ZORAN PREDIN

'Kritičari mi priznaju da dobro pišem, ako hoću'

10.03.2013 u 08:38

Bionic
Reading

U izdanju Aquarius recordsa ovih dana pojavila se u prodaji knjiga 'Druga žena u haremu' Zorana Predina, pjevača, skladatelja i pjesnika koji je shvatio da bezbroj anegdota iz njegove karijere ne bi smjelo ostati zaboravljeno te ih je odlučio staviti na papir. Osim što je objavio knjigu, Predin trenutno radi na novom albumu i to s novim pratećim bendom, sprema se za inozemnu karijeru i dobro se osjeća nakon operacije srca

Kuću ste izgradili, drvo ste posadili, sina napravili, i to njih četvoricu, te još jednu kćer, a sad ste i knjigu napisali. Postali ste konačno muškarac. Jeste li zadovoljni svime što ste do sada postigli?

Vrlo zadovoljan i sretan. Muškarac sam već dulje vrijeme, ali pravi čovjek postao sam tek sada. Šala.

'Druga žena u haremu' nema, kako ste sami rekli, umjetničku vrijednost, već je to svojevrsna zbirka putopisa, dnevnika, pisama i zabilješki. Kada se rodila ideja da podvučete crtu i zapišete na jednom mjestu sve što vam se događalo tijekom karijere?

Nisam rekao da nema umjetničku vrijednost, već da ovo pisanje nema umjetničkih namjera. Kritičari mi priznaju da dobro pišem, ako hoću. Ideja je došla prošlog ljeta, kada sam čekao na operaciju srca.

Knjigu je sa slovenskog prevela Jagna Pogačnik, ali pjesme s nekoliko vaših posljednjih albuma napisane su na hrvatskom jeziku i sami ste ih pisali. Kako to da niste i 'Drugu ženu u haremu' pisali na hrvatskom?

Moj hrvatski još nije dovoljno dobar. Ali radim na tome. Za deset godina bit ću spreman.

Boris Dežulović vas u uvodu knjige ironično naziva starim od onog tipa koji radi spotove za Rolling Stonese, čestitajući vam istovremeno na velikom uspjehu i vas kao oca i njega kao sina koji se probio svojim kreativnim idejama. Rok Predin je dugo godina svirao u vašem pratećem Gipsy swing bandu. Koliko ste imali utjecaja na njega i njegovu kreativnost izvan benda i vaše karijere?

To je zapravo pitanje za Roka. Slušao je moje savjete i prihvaćao one koji su mu odgovarali. Oduvijek je razmišljao svojom glavom. To sam ga ja naučio.


Rok se već preselio u London, a i vi svako toliko zasvirate negdje u Europi. Kako vaša inozemna karijera? Postoje li kakvi konkretni planovi za album za zapadnoeuropsko tržište ili neka veća turneja u pripremi?

Kao Zoran Predin Quartett ponovo imamo internacionalnih ambicija. Ovaj put u području takozvane world music. Sve što snimam, snimam iz prve na slovenskom, hrvatskom i engleskom jeziku.

Što kažu na vas i vašu glazbu inozemni rock kritičari?

Publika nas odlično prihvaća, a do kritičara još nismo stigli. Kad objavimo album, dobit ćemo i kritike.


Da ne zapostavimo vaše ostale sinove - Andrej je novinar i pisac te ponosni autor dva romana. Što on kaže na vaš prvijenac?

Još ništa. Možda ga za svaki slučaj ponovo čita.

Vaš treći sin Žiga odlučio se za fiziku. To sigurno nije naslijedio od vas.

To ima po mami. Žiga je vrlo ozbiljan i samostalan, a njegov cilj je studij u Cambrigeu.

Vaša kćer Zarja studira dizajn. Jeste li planirali i nju na neki način uključiti u svoju glazbeničku karijeru?

Za sada ne. No po onoj izreci nikad ne reci nikad, velika je vjerojatnost da će se i to dogoditi.

Što će biti vaš najmlađi sin Črt kad odraste?

Šofer autobusa i koncertni pijanist. A u slobodno vrijeme košarkaš.

Kad smo već nabrojali sve vaše potomke, red je da spomenemo i vašu ženu Barbaru, ujedno vašu menadžericu. Što ona kaže na 'Drugu ženu u haremu' i općenito na žene koje vas, bez sumnje, obožavaju?

To je zapravo pitanje za Barbaru. Odgovor i mene vrlo interesira.

Dežulović vas u uvodu vaše knjige također, ponovo ironično, proziva da ste spali na obrade Parnog valjka i Bijelog dugmeta. Album koji ste snimili s Matijom Dedićem, 'Tragovi u sjeti', odlično je prihvaćen, međutim ponovo okrećete novu stranicu u karijeri i ponovo se odmičete od obrada, ali i od gipsy swinga, pa vam tako pratnju na novom singlu 'Rumba čarolija' čine glazbenici koji sviraju trubu, harmoniku i gitaru. Zašto takva promjena?

Odlaskom Roka u London ostao sam bez ritam gitarista pa sam odlučio svome gypsy swingu dodati etno elemente i elektronske ritmove. To odlično zvuči. To je sada stvarno svjetska razina.


Je li 'Rumba čarolija' ujedno najava novog zvuka na novom albumu? Kako teku pripreme za novi album i kada ga možemo očekivati?

Novi album ćemo snimati ovoga ljeta da bismo ga izdali u 10. mjesecu. Jedva čekam. Napisao sam puno novih pjesama.

Nažalost, ne možemo ignorirati činjenicu da ste u rujnu prošle godine imali operaciju srca. Kako se osjećate danas? Jeste li srčaniji nakon operacije?

Jesam. Novi sam čovjek s dva rođendana. Sada sam osim Blizanca i Djevica. Zgodno, zar ne?

Na Dan žena pripremate koncert u Vip Clubu u Zagrebu. Hoćete li na njemu izvesti pjesme kao svojevrstan presjek karijere, ali i anegdote iz vaših uknjiženih sjećanja, ili ćemo čuti i nove, one koje tek trebaju biti snimljene?

Pogodili ste. Osim 'željeznog' repertoara, pjevat ću i nove pjesme 'Ritam lelujave bluze', 'Kosa boje srebra (Margita)' i 'Rumba čarolija', a pridodao sam i velika iznenađenja. Vidimo se!