IMAX U ZAGREBU

'Konačno da i mi Hrvati imamo nešto prvi'

16.04.2010 u 14:35

Bionic
Reading

Tim je riječima na današnjoj press-konferenciji Hrvoje Krstulović ispred CineStara predstavio dolazak IMAX-a – najvećeg kina u ovom dijelu Europe – u Zagreb

U novoj, megalomanskoj 3D eri produciranja i gledanja filmova, IMAX je doslovno postao bogom iskustva velikog platna – a Hrvati više neće morati na daleke putove u europske zemlje gledati blockbustere u svoj svojoj raskoši, jer tek nekoliko godina nakon što je počela masovnija produkcija igranih filmova za dvorane koje su dotad proslavili spektakularni podvodni dokumentarci, a posebno nakon golemog uspjeha 'The Dark Knight', prvog igranog filma koji je svoje akcijske scene snimao prigodnom IMAX-kamerom (i svakako nakon nedavnog uspjeha 'Avatara' i Burtonove 'Alise', nekih od najgledanijih naslova u povijesti IMAX-a), kina s platnom veličine 333 m2 dolaze i u Zagreb.

IMAX je tek dio nove velike ofenzive CineStara na hrvatsku industriju zabave – nakon što su u 2009. godini uveli oko 170 filmova i prodali 76 tona kokica, otvaranje zagrebačke CineStar Arene vrhunac je djelatnosti, koja cilja i na otvaranje čak devet novih kina u zemlji, do 2011. godine.

CineStar Arena je dosad najluksuzniji, tehnički najbolje opremljen multipleks u zemlji, s kinom IMAX koje slovi kao jedno od najvećih i najljepših (barem za sada, kao projekt na papiru) u ovom dijelu Europe. Navedeni multipleks nalazit će se u sklopu velikog trgovačko-zabavnog centra Arena koji se trenutno gradi u zagrebačkom naselju Lanište, a prostire se na čak 175 tisuća četvornih metara. CineStar Arena prostirat će se na površini od čak 5945 četvornih metara, sastojat će se od 10 kinodvorana, uključujući i dvije dvorane Gold Class, ukupnog kapaciteta 1712 sjedala.


Dvorane Gold Class za cijenu od 90-ak kuna (IMAX će koštati 50-ak) pružaju tzv. 'luksuzno iskustvo' gledanja filmova, što znači elektronički podesive fotelje koje se pretvaraju u krevete, njih 40 po dvorani, s hostesama koje vas nakon odmora u lobiju vode pred film te konobarima koji vas šopaju hranom tijekom gledanja, na poziv, kao u zrakoplovu (s tom razlikom da ćete u kinu naručenu hranu platiti posebno). S obzirom da je koncept preuzet od šeika iz Dubaija, kojima komfor obične kinodvorane nije bio dovoljan, možete samo zamisliti o kakvom se pretjerivanju radi.

Gigantska IMAX dvorana CineStara Arena, s kristalno čistom slikom na golemom platnu, laserski preciznim zvukom, posebnim rasporedom sjedala, najnovijim digitalnim projektorima i najmodernijim polariziranim 3D naočalama, imat će ukupni kapacitet od 502 sjedala, a bit će opremljena digitalnim projektorima najnovije generacije (II Series) tvrtke Christie. Upravo ti projektori omogućit će iznimno visoku rezoluciju – do osam puta više razlučivosti slike – i time daleko nadmašiti bilo koji drugi postojeći projekcijski sustav. Uza sve to, Larry O’Reilly, izvršni potpredsjednik za kino razvoj IMAX-a, opisao je zgradu hrvatskog IMAX-a kao 'jednu od najljepših na svijetu'.

Prve projekcije u prvom hrvatskom kinu IMAX najavljuju se za prosinac ove godine.