PETA FESTIVALSKA NAGRADA

'Krugovima' nagrada za najboljeg redatelja u Wiesbadenu

17.04.2013 u 12:17

Bionic
Reading

Srdanu Goluboviću, redatelju filma 'Krugovi', dodijeljena je nagrada za najboljeg redatelja na Festivalu filmova iz Srednje i Istočne Europe goEast u Wiesbadenu, na dodjeli nagrada koja se održala jučer, 16. travnja. Ovo je čak peta nagrada za 'Krugove' otkako su premijerno prikazani na prestižnom Sundance Film Festivalu u siječnju, gdje su osvojili posebnu nagradu žirija

Krugovi’ su priča o petoro ljudi koje je povezao tragičan događaj. Tri paralelne priče odvijaju se u Beogradu, njemačkom gradu Haleu i bosanskohercegovačkom Trebinju prateći likove koji se dvadeset godina poslije suočavaju s prošlošću. Uz Leona Lučeva, u glavnim ulogama pojavljuju se još Aleksandar Berček Nebojša Glogovac, Hristina Popović i Vuk Kostić. Film je nastao kao koprodukcija Srbije, Hrvatske, Slovenije, Njemačke i Francuske, sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Eurimagesa, a hrvatski producent filma je Boris T. Matić iz producentske kuće Propeler Film.

Filmski festivalgoEast, koji se ove godine po 13. put održao u Wiesbadenu, profilirao se u jednu od najvažnijih pozornica za predstavljanje filmskih dostignuća istočnog dijela Europe. U šest dana, koliko je trajao festival, prikazana su 132 filma iz 30 zemalja. U popratnom programu prikazan je još jedan projekt Propeler Filma. Radi se o filmu 'Zagrebačke priče vol. 2', dugometražnom omnibusu koji čini šest priča o ljubavi i obiteljskim odnosima u suvremenom Zagrebu. Film je prikazan u programu 'Beyond Belonging' ('Onkraj pripadanja') posvećenom filmovima najrazličitijih estetika i formi koji se bave vezama Srednje i Istočne Europe, a usmjeren je na prevladavanje nacionalnih i regionalnih granica i odbacivanje ustaljenih obrazaca mišljenja.

'Krugovi' su dosad osvojili posebnu nagradu žirija na Sundance Film Festivalu, Nagradu ekumenskog žirija na 63. međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu  (Berlinaleu), nagradu publike na Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji gdje je prikazan u konkurenciji balkanskog filma te nagradu za najbolji film na Festivalu u Bariju koju dodjeljuje žiri publike od 50 članova na čelu s Ulrichom Felsbergom

Nagrada u Wiesbadenu je peta nagrada za 'Krugove'. Film je već prikazan na desetak međunarodnih festivala (uz navedene tu su i Vilnius, Hong Kong, Graz, Istanbul.. ) a slijede gostovanja na festivalima u Jeonjuu (Južna Koreja), Minneapolisu i Seattleu (SAD), Skopju (Makedonija), Jeruzalemu (Izrael) i Cluju (Rumunjska).