U KINIMA: 'ZLA KOB'

Jeziv horor uvjerljive atmosfere

26.11.2012 u 10:00

Bionic
Reading

Horor pogođene atmosfere bolji je od prosječnih promašaja, ali daleko od prave kvalitete

Redatelj Scott Derrickson 2008. godine režirao je katastrofalni 'Dan kad je Zemlja stala', možda najgori visokobudžetni znanstvenofantastični film moderne kinematografije, stoga vijest da je novi horor 'Zla kob' pod njegovom palicom uistinu ne zvuči obećavajuće. Prošle su četiri godine otada pa možda ima nade da je pred nama posve drugačiji film, jer malen budžet (tri milijuna dolara) ukazuje na to da se ne oslanja isključivo na specijalne efekte, a glavni glumac Ethan Hawke uglavnom ima prilično dobre nastupe.

'Zla kob' je solidan horor, na trenutke i briljantan, ali daleko od modernoga klasika. Sjajna atmosfera i osjećaj tjeskobne jeze osnovne su prednosti filma i spas za Derricksona, koji time dokazuje da ima velikog potencijala kao redatelj. Scenarij iznenađujuće nije potpuna katastrofa s obzirom na to da radnja kruži oko ubojitog paganskog demona, ali pati od čestih žanrovskih problema, kao što je zapostavljanje mnogih likova. Iako nije loše to što Ethan Hawke popunjava gotovo cjelokupan sadržaj zbog sjajne glume, ostali likovi su prilično plošni i gledatelj nema razloga mariti za njih. To postaje velik problem u završnici, kada se isti likovi dovode u stravične situacije, a gledatelja isključivo zanima kako će Ethan Hawke riješiti situaciju jer ga scenarij zapravo profilira u svojevrsnog heroja, pisca korumpiranog novcem i slavom koji opet pronalazi prave životne vrijednosti.

Drugi veliki problem korištenje je jeftinih šok trikova tamo gdje uopće nisu potrebni. Uistinu jezive, spore i atmosferične scene često se prekidaju naglim zastrašivanjem gledatelja narušavajući prijašnje postavljenu atmosferu. Pred nama je zapravo spoj dvaju stilova horora: atmosferičnog, sporog i napetog naspram holivudski modernog, brzog i šokantnog. Kako je ovdje primarni stil atmosferski, tada nagla dinamika šok scena djeluje nasilno ubačeno kako bi se privukla publika, iako su neke prilično efektne zahvaljujući solidnoj režiji. Problem je to što će mlađim generacijama gledatelja film vjerojatno biti gnjavaža zbog nedostatka 'akcije', a iskusnijima možda lakrdija zbog besmislenih 'šok trenutaka'. No bez obzira na ukus, ostaje činjenica da je atmosfera izvrsna i daleko bolja od one u mnogim visokobudžetnim projektima. Ukoliko se prisjetimo posljednjeg filma 'Paranormalno', ovo je daleko bolje iskustvo, pogotovo jer film nije samo nakupina videosnimaka, iako taj stil i ovdje dolazi do izražaja, ali na bolji i efektniji način.

'Zla kob' nije horor godine, ali daleko je bolji od konkurencije zbog sjajne atmosfere i snažnog nastupa Ethana Hawkea. Priča i sporedni likovi ostavljaju mnogo za poželjeti, ali osjećaj okultne jeze ovdje je tako dobro pogođen pa ljubitelji žanra, prvenstveno psihološkog horora, ne bi smjeli ostati razočarani.