METAL SPEKTAKL

Metallica protutnjala blatnim Hipodromom

17.05.2010 u 02:11

Bionic
Reading

Iako fanovi nisu željeli vjerovati da će se obistiniti loše meteorološke prognoze za nastup legendarne Metallice koji domaća publika godinama nestrpljivo iščekuje, nedjeljni koncert na Hipodromu obilježila je hladnoća i uporna kiša, stvorivši ogromne količine blata kojeg se ne bi posramio niti Woodstock

Satima prije nastupa slavne metal institucije iz San Francisca prema Hipodromu su se slijevale rijeke fanova. Vrijeme do koncerta kratili su sklanjajući se u zgradu Ine i oko nje te u obližnji šoping centar, praćeni znatiželjnim pogledima građana koji su se pitali je li možda riječ o nekoj ekskurziji.

No ni loše vrijeme ni hladnoća nisu omeli obožavatelje Metallice da se poklone jednom od vjerojatno najomiljenijih metal bendova svih vremena.

'Pa mi smo metalci, mi se ne bojimo kiše i blata', komentirali su putem obožavatelji Metallice dok su namještali kabanice i rješavali se kišobrana koji se nisu smjeli unositi u prostor koncerta.

Bilo je zanimljivo vidjeti najrazličitije boje i oblike kabanica i sličnih pokrivala koje su fanovi navukli na sebe kako bi se zaštitili od kiše, pa je to zasigurno bio jedan od najšarenijih metal koncerata. U gradskim trgovinama, kako se pričalo, uoči koncerta jedan od najtraženijih artikala bile su gumene čizme. Oni koji su zanemarili upozorenja meteorologa i uzdali se da će bogovi metala rastjerati oblake nisu se najbolje proveli dok su mokri drhturili i čekali nastup Metallice.

Zagrijavanje su solidno odradili bendovi Volbeat i High On Fire, a potom je uslijedio nastup Metallice, benda koji je usprkos brojnim teškim trenucima (tragična smrt Cliffa Burtona, afera s Napsterom, loši odnosi među članovima benda, što su fanovi mogli vidjeti i u dokumentarcu 'Some Kind of Monster', odlazak basista Jasona Newsteda, nekoliko albuma koje oni, a i mi želimo zaboraviti) preživio te je još uvijek u stanju napraviti vrhunski show.

Od prvih taktova 'Creeping Death', pa preko 'Fuel', 'Fade To Black', 'The Day That Never Comes', 'One', 'Master Of Puppets', 'Nothing Else Matters', 'Enter Sandman' ili 'Seek & Destroy' James Hetfield, Lars Ulrich, Kirk Hammett i Robert Trujillo su po tko zna koji put dokazali da su njihovi koncerti doista prava glazbeno-vizualna poslastica i doživljaj koji će rijetko koga ostaviti ravnodušnim. Moćan Hetfieldov glas, ubojiti rifovi i beskompromisna čvrsta svirka njihova je formula za uspjeh od koje nikad ne odstupaju.

U dva sata žestoke svirke razgalili su srca fanova koji ih godinama željno iščekuju, a topli prijem domaće publike, sudeći po svemu, jako ih se dojmio.

'Jako smo vam zahvalni što ste večeras s nama', rekao je u jednom trenutku James Hetfield.

'Croatia, you kick ass', poručili su članovi Metallice s pozornice na Hipodromu i obećali da će nam se vratiti. Nadamo se što prije.