U KINIMA: 'SOTONA'

Kako pobjeći vragu iz dizala?

  • Autor: Luka Kašpar
  • Zadnja izmjena 22.10.2010 10:08
  • Objavljeno 22.10.2010 u 01:10
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Sotona u dizalu nije tako strašan, ali može biti zabavan

M. Night Shyamalan trenutno je možda najomraženiji redatelj Hollywooda, prvenstveno zbog očajnog filma 'Posljednji Airbender' kojim je razbjesnio poklonike animiranog serijala na kojem je film baziran, a ne pomažu ni poprilično loši filmovi koji su mu prethodili, kao što je 'Događaj'. Veliki razlog opće negativnosti jest kvaliteta početnih uradaka kakav je 'Šesto čulo', nakon kojih je stekao epitete nove velike redateljske nade, da bi kasnije u potpunosti podbacio. Ali bez obzira na masakr filmske kritike nad njegovim posljednjim filmovima, M. Night je itekako uspješan i aktivan, 'Airbender' je pošteno zaradio, a usporedno je pokrenuo nezavisni filmski studio preuzevši ulogu producenta i promovirajući nove projekte na granici fantastike i horora. Jedan od takvih je i 'Sotona'.

Pet stranaca ulazi u dizalo poslovne zgrade s ciljem obavljanja svojih normalnih dnevnih poslova. Odjednom se dizalo zaustavlja bez razloga i naizgled tehnički kvar poprima sve čudnije karakteristike. Nestajanje svjetla i nasumično pomicanje ostavljaju zbunjenima i putnike i čuvare zgrade, a kako vrijeme prolazi, tako se povećava i nervoza. Kada jedan od putnika biva ozlijeđen, svi počinju sumnjati jedan u drugoga, ali uskoro će se zapitati je li u pitanju možda neka viša, zlokobnija sila od one ljudske i kako se spasiti od sve bliže smrti.

'Sotona' je zanimljiva mješavina raznih ideja i žanrova, ali sveukupni paket nije pretjerano upečatljiv. Iako reklamiran kao horor, 'Sotona' više naginje prema krimi trileru, da bi se pred kraj sve pokušalo zaokružiti dramom. Čak najbolji segmenti filma su upravo kriminalistički, gdje otkrivamo informacije o likovima jer se odvija poput detektivskog filma. Nažalost, scene tenzija unutar dizala, u kojima se pokušava dočarati psihičko stanje i osobnost zatočenih likova, uglavnom su znatno gore. Prelazak iz normalne situacije u napetu i smrtonosnu nije uravnotežen, čak je i apsurdan u mnogim trenucima.

Prvenstveno se to odnosi na dijaloge, ali i na kvalitetu glume, jer iako ima pametno napisanih rečenica, ima i onih iznimno glupih, a s obzirom da sami glumci nisu savršeni, rezultat zna biti i smiješan i poprilično naivan. Ipak, ono što najviše izvlači ovaj uradak je vizualni aspekt, jer režija, kamera i montaža su prilično dobro ujedinjeni. Postoji zasebna atmosfera stvorena oko radnje, zahvaljujući dobrom kadriranju i lukavom baratanju svjetla, a montaža efikasno sve spaja u izrazito dinamičanu radnju. Uza sve neosporne mane, film ipak krasi konstantna zanimljivost i napetost koja gledatelja drži od početka do kraja, što je svakako vrijedno pohvale.

'Sotona' ima veliki potencijal koji nažalost nije ispunjen ovime što možemo vidjeti, ali nudi osvježenje od ostalih modernih horora. Uglavnom osrednji glumci i traljav scenarij ga koče, ali dobar tempo i solidna atmosfera mnogima će ponuditi vrlo dobru zabavu tijekom 80 minuta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi