DRAŽEN SIRIŠČEVIĆ:

'Mišo pjeva u Lisinskome jer spajamo nespojivo'

22.01.2014 u 15:42

Bionic
Reading

Sa željom da shvatimo kako je došlo do nastupa Mate Miše Kovača u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski 11. i 12. veljače ove godine, postavili smo nekoliko pitanja njenom ravnatelju Draženu Siriščeviću

Zanimalo nas je kako to da se u programu KD-a V. Lisinski našao koncert Mate Miše Kovača, i to u njihovoj organizaciji, te je li nastup Mate Miše Kovača određeni zaokret u programskoj politici V. Lisinskog? Zanimalo nas je i koliko dovođenje Mate Miše Kovača ima veze s rasprodanim dvoranama Olivera Dragojevića, Josipe Lisac i Đorđa Balaševića, odnosno je li u pitanju isključivo želja za profitom i očekuju li nas slična iznenađenja 2014. godine?

'Postavili ste mi nekoliko pitanja s istom temom: zašto koncert Miše Kovača u Lisinskom? Odgovor je u četrdesetogodišnjoj tradiciji organizacije koncerata i programa u Dvorani. Izgrađeni prostor je postao trajan poticaj za ostvarenje programa najviših vrijednosti, svih umjetničkih vrsta i različitih vještina. Mjesto na kojemu se često spajalo nespojivo, ponekad izvodilo nemoguće, a uvijek ustrajalo na izvrsnosti! Lisinski je najprepoznatljiviji kao kuća glazbe za hrvatske i svjetske orkestre, dirigente i soliste, za velikane jazza, zvijezde popularne glazbe i čuvare tradicijske kulture. Istovremeno, on je i festivalska, kazališna, filmska i pozornica likovnih umjetnosti, okupljalište znanstvenika na kongresima i konferencijama, pa čak i nezaobilazna politička arena naših stranaka. S ponosom ističemo rad Lisinskog s mladim naraštajima u posebnim programima posvećenim odgoju i obrazovanju mladih ili njihovoj afirmaciji u javnosti.

Lisinski je riznica sveukupnih hrvatskih kulturnih vrijednosti koja sustavno promiče i otvara za susrete s ostalim kulturama svijeta. Dvoranu mjesečno posjeti više od 50.000 ljudi. Stoga ne iznenađuje to da Mišo Kovač, pjevač koji je pet puta proglašavan pjevačem godine, a 1989. proglašen je osobom godine u bivšoj Jugoslaviji te je jedini hrvatski pjevač koji je nastupao u Sydney Opera Houseu, gostuje i u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog', kazao je Siriščević.