SUBVERSIVE FILM FESTIVAL

Komunisti, gangsteri, disidenti i kung-fu spektakli

  • Autor: tportal
  • Zadnja izmjena 03.06.2009 15:59
  • Objavljeno 12.05.2009 u 14:40
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

'Revolucija nije čajanka', pisao je Mao – nekoliko desetljeća kasnije u Zagrebu imamo Subversive Film Festival, koji bogatim filmskim programom, predavanjima i okruglim stolovima podsjeća na naslijeđe 60 godina kineske revolucije

I dok Zhang Yimou, jedan od najvećih kineskih redatelja novije, pete generacije, koji se od kontroverznog disidenta transformirao u državnog redatelja kino hitova i Olimpijskih igara u Pekingu, priprema režiju mastodontske proslave 60. godišnjice kineske komunističke revolucije za ovu pekinšku jesen, u Zagrebu se ne slavi, ali se zato podsjeća, analizira i gleda, od 15. do 23. svibnja – politički dio zaokružit će predavanja i okrugli stolovi, dok će se umjetničkim (i vezom umjetničkog i političkog) pozabaviti bogati filmski program. Program koji će Yimoua predstaviti i filmom 'Crvena raž' iz njegove 'disidentske faze'.

'36. komora Šaolina'

Tema ovogodišnjeg Subversive Film Festivala je, dakle, Kina od 1949. do 2009. godine, a program donosi čak 80 filmskih naslova kroz šest različitih sekcija. Glavni dio programa prati središnju temu, donoseći izbor iz kineskog filma, obuhvaćajući tri etničke kinematografije: matične ili kontinentalne Kine, Hong Konga i Tajvana. 'Kineski film kroz povijest' predstavlja šetnju generacijama kineskih redatelja, od prvog zlatnog doba šangajskog filma 30-ih, preko melodrame drugog zlatnog doba 40-ih, do propagandnih filmova iz perioda kineske i Kulturne revolucije. Filmovi disidenata prikazivat će se svaki dan u ponoć, a Hong Kong se predstavlja preko bogate i raznovrsne ponude žanrovskih filmova: od remek-djela kung-fua '36. komora Šaolina' preko sulude komedije Stephena Chowa 'Iz Pekinga s ljubavlju' i avangardnog gangsterskog krimića 'Previše putova prema vrhu' do ozloglašenog seks-horora 'Sindrom ebola', klasika koji će, kao većina naslova u programu, u Hrvatskoj prvi put doći do velikog platna. Naravno, i 'Chungking Express' Wong Kar Waija našao je svoje mjesto u programu.

Tajvanski film upoznajemo preko paradigmatskog filma žanra wushia (klasik 'Kod zmajevih vrata') i nezaboravnih uradaka tri istinska velikana – po jedan film u programu imat će Ang Lee ('Jelo pilo muškarac žena'), Hou Hsiao-hsien ('Grad tuge') i Tsai Ming-liang ('Zbogom krčmi kod zmajevih vrata').

Martina Kenji

Martina Kenji

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


'Strpati povijest tri različite kinematografije u devet dana činilo se nemogućom misijom, ali probali smo metodom – od svega po malo, od tzv. arta do žanrovskih filmova po kojima je posebno poznat Hong Kong, nekadašnji azijski Hollywood', objasnio naš novinar Velimir Grgić na danas održanoj prvoj press-konferenciji festivala. Grgić je uz osnivača Nikolu Devčića i umjetničke direktore Doru Baras i Srećka Horvata gost selektor i stručni savjetnik Subversive Film Festivala, a na njemu će 21. svibnja i promovirati svoju novu knjigu 'Harakiri, jaje, bradavice – Seks i smrt u japanskoj kulturi', treći dio svoje 'japanske trilogije'.

Promocije knjiga i časopisa održavat će se svakoga dana u 19 sati, a taj, popratni i 'teorijski' dio programa i ove će godine uveličati Slavoj Žižek, koji će posljednjeg dana festivala održati predavanje na temu 'Kinematografija kao organ Kulturne revolucije'. Žižek je ove godine ujedno i selektor drugog (uz 'Kult ličnosti', nakrcan sjajnim dokumentarcima i remek-djelima ruskog genijalca Aleksandra Sokurova), paralelnog filmskog programa, u kojem će se klasici Jeana Luca-Godarda, Paula Schradera i Davida Cronenberga objediniti pod etiketom 'Sablasti Kulturne revolucije: Par iznenađenja'.

Za nagodinu Subversive Film Festival već najavljuje socijalizam kao novu temu i Godarda kao glavnog gosta, no dotad provjerite što nam nudi Kina. A za sve detalje vezane uz program i satnicu, posjetite www.subversivefilmfestival.com.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!