RASADNIK NOVIH TRENDOVA

Kultni zagrebački klub slavi 45 godina

28.10.2013 u 13:07

Bionic
Reading

U oštroj konkurenciji koja se 80-ih godina prošlog stoljeća dogodila s pojavom novih i atraktivnih klubova u Zagrebu, Jabuka je uspjela opstati kao najavangardnija i najnezavisnija od svih

Klub je u veljači 1968. godine osnovala skupina entuzijasta, a krajem 70-ih Jabuka je postala sjedište lokalne omladinske organizacije. U Jabuci se uvijek mogla čuti najnovija glazba, a osobitost ovoga kluba je ta da je od samih početaka bio rasadnik novih glazbenih trendova s naglaskom na nezavisnoj glazbenoj sceni.


Dvadeset plakata koji će biti izloženi u KIC foto galeriji od 28. 10. do 10. 11. 2013. radili su Albino Uršić i Boris Kuk, dizajnerski dvojac poznatiji kao 'BožeSačuvaj', a datiraju s početka devedesetih godina. Za ovu izložbu ustupio nam ih je Albino Uršić iz svoje privatne zbirke, a među izlošcima naći će se i prvi plakat Boris Bućana iz njegovog velikog opusa nastao baš za tadašnji omladinski klub Jabuka, koji je ljubazno ustupio Muzej za umjetnost i obrt.

U srijedu, 30. 10. 2013. u 19 sati na tribini će o povijesti kluba, koncertima, bendovima, dugogodišnjoj vjernoj publici i dobrim vibracijama koje se već 45 godina osjećaju u Jabuci govoriti Mile Kekin, Dubravko Jagatić, Albino Uršić i drugi, a s gostima će razgovarati Ante Batinović, glazbeni kritičar i novinar.