U KINIMA: 'ČUVAR ZAKONA'

Krimi komedija zabavlja stereotipima o Ircima

21.10.2011 u 09:00

Bionic
Reading

'Čuvar zakona' Johna Michaela McDonagha visoko je stilizirana krimi komedija sa šarmantnim nastupom Brendana Gleesona u glavnoj ulozi

Njegov lik čuvara zakona Gerryja Boylea središnja je ličnost filma oko koje se vrti cjelokupan zaplet - o grupi opasnih krijumčara i ubojica koji na 'poslovnom putu' nabasaju na malo mjesto u irskoj zabiti, koje čuvaju nepouzdane i demoralizirane snage reda i mira. Djetinjasti, ksenofobni, politički nekorektni, alkoholu, prostitutkama i drogama skloni državni službenik Gerry naizgled je oličenje nemorala i korupcije, no u svijetu izokrenutih vrijednosti koji McDonagh oslikava on će se - uz uštogljenog agenta FBI-a Wendella Everetta (Dona Cheadlea) - pokazati kao najispravniji i najmoralniji lik.

U izvrnutoj logici filma, kriminalci se bore za svoja radnička prava (Clive – kojeg tumači Mark Strong - ne želi nositi leševe jer on je, objašnjava, profesionalni krijumčar, a ne fizički radnik), čitaju filozofske rasprave i lamentiraju o smislu života, pate zbog nedostatka profesionalnog integriteta te se zgražaju nad nemoralom korumpiranih policajaca. U svijetu u kojemu je čuvar zakona posvećeniji prostitutkama i alkoholu nego poslu likovi kriminalaca teško mogu biti dovoljno zanimljivi, pa je jedini slojevitiji protagonist onaj kojeg suvereno i duhovito tumači Gleeson. Njegov Gerry stalno balansira na granici komedije i čistog idiotizma, no nikad je ne prekorači. Pomalo je kao Šiljo, nespretni i smiješni Disneyjev junak kojeg i sam Gerry navodi kao svoj omiljeni lik.

'Čuvar zakona' u velikoj je mjeri skica Irske i Iraca, iako donesena rukom jednog od njih, ta slika nije nimalo laskava, a pomalo je stereotipna i predvidiva: vulgarni su i bezobrazni, piju, vrijeđaju i psuju, pravi su ksenofobi i šovinisti, a osobito mrze – očekivano - Britance. Ipak, i unatoč toj predvidivosti, portret irskog mentaliteta poprilično je duhovit i šarmantan.

Hrvatskim će gledateljima osobito zanimljiv biti lik Hrvatice (koju glumi zgodna slovenska glumica Katarina Čas), mlade i lijepe udovice stradalog policajca. Kako je 'Čuvar zakona' svjesno obilježen nizanjem nacionalnih, rasnih i drugih stereotipa, tako se i Hrvatska identificira sa svojom nekad uspješnom nogometnom momčadi.

Efektan glavni lik, sjajna kamera i odlična Gleesonova interpretacija zalog su dobre zabave uz ovu, na našem kino repertoaru, posve netipičnu komediju.