NIELS IZ GIAA:

Koncert u Zagrebu vrhunac je naše turneje

30.03.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Uoči dugoočekivanog nastupa irskih post rock heroja God Is An Astronaut u zagrebačkoj Tvornici, koji će se održati u srijedu, 9. travnja, razgovarali smo s članom benda Nielsom Kinsellom

Dvije godine nakon fantastičnog koncerta GIAA u prepunoj dvorani Jedinstva, o kojem se još dugo pričalo, ovaj hvaljeni bend ponovno stiže u Zagrebu i to u Tvornicu kulture u sklopu turneje na kojoj predstavljaju novi album Origins

Njihov najnoviji materijal još jedno je u nizu malih remek djela, kojim God Is An Astronaut učvršćuje svoju poziciju na vodećem mjestu post rock scene, ali i nastavlja eksperimentirati s novim utjecajima. Tijekom svoje sada već 12 godina duge karijere, God Is An Astronaut je svojom neobičnom glazbenom vizijom očarao širok profil publike pa se među njihove štovatelje svrstavaju ljubitelji elektronske glazbe, ambijentale pa čak i metal fanovi.

'Origins' je prvi album koji ste snimili s ovom aktualnom peteročlanom postavom. Možete li nam reći nešto o novom materijalu? Jeste li zadovoljni feedbackom i reakcijama?

Novi album je vrlo dobro primljen, dobili smo zbilja sjajne recenzije i odlične reakcije publike i kritike. Jako smo zadovoljni ovim albumom i vjerujemo da će i kad pogledamo unatrag, uvijek zauzimati posebno mjesto u našoj diskografiji.

S kime ste surađivali na ovom albumu?

Imali smo puno gostujućih glazbenika, a svoj su doprinos dali i novopridošlice: Jamie i Gazz. 'Strange Steps' napisao je Jamie Dean, a Gazz Carr napisao je i vokalno surađivao na pjesmi 'Reverse World'.

Gdje pronalazite inspiraciju za glazbu? Recite nam nešto o kreativnom procesu u bendu...

Promijenili smo našu tehniku rada na ovom albumu. Na prethodnim materijalima smo prvo smišljali pjesme na klaviru, akustičnoj gitari ili električnoj gitari, a zatim ih nadograđivali efektima te tekstom, no ovog puta smo radili drukčije. Prvo smo kreirali zanimljive zvukove, a zatim nadodavali riffove i gitarističke efekte uz pomoć 'pedala'... To je bio zanimljiv proces u kojem smo se osjećali poput nekih kipara koji oblikuju zvuk. Inspiracija, kao i uvijek, dolazi iz naših životnih iskustava.

Vizualna komponenta je uvijek bila vrlo bitna u vašim live nastupima, je li se što sad promijenilo?

Već nekoliko godina nismo koristili nikakve posebne vizualne projekcije na našim nastupima. Prije smo željeli time poboljšati atmosferu na koncertu, no sada smo fokusirani isključivo na glazbu, zvuk i našu izvedbu.



Koji je vaš savjet za mladim bendovima koji tek počinju?

Mislim da je najvažnije biti sretan i uživati u tome da stvarate svoju glazbu, budući da je vrlo mala šansa da ćete biti nagrađeni za to što radite u tom poslu, osim ako nemate jako, jako puno sreće.

Što vi danas volite slušati? Postoje li neki novi glazbenici i bendovi koji ste zapazili?

Nažalost, nisam imao baš puno vremena za istraživanje nove glazbe u posljednje dvije godine. To su čari roditeljstva!

323915,323878,323671,323463Što radite u slobodno vrijeme? Kako pronalazite svoj unutarnji mir ?

U posljednje vrijeme slobodnog vremena baš i nemam. Ili radim na novoj glazbi ili obavljam neke druge poslove. Kad god imam priliku, uživam sa suprugom i sinom.

Živite li i dalje u Irskoj? Jeste li ikada razmišljati da se negdje preselite? 

Trenutno živim u Wexfordu. Irska je naš dom, a ne bih se mogao nigdje drugdje preseliti u skorije vrijeme. 

Što očekujete u Zagrebu? Čega se sjećate s posljednjeg koncerta u Zagrebu? 

Mi se stvarno veselimo povratku u Hrvatsku. Posljednji koncert stvarno je bio iznad svih očekivanja. Mislim da će gig u Tvornici kulture biti jedan od vrhunaca naše turneje u travnju.

Poruka za fanove u Hrvatskoj?

Željeli bismo se zahvaliti svim našim obožavateljima na posljednjem koncertu u Zagrebu. Svi smo jako uzbuđeni zbog povratka u Zagreb. Zato ćemo odsvirati posebno dug nastup na kojem ćemo predstaviti neke novi stvari.