ARSENU U SPOMEN

Matija Dedić nastupio na sceni Amadeo

05.07.2016 u 20:36

Bionic
Reading

Sinoćnjim koncertom pijanista Matije Dedića na zagrebačkoj popularnoj sceni Amadeo na najbolji je način predstavljena diskografska priča albuma 'Matija svira Arsena' koja objedinjuje tri izdanja - CD, LP i DVD

Album 'Matija svira Arsena' Croatia Records objavio je u studenom prošle godine. Glazbeno djelo nastalo u posebno emotivnom trenutku, na vrhuncu Matijine pijanističke vještine i u prostoru Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, prepoznato je od strane glazbenih znalaca, ali i publike. Već dugo nijedno izdanje džeza nije izazvalo toliko zanimanje javnosti, album 'Matija svira Arsena' osvojio je čak pet Porina, proglašen je najboljim albumom prošle godine te se na vrhu top-liste najprodavanijih izdanja nalazio čak punih 16 tjedana.

Nakon šest mjeseci album je objavljen i na vinilu koji je izrađen u londonskom The Vinyl Factoryju, a rezan u glasovitom Abbey Roadu u Londonu. Dvanaest Arsenovih legendarnih skladbi i Matijin vrhunski pijanizam u kojem je objedinio sve svoje pijanističke, harmonijske i konceptualne želje pri čemu je sačuvao Arsenovu prepoznatljivost, osobna su Matijina posveta ocu Arsenu Dediću, najutjecajnijem hrvatskom skladatelju.

Njegove osebujne izvedbe Arsenovih poznatih tema potpuno su očarale publiku u rasprodanom Zagrebačkom kazalištu mladih, a upravo taj koncert održan u ožujku ove godine zabilježen je kamerom i objavljen na DVD-u 'Matija svira Arsena - live in ZKM'. Osim snimke koncerta, najnovije DVD izdanje sadrži kao bonus intervju s Matijom Dedićem. Upravo je ovo izdanje jučer, na najbolji mogući način predstavljeno publici, na pozornici uz Arsenove skladbe i Matijinu magičnost u izvođenju.