BOMBONIJERA

Let 3 DVD 'Živa pička'

15.12.2008 u 17:25

Bionic
Reading

Nema sumnje da je naslov DVD izdanja Leta 3 kontroverzan, no kad pogledate samo prvih pet minuta snimke njihovog nastupa, nikakav drugi naziv ne bi bio prikladniji

Na prvom službenom DVD-u grupe Let 3 nalazi se koncertni zapis s njihovog velikog nastupa u Harteri u Rijeci 14. lipnja 2007. (koji je kombiniran sa snimkama s koncerata u Ljubljani, Splitu, Hamburgu i Amsterdamu) te 13 video spotova. Režiju potpisuje njihov najčešći video suradnik Radislav Jovanov Gonzo koji je režirao i najveći broj njihovih spotova. Dakle, nešto što je Let 3 već odavno zaslužio. No je li zaslužio baš ovakav DVD?

 

'Živa pička' izaziva pažnju svojim naslovom, no sadržaj koji nudi samo je djelić stvaralaštva ove umjetničke formacije čiji je trag u pop kulturi već sada vrlo dubok. Odlično režiran koncert u Harteri predstavlja ih u njihovom najboljem svjetlu, kada u svom elementu i s besprijekornim znanjem sviranja publiku dižu do vrhunca izvodeći istovremeno svoje urnebesne scenske skečeve začinjene multimedijalnim dodacima zbog kojih vam je žao što niste imali priliku to doživjeti i vi.

 

Gonzo je pametno iskoristio sate i sate snimljenog materijala koji je skupljao tijekom godina te je neke stare nastupe i niz njihovih internih zajebancija ukomponirao u samu svirku, ne ostavljajući mogućnost da vam dosadi gledanje koncerta. Jer, osim što to nije samo koncert, to nije niti običan bend, pa tako ovo nije niti snimka njihovog koncerta, već odlično upoznavanje grupe Let 3. Oni koji ih poznaju i vole uživat će gledajući ih u njihovom elementu priželjkujući njihov sljedeći nastup, dok će oni koji ih dosad nisu gledali uživo sigurno poželjeti to nesvakidašnje iskustvo.

 

Ne bi bilo na odmet da je DVD grafički dotjeraniji (izbornici) i da se našla pokoja riječ o njima samima. Knjižica sadrži čitav niz fotografija iz njihove dugogodišnje karijere, ali bez ikakvog prigodnog slova. Sam koncertni zapis počinje kao loše montirana emisija: odjednom Mrle odgovara na pitanje novinarke RTL-a u svom karakterističnom stilu, spominjući kurce i palce, što je u neku ruku možda i najbolji opis njih samih.

 

Spotovi su priča za sebe i pravi su zbir malih umjetničkih djela, no pohvale ponajprije idu na Gonzov račun, jer je tijekom proteklih godina svojim redateljskim sposobnostima i kreativnim potezima od Leta 3 napravio i vizualno dojmljivom grupom. Na žalost, kao i kod nekih drugih izdanja pod etiketom Dallas Recordsa, ovaj DVD ponovo ostavlja dojam slaganja na brzinu. Sam koncert pravo je uživanje i doista dobar provod, ali bez danas već standardno nezaobilaznih video dodataka i grafičkog dizajna. Iako je dio toga Gonzo ubacio u sam koncertni zapis, što su sjajno montirale Sandra Mitić i Ana Štulina (kojima vjerojatno od Leta 3 ide na povraćanje i koji ih poznaju u dušu), konačni dojam koji ostavlja 'Živa pička' nije čista desetka.

 

Naslov DVD-a samo je nastavak njihovog imidža koji su započeli još davno i koji jednostavno mora izazvati sablazan i reakciju javnosti jer ako toga nema, nema niti njih niti su ispunili svoju misiju. Da bi bili sigurni da će ih barem netko napasti, osim samog naziva albuma dodali su i 'I bog je sa nama…'. Pazite kome poklanjate ovaj DVD jer se lako možete do bola zamjeriti, ali istovremeno i totalno razveseliti nekoga.

 

Znate li još nekoga tko može jednim te istim izdanjem izazvati takvu reakciju?

Ocjena:8/10

Izdavač:Dallas Records