VELIKI MEŠTAR I MALI DIV

Lustig i Umebayashi zvijezde otvorenja Avvanture

25.08.2013 u 11:05

Bionic
Reading

'Veliki meštar' slavnog redatelja Wong Kar-Waia otvorio je sinoć četvrto izdanje Avvantura Festival Film Forum Zadar. U jedinstvenom ambijentu zadarskog Foruma projekciji filma prethodila je kratka svečanost otvaranja festivala

Projekciji filma nazočio je slavni japanski kompozitor Shigeru Umebayashi koji se proslavio upravo radom za Wong Kar-Waia. Uz njega je u prvom redu sjedio i stalni gost festivala producent Branko Lustig. Na zadarskom crvenom tepihu su se pojavili i redatelji Ognjen Svilićić i Hrvoje Hribar, fotografkinja Mare Milin u društvu zadarske dizajnerice Zizi te zadarski dogradonačelnik Zvonimr Vrančić.

Baš kao i na Berlinaleu, 'Veliki meštar' je bio tek uvod u festivalsku čaroliju koja slijedi. Njega će na Forumu u nedjelju naslijediti 'Mali div'.
Riječ je o prvom stopostotnom zadarskom igranom filmu redatelja Igora Goića. Idejni tvorac i scenarist je Branimira Čakić. U glavnim ulogama su poznati performer i nesuđeni gradonačelnik Zadra, predvodnik nezavisne liste 'Konji' za Gradsko vijeće Enio Meštrović i mlada zadarska glumica Paola Slavica.

Mali div' je priča o malom čovjeku velika srca, lokalnom ridikulu koji je ismijavan zbog svoje nježnosti prema svim živim bićima, a kada mu se kći razboli kreće na putovanje koje će promijeniti ne samo njega, već i sve koji ga sretnu. Film traje 95 minuta i stvoren je na potpuno volonterskoj bazi. Nakon 'Malog diva', u 23 sata bit će prikazan 'Borgman', film o skitnici koja dolazi u život obitelji iz visoke klase i okreće njihov svijet naopačke.

Prava poslastica za prijatelje filma stiže u ponedjeljak kada će na Forumu biti prikazan apsolutni pobjednik Pula film festivala film 'Obrana i zaštita' Bobe Jelčića. Također, ovaj film otvorio je natjecateljski dio Sarajevo Film Festivala na kojem je izazvao veliko zanimanje publike i kritike. Slijedi projekcija filma 'Like father, like son' redatelja Hirokazu Koreeda. Tema filma je zamjena djeteta u rodilištu. Obitelj tek nakon šest godina saznaje da ne odgaja svoje biološko dijete.

Na festivalu će se prikazati i film 'Floating skyscrapers' mladog redatelja Tomasza Wasilewskog koji bi se prema najavama organizatora trebao pojaviti u Zadru. Ovaj film etiketiran je kao prvi poljski LGBT film. Od dokumentarnih filmova pozornost plijeni hrvatska premijera dokumentarnoga filma 'Okupacija, 27 slika' redatelja Pave Marinkovića o kontroverznome redatelju Lordanu Zafranoviću čiji se dolazak na festival također očekuje. Tijekom festivala u tjedan dana bit će prikazano stotinjak kratkih, dokumentarnih i igranih filmova.