RESTART PREDSTAVLJA:

Masterclass Filipa Remunde u kinu Grič

16.12.2013 u 16:05

Bionic
Reading

U subotu 21. prosinca od 16.30 u kinu Grič (Jurišićeva 6) Restart organizira masterclass češkog redatelja, snimatelja i producenta Filipa Remunde, autora proslavljenih dokumentarnih hitova 'Češki san' i 'Češki mir'. Predavanje je naslovljeno 'Doku-mentalna komedija'

Na predavanju naslovljenom 'Doku-mentalna komedija' Remunda će objasniti zašto je za njegove dokumentarne filmove lik Josefa Švejka vječna i nepresušna inspiracija te kako i zašto je ironija obavezan sastojak svakog filma češke škole stvarnosti. Povući će paralelu između dokumentarnih filmova i književnih vrsta, pa će tako govoriti i o dokumentarnom eseju, kratkoj priči i romanu. I za kraj Filip Remunda pokušat će predvidjeti budućnost dokumentarne forme i dati vjerodostojan odgovor na pitanje kakvi će se dokumentarci snimati za sto godina.Svi koji nisu ranije vidjeli ovaj sjajni 'Češki paket' koje je snimio u koautorstvu s Vitom Klusakom, moći će to učiniti dan ranije u petak 20. prosinca od 19 i 21 satu kinu Grič. 'Češki san', koji je osvojio brojne nagrade i koji je Michael Moore nazvao najboljim filmom desetljeća, na programu je u 19 sati, a 'Češki mir' u petak 20. prosinca od 21 sat.  Ovo gostovanje Filipa Remunde najava je izlaska hrvatskog izdanja DVD-a koji će sadržati oba njegova filma kao i posebne dodatke, a izaći će u siječnju 2014.

Ulaz na masterclass je besplatan, a ulaznica za filmove je 22 kune. Zajednička ulaznica za oba filma u petak 20. prosinca iznosi 30 kuna.

'Češki san', Filip Remunda, Vít Klusák, Češka, 2004, 90'

Film dokumentira najveću konzumerističku histeriju u Češkoj. Filip Remunda i Vit Klusak odlučili su iskoristiti svu psihološku i manipulativnu moć konzumerizma i stvoriti kampanju za nešto što uopće ne postoji. 'Češki san' je smiješan i provokativan pogled na utjecaj turbulentnog potrošačkog društva na postkomunističko društvo. Ovaj kontroverzni projekt uzbunio je i medije i građane te je postao temom rasprave u češkom parlamentu.

Foršpan filma 'Češki san'


'Češki mir', Filip Remunda, Vít Klusák, Češka, 2010, 89'

Ovo je priča o 'Ratovima zvijezda', Hladnom ratu i ratu protiv terorizma u jednom malom češkom selu. U sklopu programa nacionalne proturaketne obrane SAD planira sagraditi vojnu bazu u Češkoj, na mjestu na kojemu su se nekada skrivali sovjetski nuklearni projektili. Iako je 73 posto Čeha protiv projekta, vlada nastavlja s pregovorima. Pobornici baze uvjeravaju da će ona ojačati obranu protiv globalnih prijetnji 21. stoljeća, dok protivnici ukazuju na to da se tim planom samo želi pomaknuti Željezna zavjesa prema istoku te ispuniti želju SAD-a da vlada svijetom.

Foršpan filma 'Češki mir'