FESTIVALSKI ČETVRTAK

Ilegalne žene i oživjeli Elvis na Vox Feminae

22.11.2012 u 15:46

Bionic
Reading

U četvrtak program Vox Feminae otvara okrugli stol i javno predstavljanje regionalnih i europskih srodnih portala i festivala, nakon čega slijedi filmski program

Na okruglom stolu i javnom predstavljanju regionalnih i europskih srodnih portala i festivala bit će riječ o osnivanju regionalne i europske mreže nezavisnih ženskih inicijativa i kolektiva koji se bave urbanom i proaktivnom kulturom. Mreža će se prvenstveno fokusirati na rad internetskih portala i festivala koji se bave djelovanjem i stvaralaštvom žena te rodnom tematikom.

Među kolektivima koji sudjeluju na okruglom stolu nalaze se: beogradski BeFem, slovenske Rdeče zore, srpski Centar za devojke/FemiNiš, Ženski prostor i Novosadska lezbijska organizacija, Fondacija Cure i Crvena iz BIH, hrvatski CESI, Kontra i Domino te portugalski AMIW

Filmski dio drugog dana festivala započinje u kinu Europa u 17 sati prikazivanjem triju kratkih filmova: 'Pet dijelova izumrle empatije' finske redateljice Anne Nykyri, 'Ornament duše' Irene Jukić Pranjić i filmom Kanađanke Coral Short, Lezbijske geste'.

Slijedi dugometražni dokumentarac 'Nemirne (Sve što želimo)' autorice Beatrice Möller. Priča je to o tri protagonistice, mlade žene u tridesetim godinama i njihovoj individualnoj potrazi za 'pravim smjerom' u životu. Kako se suočiti s unutarnjim nemirom koji se javlja u osobnoj borbi da se usklade posao, veze i obitelj? Kroz brze kadrove i trenutne bljeskove fragmenata njihove svakodnevnice pratimo različite putanje i promjene koje doživljavaju.

S početkom u 19 sati slijede kratki filmovi 'Na kvadrat' Radislava Jovanovića Gonza i Jasne Žmak te 'Sassina baka' Dervillea Quigleyja. Nakon njih na rasporedu je 'daKings' Norvežanina Kennetha Elvebakka. Od proljeća 2007. do proljeća 2009. godine redatelj je pratio šest članica prve norveške drag king trupe nazvane daKings od njihovog uspona, preko trzavica, do konačnog razlaza. Ovo nije samo film o ženama koje odjevene kao muškarci izlaze na pozornicu i imitiraju Elvisa i Michaela Jacksona, ovo je film o njihovoj iznimnoj volji, uspjehu i razočaranju, kao i o relativno novoj drag king zajednici u nastajanju.


Treća filmska porcija očekuje nas u 21 sat s predjelom u vidu kratkog filma 'Fungus' redateljice Charlotte Miller.

Nakon njega na rasporedu je dugometražni film 'Sada sam žena' Nizozemca Michiela Van Erpa koji donosi priču o prvoj generaciji transseksualaca koji su se 1960-ih i 70-ih podvrgnuli tada ilegalnoj i eksperimentalnoj operaciji promjene spola u klinici u Casablanci, koju je 1956. osnovao ekscentrični francuski ginekolog Georges Burou. Kroz intervjue, fotografije i arhivske snimke, protagonistice Van Erpovog filma, prikazane u svojim svakodnevnim okruženjima, govore o mladosti i problemima s kojima su se susretale prije i nakon operacije.

Bogata filmska večer završava glazbenom večeri Vox Femmes Rock u klubu Funk od 22 do dva sata. Upad je slobodan, a glazba koju ćete slušati izabrana je prema željama i afinitetima festivalskog tima.