OŠTRI PROGLAS

Metalci pokušavaju spasiti festival Burninig Sea

25.03.2013 u 20:08

Bionic
Reading

Nakon što je medije obišla vijest kako se festival Burning Sea, usprkos odličnoj prodaji karata, mora otkazati zbog poreznog zakona, ljubitelji metal glazbe revoltirano su se obratili u proglasu najavljujući spašavanje hrvatske metal scene

'Nažalost, zbog okolnosti na koje ne možemo utjecati, prisiljeni smo otkazati festival Burning Sea za 2013. iako je prodaja ulaznica išla bolje nego na prošlogodišnjem Metalfestu! Hrvatska Vlada odlučila je da od ove godine i udruge moraju plaćati PDV od 25 posto na prodaju ulaznica, a do sada su sve naše kalkulacije bile utemeljene na PDV-u nula posto, kao što je to bilo naznačeno i na ulaznicama. No prije nekoliko dana primili smo obavijest iz Poreznog ureda o promjenama u poreznom zakonu i stvari su se promijenile iz temelja.

Naime, unatoč svim našim nastojanjima, nismo u stanju pokriti novoutvrđenu stopu PDV-a, te ne vidimo nijedan način na koji bismo, u skladu sa zakonom, ovogodišnji festival Burning Sea uspjeli organizirati da u konačnici ispadne makar i minimalno isplativ – pa čak ni u slučaju da rasprodamo sve ulaznice. U ovako kratkom vremenu nismo u mogućnosti ni pronaći dovoljno velikog investitora/sponzora, a bez velikih sponzora ili investitora u ovakvim je uvjetima nemoguće održati festival bez ogromnih gubitaka, koji bi imali nesagledive i dugoročne posljedice', stajalo je u priopćenju organizatora objavljenog prije nekoliko dana.


Ta odluka poprilično je uznemirila ljubitelje metal glazbe, koji su pak svoj stav iznijeli u proglasu, revoltirani nedavnim događajima vezanim uz otkazivanje jedinog hrvatskog metal festivala. 'Hrvatska metal scena, upravo zbog mnogobrojnih fijaska i krivih poteza tijekom cijelog desetljeća spala je na same margine, gdje bendovi i metal entuzijasti dišu svoju zadnje uzdisaje, prije nego li potonu duboko u mulj u kojem je već odavno, prekriven debelim slojem, jedini hrvatski metal magazin, jedina hrvatska metal izdavačka kuća, jedina metal emisija na nacionalnoj televiziji, a s njima također na stotine hrvatskih bendova, koji su se morali razići iz beznađa i razočaranja, kao i cijeli niz klubova, malih festivala, entuzijastičkih promotora, prostorija za probe i slično', stoji u proglasu ljubitelja metala koji pozivaju sve hrvatske metal bendove i ljubitelje metala da se uključe u projekt spašavanja metal scene u Hrvatskoj, planirajući za početak organizirati i održati festival Burning Sea.

Cijeli proglas možete pročitati ovdje