3. VAFI

Međunarodni festival animacije u Varaždinu

  • Autor: I. Kruhoberec
  • Zadnja izmjena 12.04.2012 11:48
  • Objavljeno 12.04.2012 u 11:48
Sandra Malenica i Hrvoje Selec - svaki s po jednom statuuom VAFI

Sandra Malenica i Hrvoje Selec - svaki s po jednom statuuom VAFI

Izvor: tportal.hr / Autor: Ivica Kruhoberec

Projekcijom Oscarom nagrađenog animiranog filma 'Avanture male Chihiro' japanskog autora Hayaoa Miyazakija večeras započinje 3. internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin (VAFI ), tijekom kojeg će se prikazati 183 crtića iz 25 zemalja. Baš svi će sve moći vidjeti – besplatno

U Varaždin su već stigli prvi mali i mladi animatori iz cijelog svijeta da bi pogledali svoje filmove na velikom platnu, među kojima će posebno mjesto imati japanski, jer je ovogodišnje izdanje VAFI-ja posvećeno zemlji partneru Japanu.

'Kada smo pokretali festival, nismo mislili da ćemo izazvati toliki interes. Osnovni cilj bio nam je da se djeca i mladi koji rade crtiće bar na trenutak osjećaju važno, kada vide svoj crtić na kojem su mjesecima marljivo radili na velikom platnu. U tome smo uspjeli', veli Sandra Malenica, programska direktorica festivala, koja je s izvršnim direktorom Hrvojem Selecom pokrenula cijelu priču prije dvije godine.

Za svoj rad lani su primili i prestižnu prvu nagradu Udruge MRAK za kreativni i inovativni projekt ili program u kulturi i umjetnosti.

'Svake godine na festival se javi još više crtića. Ove godine stigla su 183 iz 25 zemalja svijeta – od susjednih zemalja preko Egipta i Izraela do Južne Koreje, Kine i Japana. U službenoj konkurenciji ostalo ih je 86. Dolazi nam više od 50 gostiju iz Kine, Engleske, Italije, Češke i naravno iz nekoliko hrvatskih gradova', dodaje Malenica govoreći o festivalu koji traje do nedjelje.

Svi oni natječu se za 'Oscara' – statuu VAFI. I to ne jednu, nego više. Naime, festival je jedinstven u svijetu po tome što jedini ima tri kategorije za dječju animaciju (MINI, MIDI i MAXI) pa crtači od osam godina imaju jednaku šansu osvojiti kipić kao i oni od 17.

'Ove godine uveli smo i PLAVI VAFI, koji će zajedno dodijeliti UNICEF i Ured pravobraniteljice za djecu crtiću koji najviše promovira dječja prava. Uz to, Maja Flego iz Ureda pravobraniteljice za djecu u petak će u Gradskoj vijećnici održati predavanje na temu 'Film, djeca i dječja prava', a Gorana Dojčimović iz UNICEF-a forumašima Društva Naša djeca pričat će o Konvenciji o dječjim pravima', ističe direktor Selec te dodaje da VAFI organiziraju varaždinski animatori okupljeni u udrugu VANIMA, a uz pomoć ASIFE Hrvatska, Hrvatskog filmskog saveza i Koncertnog ureda Varaždin, dok su glavni pokrovitelji Grad Varaždin i Hrvatski audiovizualni centar (HAC).

Na lanjskom, drugom izdanju partner festivala bio je Međunarodni dječji festival Los Angeles, tako da su radionice i predavanja držali i Disneyjevi animatori.

'Ove godine partner je Japan. Na čelu žirija je pionirka japanske animacije Sayoko Kinoshita, radionice i predavanja o animeama i japanskoj školi crtanja također drže Japanci - Maya Yonesho i Dino Sato - a imamo i niz projekcija. Uz poznate dugometražne filmove Hiyaoa Miyazakija 'Avanture male Chihiro' te 'Pokretni dvorac', prikazat ćemo manje poznate i hrvatskoj publici dostupne filmove. Npr. u 'Povijesti japanske animacije' bit će isječak najstarijeg očuvanog japanskog filma starog 90 godina. Želimo pokazati da je japanska animacija puno više od Pokemona i Pikachua', najavila je Malenica.

U nekoliko dana, koliko traje VAFI, kako očekuju organizatori, Varaždin će postati jedan od centara svjetske animacije. Na nekoliko lokacija – u palači Herzer, u Multimedijalnom centru Kult i u Starom gradu - svi zaljubljenici u animaciju mogu naći program za sebe. Svi programi su besplatni, a detaljan raspored možete naći na www.vafi.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi