HUMAN RIGHTS FILM FESTIVAL

Kanski pobjednik i svjetska premijera hrvatskog autora

Najopasniji čovjek u Americi Human rights film festival

Najopasniji čovjek u Americi Human rights film festival

Izvor: Promo fotografije / Autor: Human rights film festival

U Multimedijalnom institutu MaMa održana je tiskovna konferencija kojom je najavljen program osmog po redu festivala filmova o ljudskim pravima

Ovogodišnji Human Rights Film Festival održat će se od 6. do 11. prosinca na dvjema zagrebačkim lokacijama – u kinu Europa i Dokukinu Croatia te od 13. do 16. prosinca u Rijeci

Direktor HRFF-a Petar Milat najavio je da festival nastavlja s tradicijom tematskih fokusa, pa je ove godine kao tema odabrana javnost. Festival se otvara kanskim pobjednikom, francuskim igranim filmom 'O ljudima i bogovima' Xaviera Beauvoisa, priču o nesretnoj sudbini skupine redovnika u planinama Alžira koji su se našli na udaru islamskih fundamentalista. Filmski program donosi u jednaku omjeru igrane i dokumentarne naslove te retrospektivu pionira njemačkog novog filma Alexandera Klugea.

promo fotografije

promo fotografije

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo fotografije

Milat je izdvojio da će sljedeći četvrtak prikazivati film 'Najopasniji čovjek u Americi', o Daniellu Elsbergu, idolu ljudi koji su pokrenuli WikiLeaks te svjetsku premijeru istaknutog hrvatskog autora, a o kome je riječ, otkrit će tek sljedeći tjedan.

Pored filmskog programa, HRFF uključuje i niz popratnih sadržaja koji će biti realizirani u suradnji s partnerima iz drugih ljudsko-pravaških organizacija, a posebnim će programom biti obilježen i Međunarodni dan ljudskih prava 10. prosinca

Maja Hasanbašić iz Centra za ljudska prava najavila je da će održati dvije rasprave: prvu na temu Komisije za istinu, na kojoj će biti govora o regionalnoj inicijativi za osnivanje međudržavne i nezavisne komisije s mandatom utvrđivanja i javnog iznošenja činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u nekadašnjoj Jugoslaviji, uključujući i sudbinu nestalih. Druga rasprava održat će se na Dan ljudskih prava, 10. prosinca u Kući ljudskih prava, a bavit će se odnosom javnosti i javnih medija.

Pored toga, Amnesty International Hrvatska u sklopu HRFF-a ove godine prvi put provodi svjetsku kampanju simbolična naziva Apelmanija

'Ovom kampanjom, pisanjem apela, iskazujemo solidarnost prema žrtvama kršenja ljudskih prava diljem svijeta i nastojimo utjecati na vlasti da spriječe kršenje prava pojedinaca ili skupina. U brojnim slučajevima ovi su apeli spasili žrtve od smrti ili mučenja', izjavila je na tiskovnoj konferenciji Sanja Freiberger, direktorica Amnesty Internationala Hrvatska.

Što se tiče samog zatvaranja i popratnih zabavnih programa, koji su zbog ozbiljnosti prethodnih tema dosad izostajali s repertoara, Petar Milat najavio je gostovanje društveno angažiranih romskih repera Muha Blackstazy & Wu-Tra-Clan Ciganigers.

'Muhamed Eljšani
aka Muha Blackstazy, koji se proslavio i svojom suradnjom s legendarnim srpskim redateljem Želimirom Žilnikom, na surov ali i komičan način pripovijeda o životu, svakodnevici i problemima s kojima se susreću Romi u Novom Sadu i Srbiji', zaključio je Milat.

Dobro je podsjetiti i na to da je kompletan filmski i popratni program Human Rights Film Festivala besplatan!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi