POBJEDNICI FESTIVALA

Matanić i rumunjski policajci osvojili Vukovar

30.08.2009 u 18:53

Bionic
Reading

Nakon posebnog priznanja u Cannesu, film Cornelija Porumboiua 'Policijski, pridjev' pobijedio je i na Vukovar film festivalu. Najbolji kratki film je 'Tulum' Dalibora Matanića, dok je u dokumentarnoj konkurenciji najboljim proglašen austrijski film 'Uzmimo lovu' Erwina Wagenhofera

Žiri u sastavu Bernd Buder (novinar i savjetnik na berlinskom filmskom festivalu), Nina Violić (glumica) te Janko Heidl (filmski kritičar) nagradio je rumunjski film za originalan pristup promišljanju žanra policijskog trilera i nemogućnosti otklanjanja modela ponašanja nametnutog višedesetljetnim represivnim režimom, kako se navodi u obrazloženju.

Pobjednika Sarajeva u konkurenciji kratkog igranog filma, 'Tulum' Dalibora Matanića, žiri je nagradio za upečatljivu alegoriju koja se na izrazito filmičan način poigrava vremenom i prostorom kako bi dočarala osjećaj prolaznosti, dok je Wagenhoferov 'Uzmimo lovu' nagrađen zbog slojevitog i angažiranog istraživanja jednog od problema današnjeg društva.

Najbolji dugometražni film bit će otkupljen za distribuciju, kratkometražni je osvojio 500 eura, dok najboljem dokumentarcu ide 1000 eura.

Festival završava večeras projekcijama filma 'Tulum', srpskog kratkog filma 'Afrika', Schmidtovih 'Metastaza' i mađarskog 'Made in Hungaria'.