SKRIVENI TALENT

Izložba slika Margite Stefanović 'Bodljikava žica'

05.11.2012 u 23:55

Bionic
Reading

U beogradskom klubu Good Times, u ponedjeljak, 5. studenoga je otvorena izložba slika Margite Stefanović Magi pod nazivom 'Bodljikava žica' nastalih od 1997. do 1999. godine. Nakon Beograda, izložba kreće na turneju po regiji pa je za očekivati da će uskoro biti predstavljena i u Zagrebu

Magi je uz pomoć Milana i Bojana sudjelovala u kreiranju zvuka grupe Ekatarina Velika i bila zadužena za imidž benda, dizajniranje plakata i omota albuma. Početkom travnja 1997. odlučila je da većinu radova i idejnih rešenja uz pomoć skenera digitalizira, selektira i arhivira. Pojedine motive planirala je da iskoristi na reizdanjima EKV-a, ali je na kraju ipak odustala smatrajući da će redizajn promijeniti poruku na koju se publika privikla.

Arhiva dostiže brojku od fascinantnih 237 radova. Sredinom 1998. prijateljica iz Zagreba, Jasna Mikić predlaže da zajedno organiziraju izložbu u Hrvatskoj, ali kompletna ideja propada. Magi umjesto u Zagreb odlazi u Pulu na prvu kulturnu razmjenu, ali kao muzičarka gdje nastupa sa zagrebačkim bendom Veliki bijeli slon. U razdoblju od siječnja do listopada 1999., uz pomoć digitalnog tiska na kartonu dovršava različitim tehnikama svoje radove koje ponovo arhivira i jedan dio poklanja prijateljima. Krajem listopada 2008., poznatoj slikarici Olji Ivanjicki povjereno je da izabere dvadeset radova.

Beogradsku izložbu je otvorio akademski slikar i muzičar Ljubomir Ljuba Đorđević, uz veliku pomoć Petra Janjatovića, Branimira Loknera i Vlade Jankovića Džeta, kao i nazočnosti mnogih poznatih ličnosti iz kulturnog i javnog života Beograda. S obzirom na interes koji je izložba izazvala u Beogradu, nema sumnje da će njezino predstavljanje u Zagrebu također biti svojevrsni medijski događaj.