ALBUMI TJEDNA

Kacey Musgraves - ime koje treba zapamtiti

19.06.2013 u 08:55

Bionic
Reading

Četvrti album i proboj u prvu country pop ligu mlade Kacey Musgraves, plus četvrti albumi škotske kantautorice KT Tunstall te engleske folk dive Laure Marling…


KACEY MUSGRAVES – SAME TRAILER DIFFERENT PARK

TKO/ŠTO/KAKO/KADA Američka top lista albuma posljednjih mjeseci prepuna je uglavnom novih (ili novijih) country pop imena. Je li to posljedica ogromnog uspjeha Taylor Swift i Lady Antebellum koji su otvorili vrata i pokrenuli lavinu ili pak zasićenja tržišta sintetičkim guetta-stim r'n'b-om, teško je reći. Električne gitare rijetko se više i spominju, a o ovima koje su zastupljene na Billboardovoj ljestvici što manje se kaže, to bolje. Jedno od tih novih imena koje se čini predodređenim za globalni crossover uspjeh je ono 24-godišnje Kacey Musgraves iz Texasa. Kacey u Nashvilleu nije nepoznanica – prvi album objavila je još 2002. prije svog 14. rođendana, natjecala se 2007. u talent showu 'Nashville Star' (i zauzela sedmo mjesto!?), svojevrsnoj country inačici 'Američkog Idola', a napisala je i sjajnu 'Mama's Broken Heart' za svoju nešto stariju kolegicu Mirandu Lambert te pratila Lady Antebellum na turneji. Kad se konačno dočepala pravog diskografskog ugovora, nije gubila vrijeme – odmah je izbacila svoj sjajni megahit 'Merry Go Round', divan country pop pjesmuljak sa zastrašujuće plastičnim prikazom svakodnevice američkog tzv. white trasha koji svoje besciljne živote provodi u trailer parkovima. Uslijedio je debi album na major etiketi (a zapravo njen četvrti) koji s lakoćom nadmašuje sve što je ikad objavila suludo popularna Taylor Swift.
OMJER DOBROG I ONOG DRUGOG Možda tek jedna stvar (prikladnog naziva 'Stupid') ne zaslužuje biti ovdje, ostatak je besprijekoran u svakom pogledu, produkcijskom, izvedbenom, a pogotovo autorskom. Kacey s lakoćom štanca zarazne melodije (tu joj pomaže nashvilleska studijska iskusnjara Shane McAnally), no upravo je zapanjujuća zrelost njenih tekstova s izraženim smislom za detalje, jakim storytelling elementom i gotovo starmalom mudrošću.
NAJBOLJE STVARI 'Merry Go Round', 'Silver Lining', 'It Is What It Is', 'Follow Your Arrow', 'Dandelion', 'My House', 'Step Off'...
DAKLE Kacey Musgraves stiže kao već potpuno formirana kantautorica, no bude li još napredovala, čekaju je nedvojbeno velike stvari.

OCJENA: 8,5/10
DATUM IZLASKA:
19. ožujka/15. travnja
IZDAVAČ: MERCURY NASHVILLE/UNIVERSAL MUSIC

KT TUNSTALL – INVISIBLE EMPIRE//CRESCENT MOON


TKO/ŠTO/KAKO/KADA
Sve što je uslijedilo nakon solidnog debija KT Tunstall, 'Eye To The Telescope' iz 2004. (prodanog u četiri milijuna), bio je jedan veliki pad u glazbenu crnu rupu, i u 'umjetničkom' i u komercijalnom smislu. Nije njen debi bio toliko dobar koliko su dva albuma koja su uslijedila bila bez veze. No sad se, pritisnuta privatnim traumama (iznenadna smrt oca i raspad braka), potpuno resetirala i snimila vjerojatno i najbolji album u karijeri, a u svakom pogledu drukčiji od svega što je dosad objavila. KT je za svoj 'makeover' potegnula do Arizone gdje je radila s Americana veteranom Howeom Gelbom (frontmanom Giant Sanda) koji joj je pomogao u produkciji, ali i autorski na dva mjesta te glasovno na jednom.
OMJER DOBROG I ONOG DRUGOG Ujednačen album prilično nadahnutog akustičarskog kantautorskog folk popa s daškom americane, naglašeno sjetnom atmosferom i iznimno proživljenom KT-inom izvedbom.
NAJBOLJE STVARI Zarazni singl 'Feel It All' ponešto je drukčiji od ostatka materijala, a odskaču još i 'Honeydew', 'Made Of Glass', 'Chimes' (s Gelbom), 'Waiting On The Heart'…
DAKLE... KT Tunstall se vratila u velikom stilu.

OCJENA: 8/10
DATUM IZLASKA:
10. lipnja
IZDAVAČ: VIRGIN/UNIVERSAL MUSIC

LAURA MARLING – ONCE I WAS AN EAGLE

TKO/ŠTO/KAKO/KADA Iako su se pojavili otprilike u isto vrijeme, kao dio jedne nevelike scene tihog folk mini-revivala krajem prošlog desetljeća, zapanjujuće je koliko su Mumford & Sons, Noah & The Whale i Laura Marling otišli u različitim glazbenim smjerovima. Dok Mumfordi rasturaju svojim veselim retro roots folkom (pogotovo u Americi!), a Noah & The Whale se potpuno okreću '80-s popu, Laura Marling i dalje se drži svog old school kantautorskog folka koji dosta vuče na Joni Mitchell. Iako su joj tek 23, ovo joj je već četvrti album na kojem zvuči zrelo i samouvjereno kao da su joj 63. I tu bi mogao biti i početak problema…
OMJER DOBROG I ONOG DRUGOG Album je prilično intenzivan, pogotovo za Marlingičine standarde, ponekad čak i zericu težak, naročito u prvoj polovici i generalno škrt na melodiji (što dosad nije bio slučaj). Treba li uopće reći da je glazbena kritika, pogotovo britanska, neumjereno ekstatična?
NAJBOLJE STVARI 'Where Can I Go?', 'I Was An Eagle', 'Once', 'Love Be Brave'…
DAKLE Ako je dosad bila na rubu mainstreama, Laura Marling se ovime miljama udaljila od njega, što je naravno sasvim OK, ali u njenom se slučaju ipak čini korakom unazad.

OCJENA: 6,5/10
DATUM IZLASKA:
27. svibnja
IZDAVAČ: VIRGIN/UNIVERSAL MUSIC