NI KRIV NI DUŽAN

Kako je David Bowie pridonio svjetskoj financijskoj krizi

  • Autor: I. T.
  • Zadnja izmjena 14.01.2009 15:58
  • Objavljeno 14.01.2009 u 16:00
David Bowie

David Bowie

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva a

David Bowie svojim 'Bowie obveznicama' posredno je pridonio svjetskoj financijskoj krizi

Slavni pjevač David Bowie, koji je svojim revolucionarnim idejama pomicao granice glazbe, proširio je svoje utjecaje i na svijet ekonomije. Međutim, dok je glazbeno obogatio svijet, financijski ga je, smatra Daily mail, osiromašio. Štoviše, upravo njega vide kao jednog od krivaca za svjetsku financijsku krizu.

Naime, prije desetak godina Bowie je zaželio da mu odjednom na bankovni račun sjedne novac koji bi u sljedećih deset godina zaradio na svojim objavljenim glazbenim izdanjima.

Kako nije imao strpljenja čekati da mu novac polagano kapa, osmislio je takozvane Bowie obveznice i obećao proviziju na dobit kupcima obveznica. Na taj način odjednom mu se na račun slila zarada od budućih deset godina, a kupci obveznica bili su sigurni da će profitirati. Vuk sit, ovca cijela. I svi bi bili sretni da je priča tu završila. Posebice Bowie i kupci obveznica.

Međutim, problem je započeo kad su banke osjetile mogućnost 'sigurne' zarade, te prekopirale njegov model. Kako svijet bankarstva ne poznaje mjeru, krenulo se s pretjerivanjem. Tako su banke stale prodavati previše obveznica prevelikom broju ljudi, s tim milijunskim ciframa ulazile su u rizične poslove koji se nisu isplatili. Sve to dovelo je do ekonomskog kraha.

I tako je David Bowie, ni kriv ni dužan, posredno pripomogao, smatra Daily mail, svjetskoj financijskoj krizi. Znali smo da su glazbenici utjecajni ljudi, ali da njihovi potezi mogu uzdrmati svjetske financije, to nismo mogli ni zamisliti. A sigurni smo da ni David nije toga bio svjestan.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi