SLAYER, MASTODON I GOJIRA

Moćni metal trojac razorio dvorište Pogona Jedinstvo

09.06.2012 u 09:15

Bionic
Reading

Iako su organizatori odlučili promijeniti koncept Rokaj Festa, prvo najavljivanog kao veliki dvodnevni događaj na tri pozornice s ogromnom produkcijom i s preko 30 izvođača, te ga održati u drugačijem obliku – s tri headlinerska benda u dvorištu Pogona Jedinstvo, odluka se pokazala uspješnom jer su i ovoga puta metal fanovi dokazali da su najvjerniji pohoditelji koncerata

Francuska metal atrakcija Gojira, Mastodon koji su miljenici ne samo metal fanova i veterani Slayer bili su dovoljno zvučna imena da tisuće ljubitelja 'teških nota' satima prije početka koncerta zasposjednu područja uz Savski nasip. I paklena višesatna zabava mogla je početi!

Premda na njihovu nastupu, kao što se moglo očekivati, nije vladala velika gužva s obzirom na to da su počeli svirati u poslijepodnevnim satima, dečki iz Gojire pokazali su sve svoje umijeće, dokazavši da zaslužuju status najzanimljivijeg europskog benda novije generacije. Njihova glazba, u kojoj se prepliću bezbrojni raznoliki utjecaji velikih bendova poput Pantere, Morbid Angela, Meshuggah Neurosisa ili Toola, nailazi na simpatije svih ljubitelja metala koji nisu opterećeni žanrovskim svrstavanjima. Na ovom su nastupu u Zagrebu žestoki Francuzi, inače odrasli na jugu Francuske, uz stare stvari promovirali i svoj aktualni album L'Enfant Sauvage, a zanimljivo je da su njihovi tekstovi često inspirirani tematikom zaštite okoliša i prirodnih katastrofa, a više su puta povezivani s Greenpeace organizacijom.

Nakon ovog odličnog početka Rokaj Fest Reloadeda, uslijedio je nastup američkog Mastodona, benda koji je odavno srušio sve žanrovske odrednice. Njihov specifični teški, spori progressive/sludge zvuk koji na najbolji način nastavlja i blacksabbathovsko naslijeđe, za mnoge je bio i ponajbolji trenutak ove žestoke koncertne večeri. Gitarist Brent Hinds ni ovoga puta nije razočarao, pokazavši svu raskoš svog nesvakidašnjeg glazbenog talenta.

Žestoki su Amerikanci izveli, između ostalog, i stvari Black Tongue Crystal Skull Iron Tusk, Curl of the Burl, Dry Bone Valley, Stargasm Blasteroid, Crack the Skye All the Heavy Lifting. Njihov konceptualni pristup koji spaja tradicionalni i moderni metal, ali ne ograničava se podjelama, kao i sklonost glazbenim eksperimentiranjima, Mastodonu je priskrbio kultni status među glazboljupcima i iz žanrova izvan metala. A to zbilja nije mala stvar!

Gojira i Mastodon dobro su ugrijali publiku za izlazak nesumnjivo velikog metal imena, kultnih thrasheraSlayer koji su nas počastili još jednim koncertom u Zagrebu nakon nešto malo više od godinu dana od njihova spektakularnog nastupa u Areni. Njihov je kultni 'Reign in Blood', objavljen 1986. godine, album koji se smatra jednim od najvažnijih u povijesti heavy metala i izdanja koje je inspirirao razvoj death metala. Albumima koji su uslijedili, pogotovo 'South Of Heaven' i 'Seasons In The Abyss' Slayer je zacementirao status u 'Big Four' thrash metala, zajedno s Metallicom, Anthraxom i Megadethom.


Ovi neuništivi momci ove godine slave čak 30 godina od svoga osnivanja davne 1982, no s jednakim žarom i dan danas opako 'mitraljiraju' s pozornice. Ni ovoga puta nije bila iznimka! Unatoč problemima sa soundom, Tom Araya, karizmatični frontmen Slayera, i ostatak benda - nenadmašni Kerry King, Dave Lombardo i Gary Holt, kao zamjena za bolesnog Jeffa Hannemananisu se dali smesti.

Njihov prepoznatljivi brutalni zvuk izazvao je erupciju oduševljenja u publici, a u općem oduševljenju nije nedostajalo žestokog moshanja i crowd surfinga.

Opaki dvojac Kerry King/Tom Araya matematički precizno nas je uveo u mračni svijet glazbe koja, kako kaže sam Araya, prodire do kosti. Žestoko i beskompromisno Slayer je odsvirao, između ostalog, World Painted Blood, War Ensemble, South of Heaven, Raining Blood Die by the Sword, Hate Worldwide, Mandatory Suicide, Jesus Saves, Seasons in the Abyss i Postmortem.

Nakon što je Slayer izveo svoj žestoki set, kako je i najavljeno, koncert se nakon 23 prebacio u Klub Močvara gdje su svirali Father, Igut i Consecration. Unatoč problemima sa zvukom i u nekim trenucima nesnosnom gužvom prilikom ulaska u prostor dvorišta Pogona Jedinstvo, bila je to sasvim solidna koncertna večer za svakog ljubitelja žešćih gitara.