KINESKI HOROSKOP

Je li ovo godina Ovce ili Koze?

24.02.2015 u 14:34

Bionic
Reading

Ako vjerujete u kineski horoskop, jeste li zaželjeli bližnjima sretnu godinu Koze ili Ovce? U nekim ste medijima mogli vidjeti jedan, u drugima drugi naziv, dok su treći istaknuli da je ova godina pod vladavinom obiju životinja. Ista zbrka vlada svugdje, osim u Kini

Kinezi se čude kad ih Zapadnjaci pitaju je li godina koja je počela 19. veljače pod vladavinom Koze ili Ovce, jer oni ne prave razliku između ove dvije životinje, barem ne kad se radi o horoskopu.

Tako je kineska agencija Xinhua povodom dvojbe o nazivu aktualnog horoskopskog znaka citirala jednog pekinškog službenika: 'Nikad si nisam postavio to pitanje, zar moramo razlikovati ovcu i kozu?' - rekao je.

Godina 'rogatog biljojeda preživača'

Naime, na kineskom mandarinskom tekuća se godina zove yáng-nián, pri čemu nián znači godina, a yáng obuhvaća široku skupinu životinja koje naš jezik strogo razlikuje.

Kinezima je yáng bilo koji biljojed reda parnoprstaša, podreda preživača, porodice šupljorožaca i potporodice Caprinae. Toj potporodici pripadaju ovce, koze, ali i antilope i druge slične životinje.

Na hrvatskom, engleskom, njemačkom i drugim europskim jezicima ne postoji opća riječ koja bi pokrivala i ovcu i kozu pa se moramo prikloniti jednoj ili drugoj životinji.

Mandarinski doduše posjeduje i riječi koje precizno označavaju svaki pojedini yáng. Tako se koza zove shānyáng, ovca miányáng, a gazela língyáng, no te se riječi ne rabe u kineskoj astrologiji, nego samo općenito i nama dvosmisleno yáng

Dakle, kako god čestitate ovu godinu, nećete pogriješiti, jer ako je Kinezima svejedno o kojem se rogatom preživaču radi, zašto ne bi bilo i nama.