GLAZBA NA FILMU

Miljenko Prohaska dobio Motovunsku nagradu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 12.07.2011 12:51
  • Objavljeno 12.07.2011 u 12:21
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nagradom 50 godina Motovun Film Festival odaje priznanje ljudima koji su više od pola stoljeća posvetili radu na filmu, a njezin dobitnik ove je godine maestro Miljenko Prohaska. Nagrada će biti dodijeljena u četvrtak, 28. srpnja, na Motovun Film Festivalu

Miljenko Prohaska rođen je 17. rujna 1925. u Zagrebu. U nižoj glazbenoj školi učio je violinu, u srednjoj – kontrabas, a na Teoretsko-nastavničkom odjelu Muzičke akademije u Zagrebu diplomirao je 1956. godine.

Odonda do danas hrvatsku je glazbu zadužio i kao instrumentalist, i kao skladatelj, i kao aranžer, kao dirigent, ali i kao utemeljitelj brojnih orkestara, pedagog i angažirani zagovaratelj struke.

Više od 30 godina bio je šef dirigent Plesnog orkestra Radio Zagreba (današnji Big Band HRT), član Zagrebačkog jazz kvarteta i Zagrebačkog jazz kvinteta, suradnik Arta Farmera, Johna Lewisa, Johnnya Griffina, Teda Cursona, jazz orkestara Gerryja Mulligana i Clarska Terryja, seksteta The War Stars i mnogih drugih...

Kao dirigent i instrumentalist gostovao je u gotovo svim europskim zemljama te u Kanadi i Sjedinjenim Državama. Dirigirao je na pet Eurosong natjecanja (dva puta u Londonu, dva puta u Dublinu te u Madridu).

Među vrhunce njegove karijere svakako spada dirigiranje vlastitim skladbama na 10. Jazz festivalu u Montereyu (Kalifornija, SAD) 1967. s orkestrom Dona Ellisa, u društvu velikana jazza kao što su - Dizzie Gilespie, John Lewis, Ray Brown, James Moody.

Njegove skladbe 'Intima', 'Koncert br. 2' i 'Concertino za jazz kvartet i gudače' te 'Dilemma' praizvedene su u njujorškom Carnegie Hallu, 1966, a potom u izvođenju Modern Jazz Quarteta, USA Orchestra, Cinncinnati Symphony Orchestra i Pariške filharmonije – obišle svijet. Njegova antologijska 'Intima' i danas je najizvođenije djelo domaće jazz glazbe na svjetskoj sceni.

Uz sve navedeno, kao i uz pedagoški rad na Muzičkoj i Akademiji dramske umjetnosti, Miljenko Prohaska skladao je i glazbu za radio i TV drame, kazalište, crtane i kratkometražne filmove, balete i zborove, koautor je i prve hrvatske rock opere 'Gubec-beg', a orkestrirao je i rock operu 'Grička vještica'.

Potpisao je glazbu za petnaest cjelovečernjih filmova (Iluzija, Gravitacija, Lisice, Visoki napon, Veliki transport, Ponedjeljak ili utorak, Prometej s otoka Viševice, Rondo, Povratak i Kiklop), cijeli niz animiranih te dvije TV serije (Kuda idu divlje svinje i Sumorna jesen).

Nagradom 50 godina Motovun Film Festival odaje priznanje ljudima koji su više od pola stoljeća posvetili radu na filmu - a uz ime maestra Prohaske ona jednostavno izvrsno zvuči.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi