ODABRANI FILMOVI

Kratkometražna fantastika na jubilarnom Animafestu

23.03.2010 u 14:18

Bionic
Reading

Jubilarno 20. izdanje Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb, posvećeno kratkometražnom animiranom filmu održat će se od 1. do 6. lipnja u kinima Europa, Tuškanac i Movieplex

Ivana Sansević, Krešimir Zimonjić, Vjera Matković i Olinka Vištica

Dvije međunarodne selekcijske komisije, od 1. do 10. ožujka birale su filmove za natjecateljske programe, rekla je na današnjoj konferenciji za novinare producentica Animafesta Vjera Matković, dodajući kako su na natječaj pristigla 1572 kratkometražna filma iz 60 zemalja, od kojih je odabran 151 film iz 32 zemlje.

Selekcijska komisija Velikog natjecanja u kojoj su sudjelovali kanadski producent, scenarist i kritičar Marcel Jean, direktor Holland Animation Film Festivala Gerben Schermer i hrvatski autor Matija Pisačić odabrala je 39 filmova za Veliko natjecanje, 30 za Veliku panoramu, te 29 filmova za natjecanje Namjenskih filmova.

Selekcijska komisija Studentskog natjecanja
, u kojoj je bila slovenska autorica Špela Čadež, hrvatski filmski kritičar Božidar Trkulja, te austrijski kurator programa animiranih filmova na festivalu Vienna Independent Shorts Thomas Renoldner odabrala je 30 filmova za natjecateljski program i 23 za Studentsku panoramu.

Što se tiče tema, očita je tendencija k fantaziji, a svega se dva naslova bave političkim temama i problemima suvremenog društva, istaknuli su članovi Selekcijske komisije Studentskog natjecanja.

Zdenko Bašić: Guliver

Od 59 hrvatskih filmova pristiglih na natječaj odabrano ih je osam: dva za Veliko natjecanje ('Moj put' Veljka Popovića, 'I Speak True Things' Marka Tadića), četiri filma za Veliku panoramu ('Guliver' Zdenka Bašića, 'Format' Darka Bakliže, 'Ne spavanje ne ubija' Marka Meštrovića, 'Ništa ne traje vječno' Darka Vučenika), jedan za Studentsko natjecanje ('Miramare' Michaele Mueller) te jedan za Studentsku panoramu ('Bog i zemljani' Siniše Mataića).

Pored natjecateljskog programa i panorama, Animafest priprema bogat popratni filmski program. Vijeće Animafesta odlučilo je Nagradu za životno djelo 2010. dodjeliti kanadskom autoru Fredericu Backu, međunarodno priznatom umjetniku i karikaturistu.

Nagrada za poseban doprinos proučavanju animiranog filma bit će dodjeljena Midhatu Ajanoviću - Ajanu, sarajevskom publicistu i filmskom pedagogu, autoru više nagrađivanih stripova, karikatura i animiranih filmova.

Već tradicionalnim programom Povijest hrvatskog animiranog filma Animafest u dvogodišnjem ritmu prati zbivanja koja su se na tom području događala prije 50 godina. Po izboru Borivoja Dovnikovića Borde taj program ove godine uključuje uratke nastale u razdoblju od 1960. do 1961. godine

Ovogodišnje festivalsko izdanje predstavit će i uratke tri velika animacijska studija: ACME, Filmworks, Folimage i Aardaman.