NA ŠTANDU HAVC-A

'Ljudožder vegetarijanac' i 'Noćni brodovi' u Cannesu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 08.05.2012 17:53
  • Objavljeno 08.05.2012 u 16:07
Ljudožder vegetarijanac

Ljudožder vegetarijanac

Izvor: tportal.hr / Autor: havc.hr

Hrvatski audiovizualni centar nastavlja s promidžbenim aktivnostima na najvažnijim svjetskim festivalima i sajmovima, a već petu godinu zaredom predstavljat će hrvatsku kinematografiju u sklopu Filmskoga sajma u Cannesu

Štand Hrvatskog audiovizualnog centra nalazi se u sklopu Regionalnog paviljona South-East European Pavilion, na adresi Village International Riviera, br. 133. U spomenutom paviljonu će, osim Hrvatske, još sedam zemalja iz regije predstavljati svoje recentne kinematografije: Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Cipar, Makedonija, Slovenija i Srbija. Filmski sajam (Marché du film) poslovni je ogranak Filmskog festivala u Cannesu koji je namijenjen profesionalcima iz filmske industrije – selektorima festivala, distributerima i prodajnim agentima te predstavlja važno mjesto za budući festivalski i kinoživot prijavljenih filmova. U sklopu Filmskoga sajma prikazat će se dva dugometražna igrana filma koja su već doživjela domaću kinodistribuciju, a kojima tek predstoji plasman na međunarodnu filmsku i festivalsku scenu. To su filmovi 'Ljudožder vegetarijanac' Branka Schmidta te 'Noćni brodovi' Igora Mirkovića, nastali u produkciji HRT-a.

Također, određeni naslovi iz recentne hrvatske kinematografije bit će dostupni i na Cinandu, trajnoj filmskoj bazi namijenjenoj profesionalcima iz industrije. U sklopu 'Features – What's New?' na uvid će biti dostupno devet dugometražnih igranih filmova snimljenih prošle godine u Hrvatskoj, dok će 'Docs – Who Cares?' predstaviti šest srednjometražnih i dugometražnih dokumentarnih filmova koji su s uspjehom prikazani na hrvatskim i inozemnim festivalima.

Filmski festival u Cannesu sinonim je za dugometražni igrani film. No, festival također potiče i kratkometražne naslove i njihove autore, vođen uvjerenjem da se radi o imenima značajnima za budućnost filma. U sklopu Filmskog sajma zato se svake godine organizira i Short Film Corner, platforma za susrete, umrežavanje, razmjenu ideja i promociju među filmskim profesionalcima s kratkometražne filmske scene. Na Short Film Corneru ove će godine biti prisutno 13 hrvatskih naslova iz područja igranog, animiranog i eksperimentalnog filma. Radi se o nagrađivanim radovima od kojih je većina bila prikazana u službenim programima prestižnih festivala kao što su Annecy, Oberhausen, Tampere, Tribeca i New Directors/New Films.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi