TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Inauguracija kao prijateljski posjet vanzemaljaca

15.02.2015 u 14:30

Bionic
Reading

U maskirno-plavoj odori koja se stapala s bojom tepiha na pozornici i okolnih zastava, Kolinda Grabar Kitarović prisegnula je kao hrvatski PREDSJEDNIK, a s VIP mjesta u publici na Markovu trgu podržali su je domaći odličnici kao što su Marko Perković Thompson, Tomislav Merčep i Tomo Horvatinčić

I tako mi, kako je rekao Tomislav K. u svojem legendarnom postizbornom govoru, od podneva i službeno imamo PREDSJEDNICOOO. Hrvatska javna televizija u povodu se njezine inauguracije sparkirala s kamerama na svim ključnim punktovima - od Josipovićeva stana (iz kojega im je zbrisao bez davanja izjave) preko uspinjače kojom se izabrana predsjednica dovezla na Gornji grad (i u kojoj su, unatoč njezinoj molbi da ugase kamere, snimili par kadrova kako si čisti cipelice) pa sve do prvih redova pred svečanom pozornicom, u kojima su sjedili strani državnici, vladini dužnosnici, bivši predsjednici te Miroslav Tuđman s majkom. Elizabeta Gojan u studiju je na Prisavlju koordinirala svim tim mnoštvom izvjestitelja i kamermana, usput komentirajući zbivanja s političkim analitičarem Višeslavom Raosom te šeficom protokola dvaju hrvatskih predsjednika Miladom Privorom. Kraće rečeno, HTV je povodom inauguracije imala pokrivenost ko da nam u prijateljski posjet warp-brodom stižu vanzemaljci iz Star Treka.

Sama inauguracija prošla je kako već takve stvari i prolaze. Golemi, superteatralni cirkus kojim mala i siromašna država otkriva svoje komplekse i operetne sanjarije o velebnim krunidbama uz koje se barem jedno nedjeljno podne može osjećati strašno važno i ozbiljno. Svi znamo kako već idu scenariji takvih priredbi. Napirlitani baletani iz one garde koju je izmislio FT ponosno stoje uz povijesne postrojbe dok im kaputići vijore na vjetru, pleh-glazba svira koračnice, doajeni glumačkog mainstreama izvikuju riječi himne i domoljubne poezije kao da su užasno ljuti na publiku, a pokoja nježna duša u publici od ganuća plače uz intoniranje himne.

Bio je to, između ostalog, i mega-IVENAT za političke špicere, na kojemu se više govorilo o tome tko gdje, pokraj koga i koliko blizu pozornici sjedi negoli o tome tko zasjeda na čelo države i redkarpetovska nedjdeljna sjedeljka na kojoj se, zahvaljujući profilu stranke iz koje je došla izabrana predsjednica, okupilo nešto više onih koji vole mahati zastavama, pjevati zovi, samo zovi i svako spominjanje svojih političkih neistomišljenika popratiti urlanjem UAAAAAA, FUUUUJ, BUUUUU. Bio je to i društveni događaj sezone, na kojem  su selfieje iz VIŠ-TI-MENE lože manje poznati građani mogli slikati tako da im se u pozadini vide odličnici kao Željka Markić, Tomislav Merčep, Milan Bandić, Thompson i Klemm. Zabava za cijelu obitelj!

Novoizabrana predsjednica nakon vožnje je uspinjačom prvo obišla pol' Gornjeg grada, rukujući se s onim pojedincima iz okupljene raje koju njezini tjelohranitelji nisu opalili packom po papcima, a zatim se, uz prasak gričkog topa i zvonjavu crkava, točno u podne uputila prema pozornici na kojoj je položila prisegu. Ondje je na vidjelo izašao jedan prekrasan stilistički detalj - da je gđa KGK odjevena u kaput i haljinu potpuno iste boje kao i tepih na bini, zbog čega se priprost gledatelj poput mene morao zapitati je li riječ o nekakvoj maskirno-sigurnosnoj mjeri protiv neprijateljske avijacije ili predsjedničin stilist ima egzotičan smisao za humor. I ne, ne komentiram njezinu odjeću samo zato što je žena, bogme bi me zbunilo i da je prije pet godina Josipović došao položit prisegu u jarkoplavoj odori i s Ksenija Urličić-frizurom.

Osim maskirnog stajlinga zanimljivo je bilo i samo prisezanje. Jest, predsjednica ustavnog suda naglasila je da su riječi prisege rodno obilježene, ali se odnose na oba roda, no sekunde u kojima je Grabar Kitarović obećala da će kao PREDSJEDNIK i POGLAVAR vršiti te-i-te dužnosti ipak su mi malo zaškripale u ušima. Otprilike jednako kao što bi me zbunilo da je Stipe Mesić prije koliko već godina prisegnuo da će biti baš izvrsna predsjednica Republike Hrvatske.

Sve ostalo prošlo je prema očekivanjima. Selebritiji poput Bandića, Glogoškog i Nives Celzijus uveličali su događaj ako nikome drugome, a onda svima onima koji su im pred ekranom mogli poručiti što si misle, Jadranka Kosor pod sunčanim naočalama djelovala je kao da se u publici blago podsmjehuje uz misao eh, stara moja, nemaš ti pojma što te čeka, kada se predsjednica zahvalila svojim prethodnicima, šatoraška raja je arnauknula UA, a u publici zapljeskao samo Zoran Milanović, i sve u svemu, garant će biti dovoljno tračeva da se politički i ini špiceri zabavljaju još barem do Dnevnika.

Za nas ostale - ostalo je još samo malo profesionalno odrađenih, ali ne naročito zanimljivih komentara iz studija HTV-a i nada da ćemo jednom u budućnosti, kada bude više para za bolji život, manje trošiti na cirkuske spektakle u kojima si tepamo da je ustoličenje predsjednice ili predsjednika važno još nekome osim okupljenim VIP-ovima i javnoj televiziji.