FILM PAULA GREENGRASSA

'Kapetan Phillips' otvara Filmski festival u Londonu

04.10.2013 u 12:23

Bionic
Reading

Jedan od najcjenjenijih svjetskih filmskih festivala, London Film Festival, ove godine doživljava svoje 57. izdanje, a traje od 9. do 20. listopada. Ovogodišnji film koji će svečano otvoriti festival je 'Kapetan Phillips' redatelja Paula Greengrassa

Oni koji su do sada imali priliku pogledati film složni su u ocjeni da se radi o jednom od svakako najboljih kinematografskih ostvarenja ne samo ove godine, već i posljednjeg desetljeća.


Tomu Hanksu
, glavnom protagonistu filma, nakon već dvije osvojene prestižne nagrade Oscar (za glavne uloge u filmovima 'Philadelphia' i 'Forrest Gump') smiješi se treći pozlaćeni kipić za ulogu kapetana čije prezime nosi naslov filma. U sporednim ulogama pojavljuju se Catherine Keener kao supruga Phillips te Barkhad Abdi u ulozi somalskog pirata.

'Kapetan Phillips' je film snimljen prema istinitom događaju iz 2009. godine, kada je grupa somalskih pirata otela američki teretni brod Maersk Alabama. Radi se istovremeno o napetom trileru i kompleksnom portretu bezbrojnih posljedica globalizacije. Radnja filma fokusirana je na odnos između kapetana Phillipsa (Hanks) i somalskog vođe pirata Musea (Abdi) koji ga otima. Oni se nađu u nezaustavljivom vrtlogu kada Muse i njegova banda napadnu Phillipsov nenaoružan brod; duboko na pučini, 145 milja od somalske obale, njih dvojica će se naći u nemilosti sila koje se nalaze izvan njihove kontrole.

Kinonajava - 'Kapetan Phillips'

Scenarij za film napisao je Billy Ray, a temeljen je na knjizi 'A Captain's Duty: Somali Pirates, Navy SEALs and Dangerous Days at Sea' autora Richarda Phillipsa. Film 'Kapetan Phillips' dolazi u kina Cineplexx 24. listopada