih koji je uglazbio stihove najvećih hrvatskih pjesnika poput Antuna Gustava Matoša, Dobriše Cesarića, Dragutina Tadijanovića, Tina Ujevića...

Za vrijeme Domovinskog rata objavljuje pjesmu 'Vukovar' koja se ubraja u najveće uspješnice tog vremena. Nakon rata sa Zvonkom Špišićem, Zvonkom Zidarićem i Daliborom Paulikom osniva internacionalni festival šansone Chansonfest. Početkom 2000. godine postaje direktor uspješnog festivala Zagrebfest. U karijeri je objavio šest albuma i višestruki je dobitnik nagrade Porin.

Njegov kolega Davorin Kempf diplomirao je glasovir, dirigiranje i kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. U SAD-u je magistrirao kompoziciju, da bi 1990. dobio titulu Master of Arts. Redoviti je profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a godinama je bio i umjetnički ravnatelj Požeških orguljaških večeri. Njegove su skladbe izvodili na mnogim glazbenim festivalima i koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu. Autor je raznih glazbenih emisija za Hrvatski radio te dobitnik mnogih nagrada i priznanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!